16:01 | 28 ноември 16 2429

Вдигна ли нивото си българския футбол до полусезона

Вдигна ли нивото си българския футбол до полусезона / Новини от Казанлък

Както, може би, повечето от вас знаят, от сезон 2016/2017 най-високото ниво на българския футбол се провежда по една нова система, чиято цел беше да се вдигне нивото на родния футбол, за да бъде той по-интересен и интригуващ за феновете. Най-удачно е първата равносметка да се направи след края на полусезона, а именно след като приключат всички мачове от първите 13 кръга. Това вече се случи, така че можем да анализираме представянето на отборите, кой как се представи до тук и можем ли да говорим за възход в българския футбол. Мачовете от родната Първа лига продължават с пълна сила, а всеки, който обича да залага може да се възползва от прекрасните оферти на топ букмейкърите за страната ни. Можете да разберете кои са те в сайта на Efirbet.

 

Класиране и статистика

 

След края на 13 кръг в Първа лига, лидерската позиция, очаквано, бе заета от Лудогорец – определено най-добрият тим в страната ни през последните няколко години. Лудогорец записа 11 победи, 1 равенство и само 1 загуба, която дойде от втория в класирането Левски. „Сините” изостават на 3 точки от първия във временното класиране и са единственият тим в елита без загуба след първото завъртане на мачовете. Забелязва се една доста голяма разлика между първите 2 тима в класирането и третият в таблицата, който след края на 13 кръг бе съставът на Черно Море. Варненци са с 23 точки, което е с 8 по-малко от втория Левски. Дунав, ЦСКА и Ботев Пловдив допълват топ 6, като са спечелили съответно по 22, 21 и 18 точки. Другият пловдивски гранд – Локомотив, е на седмо място след 13 изиграни кръга, като само точка го дели от големия местен съперник. Също със 17 точки е Берое, а 2 точки по-малко има Верея, който се нарежда на 9 позиция. Пирин и Славия са съответно на 10 и 11 място с по 14 и 13 точки. Последните 3 тима на полусезона в Първа лига са Нефтохимик, Локомотив Горна Оряховица и Монтата, като първите 2 имат еднакъв точков актив – 11 пункта, а Монтана е последен във временното класиране със само 8 спечелени точки. Ако трябва да сравняваме средният брой на головете в мачовете, то настоящият сезон 2016/2017 показва подобрение спрямо последните 2 сезона от елита. Също така се забелязва значителен спад на процента на равните мачове, за сметка на домакинските победи. Други изводи, които могат да се кажат, след края на 13 кръг са, че отборът с най-силна атака е Лудогорец – 38 отбелязани попадения, а тимът с най-стабилна защита е Левски – само 5 допуснати попадения. Ако обичате да прогнозирате головет в даден мач от родното първенство, то букмейкърската компания Bet365 предлага разнообразни възможности за залози на живо и преди мача.

 

Големите изненади

 

Без никакво съмнение, най-голямата изненада до тук в шампионата е отборът на Дунав Русе. Тимът дори беше наречен с прозвището „българският Лестър”, понеже доста време беше на първа позиция в класирането. Дунав се представи много силно в своите мачове, като записа 6 победи, 4 равенства и само 3 загуби. За новак в елита, това хич не е малко! Големият въпрос е дали русенци ще успеят да задържат нивото си, за да бъдат в топ 6 след края на 26 кръг и да се включат в плейофите с отборите от горната половина на таблицата. Друг новак в Първа лига, в лицето на Верея, също може да се приеме за приятна изненада. Старозагорци спечелиха актив от 15 точки, което е само с 2 по-малко от градския съперник и далеч по-утвърден тим в елита Берое. Впечатление прави домакинската форма на Верея, които за 13 кръга играха на своя стадион 6 пъти, в които спечелиха 4 мача и записаха по 1 равенство и загуба. Това е доста сериозен аспект, който ако се запази и през втория полусезон, то мястото на Верея в елита през следващия сезон ще бъде почти сигурно! Представянето на Левски също може да се счете като изненадващо. И то най-вече от гледна точка на това, че са единствения тим, който успява да държи близка дистанция с Лудогорец. Левски е единственият тим в елита, който победи Лудогорец, а също така е тимът без загуба след първите 13 кръга! Може би стабилността, която се утвърди в ръководството се прехвърли и на терена сред играчите, които въпреки смяната на треньора, не позволиха нивото им да спадне. Мястото на Черно Море в топ 3, след края на първото завъртане от мачове, също е доста изненадващо, но тимът на Георги Иванов си заслужи тази позиция със стабилните игри, които показа. Всички мачове от Първа лига може да залагате при букмейкъра Sportingbet.

 

Големите разочарования

 

В елита на българския футбол се получиха и някои доста големи разочарования. Славия – отборът, който миналия сезон си спечели право на участие в Лига Европа, през настоящия сезон спечели едва 13 точки в 13 мача. Едва ли „славистите” ще вдигнат нивото си до толкова, че да се преборят за позиция в топ 6. Берое е другото голямо разочарование. Въпреки добрата селекция и обещаващите надежди за тима, че ще се бори с лидерите, то проблемите в ръководството, сякаш повлияха доста на представянето на „зелените” и те се представиха много под очакванията. Повече очаквания имаха и феновете на ЦСКА, но и там нещата не вървят много добре. Тимът е далеч от първите 2 места и дори да влезе в топ 6, след края на редовния сезон, то участието на „армейците” в евротурните е под въпрос, заради непостоянстовото, което тимът показва. Доста голямо впечатление прави още един показател, който се отнася за Локомотив Пловдив. Тимът е известен със силните домакински мачове, които прави. За 13 кръга и 6 домакинства, които отборът изигра, „смърфовете” са на предпоследно място, като единствено Монтана е по-слаб домакин от тях. 1 победа, 1 загуба и 4 равенства – това е актива на пловдивското Локо у дома за първия полусезон. Определено, подобрявайки показателите у дома, Локомотив Пловдив ще усети и промяна в класирането.

 

Още доста анализи и размисли могат да се направят върху Първа професионална лига по футбол на България. Ако трябва да отговорим на въпроса за нивото на българския футбол, то отговорът по-скоро клони към положителен! Новата система ще бъде още по-интересна, когато дойде време за плейофи, в които всеки мач, всяка точка, ще бъдат от изключително важно значение! Но, до тогава нека се насладим на вторите 13 мача от редовния сезон, който обича да залага, нека го прави умерено, който обича само да гледа, нека гледа – важното е, че българският футбол е интересен на зрителя и това ще се отрази на неговото развитие, бъдете сигурни!

 

 

PR

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак