12:57 | 04 февруари 17 6309

Швейцарският модел в българското образование – успешно приложен в казанлъшката професионална гимназия

Швейцарският модел в българското образование – успешно приложен в казанлъшката професионална гимназия / Новини от Казанлък

Ръководството на Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ град Казанлък и представители на бизнеса от фирмите партньори на училището -  „Арсенал“ АД , „М+С Хидравлик“ и „UMT“  се завърнаха от работно посещение в Швейцария по съвместен проект „ДОМИНО“.  Вече втора година Механото предлага на своите машинни техници  швейцарския модел на дуално образование  -  съчетание на обучение и работа в реална работна среда. От тази учебна година в дуална форма на обучение по швейцарския модел са включени и ученици от специалност Мехатроника.

В работната програма на посещението бяха включени визити в  две швейцарски професионални училища в град Ленцбург и град Тун. Учениците обучаващи се в тези гимназии са съответно 2200 и 3500. Изборът на 67% от младите хора в Швейцария е обвързан с професионалното образование, тъй като бизнесът им гарантира сигурна реализация и високо заплащане след завършването. Политика на фирмите е да обявяват в началото на всяка учебна  година от какви специалисти се нуждаят, за да може да бъде оформен приемът в училище.  В Швейцария работодателите заявяват желаните специалности и едновременно с  това поемат ангажимента да осигурят добре платена  работа на завършилите ученици.  Едно професионално училище предлага 20-25 специалности. С най-висок интерес сред швейцарските младежи са техническите специалности. Учениците с най-добра предварителна подготовка желаят да се обучават за полимеханици, т. е. за машинни техници. Ангажиментът на бизнеса е да осигури качествена практическа подготовка на учениците в реална работна среда.  До 4 дни от седмицата се практикува във фирмите, а заплащането достига до 30% от основната минимална  работна заплата в съответната фирма. Учениците от последния гимназиален клас притежават компетенциите на работник с вече натрупан трудов стаж във фирмата. Получаването на диплома е свързано с теоретичен изпит по специалността и практически изпит за разработка и защита на дипломна работа. След дипломирането си  младежите най-често сами избират да продължат във фирмата, в която са обучавани.  Това се посреща с удовлетворение от управителите на фирмите, защото разполагат с качествена, високо квалифицирана работна ръка.

Факт е, че българските професионални училища не могат да се похвалят с подобни мащаби, но ентусиазирано  събират опит и впечатления от  различни модели на дуалното обучение по света . Това беше и акцента в проведената работна среща в Швейцария. Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“  успешно прилага швейцарския модел на дуално образование вече втора година и е сред отличниците в страната.  Доказателства търсим във фактите! 65 ученици са сключили своите трудови  договори  във фирмите партньори „Арсенал“ АД , „М+С Хидравлик“ , „Гуала Клоужърс Туулс“ и  „UMT“.  Ежемесечно възнаграждение на труда по време на практическото обучение във фирмите мотивират  учениците да избират дуалната  форма на обучение по специалностите Мехатроника и Машини и системи с ЦПУ. За тези две специалности от направление Машиностроене през учебната  2017/2018 година ще се реализира прием след завършен  седми и след завършен осми клас. Механото е едно от малкото учебни заведения в страната, което дава възможност на своите възпитаници да добият практически познания и умения в реална работна среда.

Казанлък е сред  добрите примери за отговорно, коректно отношение на бизнеса към младите хора, които ще развият бъдещата си академична или професионална кариера именно тук - в България, в региона.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак