13:41 | 28 април 17 11671

Нов асфалт и велоалея по стария път за язовира планира Общината

Нов асфалт и велоалея по стария път за язовира планира Общината / Новини от Казанлък

Рехабилитация на стария път от Казанлъкдо язовир Копринка (от Петрол до началото на Стената) с велоалея, ще бъдат заложени в бюджета на Община Казанлък за идната година. Това съобщи в интервю за kazanlak.com председателят на Общинския съвет Николай Златанов, който се ангажира лично с въпроса. Идеята включва и изграждане на велоалея, подобно на пътя за Енина.

На вчерашното заседание на Общинския съвет бе прието предложението за общинско финансиране за репликация на тракийски птицеглав кораб. Той ще започне да се строи това лято край язовир Копринка по проекта на „Археосвят“, за който ви съобщихме миналата седмица. Работата по кораба ще се извършва в общинска база в района на плажа, като ще бъде изграден дървен кей, който ще осигури достъп до кораба и работилници около него, където ще се правят необходимите материали. Работата по строителството ще бъде заснемана под формата на историческо тв риалити и ще бъде излъчвана всяка неделя по БНТ в предаването “Непознатата земя/Terra incognita“. Корабът ще бъде завършен догодина и ще стане собственост на Общината, за да бъде ползван като туристическа атракция.

Строителството на кораба, повдига темата и за благоустрояването на района около плажа на язовира. Този въпрос постави и на сесията Владимир Чучумишев от групата на “Експерти за Казанлък”. Язовирът и земите около него са държавна собственост, поради което общината не може да предприеме мерки, обясни кметът Галина Стоянова. Но решение има – със съдействието на Общинския съвет, Община Казанлък може да отправи искане за рекреация на района около плажа пред Министерството на околната среда и водите, което по думите на кмета най-вероятно ще получи одобрение. По този начин, Общината ще има карт-бланш да разчисти и благоустрои района около плажната ивица, със средства от общинския бюджет.

За да се оформи цял комплекс от привлекателна за туристите атракция на язовир "Копринка", би било добре да се преасфалтира и старият път към язовира, който е кратък и приятен за движение с велосипеди или за крос. Това е стара болка на казанлъчани, която е се оказа и лична кауза на председателят на Общинския съвет. Като запален колоездач, Николай Златанов отдавна пресмята със зам. кмета по строителството, колко би струвал асфалта с отделянето на велоалея по пътя за язовира и подновяване на настилките на старите велоалеи. Около 100 000 ще струва преасфалтирането на съществуващите велоалеи, но за пътя до язовира сумата е значителна, затова досега не се намираха възможности.

За преасфалтиране на пътя без велоалея, по предварителни разчети, ще бъдат нужни около 1 млн. лв., а с велоалея ще се оскъпи с около 500 хил. лв., обясни пред камерата ни Николай Златанов. Ако всичко върви по план и се постигне съгласие в Общинския съвет, средствата могат да бъдат заложени в бюджета на Общината за догодина. През лятото на 2018 г. ще може да бъде избран изпълнител и така старият път до язовира да се преасфалтира – съобщи председателят на Общинския съвет в Казанлък. Предстои да се обмисли въпроса с велоалеята по него, възможността да се затвори частично или да се направи еднопосочен, за да се намали потока на атомобили по пътя - както заради безопасността на спортуващите, така и заради отделяните газове покрай крос- и велоалята.

Вижте и чуйте подробности за целия проект в интервюто:

Красимира Стоянова
Kazanlak.com

 

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак