15:22 | 16 януари 17 4704

Децата на Казанлък се преоткриват в Дръндьо и в Библиотеката

Децата на Казанлък се преоткриват в Дръндьо и в Библиотеката / Новини от Казанлък

Едва 7 са български детски книги в Топ 30 на библиотеката за миналата година. Класацията оглавява съвременния тийн хит „Дневникът на един Дръндьо“ на Джеф Кини. Книгите от поредицата са заемани общо 176 пъти. Далеч по-назад са следващите в класацията – български и чужди класики в детската литература, част от които са и от задължителната за началните класове. По 60-70 читателя за годината са имали приказките на Ангел Карлийчев, Малкият принц, Бастиян и Атрею на Михаел Енде. На 5-то място в Топ 30 за деца е още една от съвременните детски поредици „Детективи с машина на времето“ на Фабиан Ленк, следват познатите на родителите Карслон, Пипи и Емил на Астрид Лингрен, весел Патиланчо на Ран Босилек, Хитър Петър, врабчетата на Радичков, Мери Попинз, Том Сойер и барон Мюнхаузен.

"Откакто сменихме концепцията за подбор на книги за Детско-юношеския отдел преди няколко години и започнахме да закупуваме литература, която съвпада с интересите на децата и търсенето на по-модерните и актуални на заглавия от книжния пазар – децата и учениците се върнаха в библиотеката и вече не я приемат като скучно и задължително място, като част от училището и ангажиментите за задължителното четене", обясни днес директора на библиотеката Анна Кожухарова. Тя представи подробен анализ за поведението на читателите от Казанлък през 2016 година и отчет за работата на библиотечните служители.

Тенденцията библиотека „Искра“ да бъде избирана от подрастващи и възрастни не само като банка на класическата или ученическа литература, но и като съвременна и модерна книжарница, в която заглавията следват интереса на читателя, личи и в Топ 30 на годината в Заемна за възрастни. БГ-романтът на столетието „Под Игото“, разбира се заема челото за трета година и в Казанлък, следват задължителните четива за часовете по български  - разказите на Йовков, „Бай Ганьо“ и „До Чикаго и назад“ на Алеко, „Тютюн“ и „Железният светилиник“ на Талев, „Гераците“ и „Илиада“, „История славянобългарска“ и Пенчо Славейков. Но още в десетката „светва“ първата фентъзи шпага с „Хрониките на Клифтън“ от Джефри Арчър, заемана от 57 казанлъшки тинейджъри, само с 20 по-малко от заелите вечната хроника на Бойчо Огнянов и Рада Госпожина. Тук са още няколко фентъзи  поредици и култови за младежите книги: „Адски устройства“ на Касандра Клеър, „Избави ни от злото“ на Дейвид Баладачи, „Стъкленият трон“ на Сара Дж. Маас, „Колелото на времето“ на Робърт Джордан.

53% от читателите на библиотека „Искра“ през 2016 г. са деца, ученици или студенти и неслучайно вниманието към техните интереси е най-голямо. Художествената литература, по правило, не само в Казанлък, е водеща сред търсенията на читателите. А сред тези на библиотека „Искра“ най-търсени авторки са по обясними причини ударнчиките на конвейр в булевардната женска литература Даниел Стийл (1438 заемания на нейните книги), Нора Робъртс (881 книги), Сандра Браун със 788 прочетени нейни книги за 2016 от казанлъчанки. Мъжете четат трилъри – споделиха библиотечните специалисти. В Топ 15 на най-четените през 2016 г. в Казанлък, веднага след първите 6 топ-розови авторки се нареждат не по-малко продуктивните мъжки автори на съвременни приключенски романи, преливащи от кръв и съспенс: Мйкъл Конъли, Джеймс Патерсън, Дейвид Баладачи. Едва след тях, на 10-то място „изневиделица“ отново се промъква Дядо Вазов с неговия, вече овехтял на този фон, но за радост все още активно четен приключенски цикъл за Левски, Опълченците и Боримечката.

54 443 книги от художествените жанрове са били заемани от читателите на библиотека „Искра“ през 2016 година, повечето от възрастни, детската художествена литература има 12 233 заемания. Веднага след романите, новелите, приказките и поезията, казанлъчани нареждат по интерес обществено-политическата литература. Сред общо 23 738-те наети заглавия, обаче, в този раздел се включват и периодичните издания – вестници и списания, за чиито абонаменти библиотека „Искра“ продължава да отделя сериозно перо от бюджета си. На трето място по научни направления са историческите книги (168 заемания) и книгите по изкуство ( 2 214 заглавия за 2016 г.) Любопитна промяна има в интереса на казанлъшките читатели по отношение на друга „булевардна“ литература, която съвременните издатели бълват като на конвейр – практическата психология. Докато до миналата година, този вид книги, класифициращи се като четивата на научно-популярната мисъл са били на трето място по търсене в казанлъшката библиотека след традиционно търсените нови и стари книги от раздел „История“, то през 2016 година отсъстват от Топ 5, за сметка на новото попълнение – книгите на тема спорт, от които са заемани 1419 заглавия през годината, следвани от медицинската литература – с 982 бр. по статистиката на библиотеката.

Новите книги, които е набавила Библиотека „Искра“ през 2016 г. са общо 1995 на брой, като 1382 от тях са били дарени на казанлъшките читатели от други читатели на библиотеката. Общата стойност на това дарение от типа „Предай нататък“ - знание от казанлъчани за казанлъчани - е над 10 000 лева. На фона на собствените приходи на Библиотека „Искра“ – 15,5 хил. лв. за 2016 г., 3,3 хил. от които по разработени от библиотеката проекти – дарението на книги е огромна помощ за казанлъшкия храм на книгата и за неговите поклонници – читателите.

Вижте още за отчета на Библиотека „Искра“, за работата на библиотечните служители през годината, отчет за общинското финасиране и оценка на 2016 г. от видеото с Анна Кожухарова – директор ОБ „Искра“.

Красимира Стоянова
Kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак