10:35 | 30 ноември 16 2635

Светилата на световната наука за цивилизациите идват на 1 декември в Казанлък

Светилата на световната наука за цивилизациите идват на 1 декември в Казанлък / Новини от Казанлък

София и Министерството на туризма са домакин на първия по мащабите си Международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм. Двудневният форум се провежда вчера и днес в София Тех Парк и е на изключително високо международно ниво. В него участват професори по история, цивилизация и туризъм от целия свят.  Сред тях е най-популярният египтолог на света в наши дни д-р Захи Хауас, а модератор на срещата на високо ниво световноизвестния журналист от CNN Макс Фостър.

След двата конгресни дни, утре, 1 декември светилата на науката за световната цивилизация ще направят тур в България, като избраните за посещение градове и забележителности са само София, Пловдив и Казанлък.

Генералният секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) Талеб Рифай откри церемонията, с която даде старт на първия Международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм в българската столица. Мащабното събитие се организира от Министерството на туризма и специализираната Организация към ООН. В него се включиха над 40 държавни делегации и над 20 министри и ръководители на туризма от цял свят. Преди неговия старт, среща с ръководителите на чуждестранните делегации проведе и българският министър-председател Бойко Борисов.

"България е малка държава, но ние също има какво да споделим. За нас, като държава с хилядолетна история и наследство, оставено от древни цивилизации, разкриването на потенциала на културното ни богатство е основен приоритет. Ние сме в топ три в Европа по брой открити артефакти и недвижими исторически паметници", каза при откриването българският министър на туризма Николина Ангелкова. „През 2016 г. България отбелязва 40 години като член на СОТ. Конгресът е не само много добър начин да покажем пред света потенциала си като културно-историческа дестинация, но и да отбележим този юбилей", допълни министър Ангелкова и благодари лично на доктор Талеб Рифай за доверието и правото България да организира този форум.

В двата дни на Конгреса вчера и днес, участниците представят доклади и споделят опит  от цял свят. Акцент са стратегиите за развитие на устойчивия туризъм и връзката им с наследството на древните цивилизации, както и ролята на модерните партньорства в творческия туризъм. В дискусиите се включат водещи чуждестранни експерти и български изследователи.

Дванедесет министри и заместник-министри на туризма и културата от Испания, Ирак, Гърция, Молдова, Сърбия, Малта, Кения, Румъния, Турция, Азербайджан обсъдиха значимата роля на съвременния туризъм в опазването на материалното и нематериалното наследство. Това стана по време на Срещата на високо ниво, която се проведе в първия ден на Конгреса на световните цивилизации и древния туризъм, вчера в София. В дискусията участваха генералният секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество Майкъл Христидес и йорданската принцеса Н.В. Дана Фирас, а модератор бе водещият от CNN Макс Фостър.

В днешния втори ден модератори са проф. Валтер Джеймисън от Университета на Тамасат, Тайланд, и проф. Доналд Хокинс от Университета Джордж Вашингтон в САЩ. Като лектори ще се включат изследователи и експерти от Камбоджа, Етиопия, Грузия, Испания и др.   От българска страна професорът в Софийския университет Петър Делев, д-р Валерия Фол и д-р Диана Гергова от Института по балканистика при БАН ще изнесат информация за приноса на тракийската цивилизация за културното наследство на човечеството.

Утре участниците в Конгреса ще имат практическа част – посещение на най-забележителните цивилизационни точки на България. Турът ще премине в два лъча: София и Пловдив-Казанлък.

Първият лъч предлага обиколка на София - един от най-древните градове в Европа. Българската столица е бил влиятелен град поради своята позиция кръстопът, където Изтока и Запада се срещат и предпазител. Делегатите ще посетят Патриаршеската Катедрала „Свети Александър Невски“,  най-старата църква Ротондата „ Св. Георги“,  Боянската църква, част от Световното наследство на ЮНЕСКО и Националния исторически музей.

Вторият лъч предвижда обиколка от 8:00 до 19:30 на 1 декември в Пловдив и Казанлък.

Пловдив е най-старият обитаван град в Европа, датиращ от 4000 години преди Христа, и е избран за европейска Културна столица за 2019. Делегатите ще направят туристическа обиколка в Стария град на Пловдив, в списъка с кандидати за ЮНЕСКО,  Античния Римски театър, който е най-добре запазената римска структура в България. Те ще имат възможност да слушат автентична хорова музика в малката Базилика на Филипопол и да вкусят традиционни български вина.

Следващото посещение на вниманието на делегатите на Конгреса е в Долината на тракийските царе край Казанлък. Учените и държавниците пристигат около 15:30 в Казанлък. Те ще разгледат Гробницата на Севт III в могилата „Голяма Косматка“и Казанлъшката гробница на Тюлбето, паметник на ЮНЕСКО. В допълнение, те ще посетят новия Музей на  Розата в  Казанлък, посветен на българска маслодайна роза и културата свързана с извличането на розово масло – една от най-старите и най-очарователните български индустрии, подчертават в анонса за казанлъшкия тур организаторите от България и Световната организация по туризъм на ООН.

Kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7258 | 19 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5486 | 22 април 2024

Благотворителна кампания набира средства за малкия Калоян и борбата му с аутизма

5469 | 17 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

4990 | 19 април 2024

“Арсенал“ отваря врати за Деня на бъдещето

4959 | 17 април 2024

Полицейска акция залови незаконни оръжия в дома на 69-годишна жена

4366 | 18 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

3859 | 23 април 2024

След тричасово дебнене на бракониери - 7 заловени, куп актове и иззето оборудване

3817 | 18 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3394 | 22 април 2024

Калоян Янакиев с първа самостоятелна изложба

2456 | 18 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак