13:46 | 29 декември 16 4314

Заявяваме, че не желаем Община Казанлък да сключва споразумение за интеграция с бежанци

Заявяваме, че не желаем Община Казанлък да сключва споразумение за интеграция с бежанци / Новини от Казанлък

Това дословно, единствено и само ще гласи приетата днес Декларация на Общински съвет - Казанлък, адресирана до - не стана ясно кого. А с каква цел  – още по-малко…

Предложението за приемане на Декларация относно „Настаняване на бежанци на територията на Община Казанлък“ е внесено на 16 ноември тази година от Пламен Караджов - председател на групата съветници на БСП. Докладът не бе приет за разглеждане на миналата сесия, с мотив, че не е бил обсъден в комисиите. Днес влезе в дневния ред, след като е минал процедурата по комисии, като всички ПК-та са отхвърлили предложението за приемане на декларацията. Обяснение за тази позиция на постоянните комисии излезе да даде от трибуната лично Председателят на ОбС Николай Златанов. Работа била там, че г-н Караджов бил преписал текстовете в предлаганата от него днес Декларация от вече приетата на 22.10.2013 г. подобна декларация, в която Казанлъшкият общински съвет се обяви срещу настаняването на бежанци тук след бурни протести, митинги и тв предавания в които Кметът Стоянова застана в спор с тогавашния Министър на МВР Цветлин Йовчев, припомни Златанов. Също така, на миналата сесия Кметът Галина Стоянова вече била заявила публично, че няма намерения да настанява бежанци в Казанлък. Освен това, щяло да бъде смешно казанлъшкият общински съвет сега да заявява на Президента и Министър председателя и на Народното събрание (до които е адресирана Декларацията по предложението на Караджов), че не разрешава на Кмета на Общината да подписва споразумения за интеграция на бежанци, каквото е вмененото право на кметовете в постановлението на МС №208 от 12 август т.г.

В първоначално предложения от Пламен Караджов текст на Декларацията е записано дословното заявление на ОбС Казанлък, че счита приетата с постановление №208 Наредба за „дискриминационна към българските граждани и пагубна за националния интерес на Република България“. Декларативният текст на предложението съдържаше още настояване от името на Общинския съвет на Казанлък да бъде отменена въпросната Наредба, както и да бъде преразгледана позицията на България относно Дъблинския регламент. По тези въпроси, като бивш депутат от 42-то НС зае позиция общинската съветничка от ГЕРБ Аксения Тилева, която припомни, че е чела декларация срещу приемане на бежанци през 2014-та в Парламента и призова за политическа грамотност и отличаване на легално добилите права за пребиваване и гражданство бежанци, на които с Наредбата се дава възможност за настаняване от кмета и от друга страна - нелегалните имигранти и лагерите за тях. Тилева атакува политическата компетентност на Караджов, с мотиви че не можело Общинският съвет на Казанлък да иска от Правителството да отменя постановления и да разваля международни споразумения, като Дъблинското.

Вносителят Пламен Караджов си призна, че е преписал дословно мотивацията за декларацията си от предишната приета през 2013 г. от ОбС – Казанлък. Става дума за текстовете как тук бил „Арсенал“, на чиято територия било разположено „стратегическо въоръжение“, че през Казанлък минавали важни пътища, че болницата обслужвала 5 общини и нямала капацитет за бежанци, че и Общината нямала свободни жилища за бежанци нито места за настаняване на деца в риск. Председателят на БСП-групата нарочно посочил същите мотиви, за да се актуализира декларацията към днешна дата. Прехвърчалите политически обвинения между Тилева и Караджов за правителствата на БСП и ГЕРБ и кой бил виновен за бежанските лагери, не „хванаха декиш“ за продължение на политическата полемика, освен шеговито подмятане в залата „Ще ви се разсърдим“ от банките в дъното, където са местата на ДПС – в отговор на многократните критики на бившата депутатка от ГЕРБ към правителството на Орешарски.

Тихо и кротко, мнозинството в ОбС се съгласи с компромисното предложение, направено още в началото при изявлението му от Председателят на ОбС Николай Златанов, а именно - декларацията да се ограничи до първия абзац и да гласи: „Заявяваме, че не желаем Община Казанлък да сключва споразумение за интеграция с бежанци.“ За това предложение гласуваха 15 общински съветника, 4 бяха против, а останалите 6 се въздържаха. Сред тях не беше често отсъстващия от сесии съветник Николай Ибушев - директор и основен собственик на "Арсенал" АД, предприятие-площадка на "стратегическо въоръжение" - какъвто е изтъкваният генерален мотив на Казанлък срещу бежанците.

Така днес и Казанлък се нареди сред големите градове, които приемат напоследък под индиго декларации срещу настаняването на бежанци на територията на общината си. На кого, обаче освен на самите себе си като върховен местен орган го декларираха днес казанлъшките съветници и кому бе нужно – е ненужно нито да се пита, нито да му се отговаря - нито в прав текст, нито в накриво седнал правосъдещ обективни мотиви и ползи. 

В интерс на истината, приетата на 22 октомври 2013 г. Декларация от ОбС Казанлък, по предложение на Николай Златанов бе адресирана до: "Росен Плевнелиев - Президент на Република България; Михаил Миков -Председател на 42-то Народно събрание; Пламен Орешарски - Министър-председател на Република България; Цветлин Йовчев - Заместник министър-председател и Министър на вътрешните работи и до Академичния съвет на Академията на МВР". Официалният текст (можете да го отворите тук) бе приет с поименно гласуване от всички 25 гласували в този ден съветници и гласи: "ДЕКЛАРИРАМЕ: Несъгласие да бъде закрит Центърът за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР, гр. Казанлък и несъгласие да бъде разкрит на територията на Община Казанлък Лагер от затворен тип или Лагер за бежанци." В този ден съветниците приеха като втора точка в решението си и изричната си като върховен местен орган разпоредба: "Задължава Председателя на Общински съвет – Казанлък да доведе решението и текста на Декларацията до знанието на Президента на Република България, Председателя на Народното събрание, Министър-председателя на Република България, Заместник министър-председател и Министър на вътрешните работи, Академичния съвет на Академията на МВР – София, Областния управител на Област Стара Загора."


Красимира Стоянова
Kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7567 | 19 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5769 | 22 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

5202 | 19 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4279 | 23 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

3904 | 24 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3681 | 22 април 2024

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

3111 | 25 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

3044 | 23 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

2827 | 23 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2637 | 21 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак