16:10 | 24 февруари 17 6402

ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт с втора награда от Национално състезание

ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт с втора награда от Национално състезание / Новини от Казанлък

На 17 февруари в ТУ-Варна се проведе Национално състезание „Най-добра иновативна идея“. В Националното състезание участваха 95 ученици в 22 отбора от цялата страна. Професионална гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт участва  с две иновативни идеи:
- Принт корект
- Невидим противогаз

Учениците ни презентираха идеите си пред авторитетно жури от 8 хабилитирани преподаватели от ТУ-Варна.
Единственият отбор, който демонстрира идеята си с действащ макет, бе нашата гимназия. Пред повече от 100 зрители и жури в аулата на университета учениците от първия ни отбор – Габриела Йорданова и Зорница Маринова представиха идеята си за иновативно решение на лазерен принтер.  Предложението позволява отпечатване или копиране на лист, който може да бъде изтрит с гумичка и по този начин се дава възможност да се поправи грешка или да се премахне част от текста на страницата и след корекция да се пусне отново на печат. Това ще даде възможност за икономията на хартия, което е крачка при  решаване на глобален проблем за човечеството, а именно - запазване на белите дробове на планетата.

Вторият ни отбор в състав Валентин Златанов и Слави Андреев  представи иновативна идея за пречистване на въздуха в обществения транспорт. Чрез електрическо захранване на принципа на динамото в автобусите на градския транспорт ще се подава пречистен въздух през воден филтър. Твърдите и вредни частици на въздуха в големите градове ще бъдат пречиствани от адаптивна система, която ще се приспособява при бързо и произволно изменящи се външни условия, за да подава пречистен въздух в градския транспорт чрез така наречен „невидим противогаз“.
И двата ни проекта представиха предложения за решение на глобални проблеми за планетата ни, което бе оценено достойно от журито на състезанието и провокира журналистите, отразяващи събитието.

Учениците ни са приети за студенти в ТУ-Варна, независимо че са в 10 клас и мястото им ще се пази до дипломирането им. А отборът на „Принт корект“ зае второ място на Националното състезание и учениците Габриела Йорданова и Зорница Маринова получиха специални сертификати за предложената иновация.

Цялата организация по представяне на иновациите и подготовката на учениците за състезанието бе под ръководството на преподавателката по икономически дисциплини в гимназията Петя Байкова. Това е поредната достойна изява на наши ученици под ръководството на  Петя Байкова. През месец декември ученикът Росен Марианов постигна оценка 6.00 в Националното състезание по финанси и счетоводство в УНСС и  получи своя сертификат лично от зам. ректора на обучението в ОКС „бакалавър“ доц. д-р Миланка Славова в УНСС.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Нарушител отнесе глоба от 2 бона и загуби правото да лови риба на яз. Копринка

36539 | 08 юни 2024

Емблематичният мотосъбор на “Черните рози“ събра хиляди край Казанлък

9486 | 09 юни 2024

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

6993 | 13 юни 2024

Над 800 метра мрежа извадиха от язовир “Жребчево“

6801 | 07 юни 2024

Броени дни остават до началото на Празника на розата и минералната вода в Павел баня

6780 | 11 юни 2024

Пешеходец пострада при пътен инцидент в Източното

4921 | 08 юни 2024

Хижа “Бузлуджа“-стара е сред номинираните в „Хижа на годината“

4812 | 10 юни 2024

Випуск съученици се събра отново след 40 години. 90-годишният Христо Гъдев бе почетен гост на бала им/ ВИДЕО

4649 | 12 юни 2024

Верижна катастрофа в близост до разклона за село Дунавци затруднява движението

4480 | 12 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

3940 | 13 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак