20:18 | 31 октомври 16 7805

14 казанлъчани - с Почетна грамота от Кмета на община Казанлък

В навечерието на Деня на народните будители кметът на община Казанлък Галина Стоянова награди с Почетна грамота 14 изявени казанлъчани, които през тази година отбелязват свой личен юбилей. Тържественото връчване на грамотите се състоя в голямата зала на Дома на културата "Арсенал" – Казанлък тази вечер.

Пред представители на културни институти, училища и читалища, дейци на културата и просветата в община Казанлък г-жа Стоянова поздрави „всички, които работят за сърцето, за душата на българите“. Тя определи дълголетната и противоречива история на празника като сходно с трудното, но непреходно дело на учителите, книжовниците и просветителите, на будителите. „Благодаря ви, че отстоявате патриотизма всеки час в своето ежедневие!“, каза тя към гостите в залата на културния дом.

„За принос към съхраняването на националния дух и стремеж към култура, образование и книжовност в община Казанлък“ кметът на Общината Галина Стоянова отличи:
1. Художника Продан Проданов
2. Литератора Стефка Веселинова Николова
3. Художник – фотографа Кольо Пейчев
4. Музиканта Васил Глутников
5. Преподавателя по математика Василка Гоева
6. Учителя по химия Емилия Башаранова
7. Училищния ръководител Стефка Колакова
8. Учителя Василка Костадинова
9. Преподавателя Йовка Пашова  
10.  Преподавателя Добринка Терзиева
11.  Учителя Цеца Цекова
12.  Учителя Василка Панайотова
13.  Преподавателя Мария Димитрова
14.  Преподавателя Людмила Бозукова

Тържеството по случай големия български празник продължи с тематичния спектакъл на Гълъбина Михайлова – основоположник на сатиричния театър в Казанлък. Галина Стоянова й благодари, че „ежедневно и неуморно твори“. „Да буди духовността и сърцето на казанлъчани!“, пожела тя на известната актриса и завърши с думите: “На добър час на всички, които с радост застават на тази сцена!“.

"Елате при нас, за да си спомним за тях" е заглавието на представлението, с което се отбелязват 60 години сатира на казанлъшка сцена. В празничното представление участваха обичаният музикален тандем Мими Иванова и Развигор Попов, групите „Грамофон“ и „Казанлъшки рози и бодли“ и местни сатирици.

Казанлъшки будители, с личен юбилей през 2016 г., отличени с Почетна грамота:

1. Продан Димитров Проданов - завършва Художествената академия в София през 1963 г., специалност „Декоративно-монументална скулптура” при проф. Любомир Далчев. Заедно със съпругата си, скулпторът Анастасия Гюкова живее и твори в село Бузовград, община Казанлък.  Работи главно в областта на живописта, на кавалетната и  декоративно-монументалната скулптура. Негови  творби са притежание на галерии в Бургас, Видин,  Стара Загора, Казанлък, както и на частни колекции в Италия, Франция, Германия, САЩ, Аржентина, Великобритания, Швеция.

2. Стефка Веселинова Николова - изтъкнат литератор и дългогодишен преподавател в Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“, автор на стихосбирки, носител на награди от Министерство на културата.

3. Кольо Желев Пейчев - доайен във фотографията. Участва  в редица национални и международни пленери и конкурси, от които има многобройни  отличия. Защитава най-високата професионална и творческа титла в страната - на фотограф-художник. Дълги години  завежда Отдела за научна фотодокументалистика на Тракийския Университет в Стара Загора. С многобройни изложби в страната и чужбина.

4. Васил Глутников - професионален музикант, дългогодишен художествен ръководител на различни самодейни форми на територията на гр. Казанлък и общината. Изявен читалищен деец, популярен казанлъшки общественик, ръководител на Дамска вокална група „Златна есен“.

5. Василка Христова Гоева – старши учител по математика от Профилирана природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“, с високи педагогически постижения в областта на математиката. Подготвила много ученици, с достойно представяне на националния кръг на олимпиадата по математика и математическа лингвистика.

6. Емилия Райнова Башаранова – старши учител по химия и опазване на околната среда от Профилирана природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“. С високи педагогически постижения в областта на химията, подготвила изключително много ученици, с достойно представяне на националния кръг на олимпиадата по химия, както и на други национални състезания.

7. Стефка Димитрова Колакова - дългогодишен ръководител на ОУ „Свети Климент Охридски”, град Крън. Със своя професионализъм умело направлява педагогическата колегия за постигане на високи резултати на обучаваните ученици.
8. Василка Георгиева Костадинова - нейната трудова дейност  започва като начален учител в ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий“, с. Кънчево.   Отличава се с трудолюбие, изпълнителност и толерантност. Класовете, които е обучавала тя, имат солидна подготовка по всички учебни дисциплини и участват с желание в различни дейности, организирани от училището.

9. Йовка Милева Пашова – старши учител на ОУ „Чудомир“, гр. Казанлък по физическа култура и спорт. Извежда училището на едно от първите места в  спорта.

10.  Добринка Минева Терзиева – учител в Професионална гимназия „Иван Хаджиенов от 38 години, с I- ва  Професионално квалификационна степен. Преподава математика и  информатика. Със сериозни публикации в сп.“ Математика и информатика“ .

11.  Цеца Виткова Цекова - Старши учител по Дизайн в Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн “Акад. Дечко Узунов” – Казанлък. Вече над 33 години г-жа Виткова е учител с висок дух и търси начини учениците й да бъдат успешни граждани, с реализация в България и чужбина. Доказателство за това са наградите на нейните ученици. Цеца Виткова е и дизайнер на рекламните материали на Община Казанлък.

12.  Василка Георгиева Панайотова - старши учител по биология и здравно образование в ОУ “Мати Болгария”. Притежава първа професионална квалификационна степен. През последните  години има класирани ученици в областни и национални олимпиади.

13.  Мария Тодорова Димитрова – старши учител начален етап в ОУ “Мати Болгария”. Нейните ученици показват високи резултати на Национално външно оценяване. Голям брой от възпитаниците й участват и заемат призови места в международни състезания.

14. Людмила Иванова Бозукова - главен учител и преподавател по химия и биология в Профилирана гимназия „Акад. Петко Стайнов“. С дългогодишен опит, професионализъм и търпение госпожа Бозукова е доказан специалист в своята област и радетел за опазване на околната среда. За своите изяви и извънкласна дейност е наградена с Грамота „Неофит Рилски“ за 2016 година.

Пресцентър на община Казанлък

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак