15:40 | 01 септември 17 7525

Казанлък на стража от неделя - пристигат 200 професори траколози от цял Свят

Казанлък на стража от неделя - пристигат 200 професори траколози от цял Свят / Новини от Казанлък

237 са окончателно регистрираните участници в XIII Международен конгрес по тракология „Древна Тракия: мит и реалност“, който започва в понеделник в Казанлък и ще продължи до 7 септември.

Трите работни дни на конгреса 4, 5 и 6 септември са организирани в няколко секции и ще включват паузи за предвидените посещения на Казанлъшката гробница, Исторически музей „Искра“ и някои от гробниците в района на Шипка. Конгресът ще се провежда паралелно в 4 зали в Казанлък  – в Галерия „Искра“ 4, Младежкия дом, в Музея на розата и в Исторически музей „Искра“. Готова е вече окончателната програма и графикът на научните сесии и доклади.

Началото на конгреса ще бъде дадено в зрителната зала на ДК „Арсенал“, където в 9:00 ще се съберат всички участващи в 4-дневния форум учени-траколози от цял свят и форумът ще бъде открит официално. След приветствените речи ще бъде дадена думата на специалните гости.

В 10:00 ще бъде представен и първият конгресен доклад, посветен на домакините – Казанлък, наследника на Севтополис. Мария Чичикова и Камен Димитров ще представят разработката си „Севтополис, градът на Севт III. Съображения на Археологията, Историята и Културата 1948-2017“.

Градът на Севт III е тема на още няколко доклада, които ще бъдат представени в Казанлък по време на най-високия научен форум по тракология в света. В понеделник това са: „Архитектура и декорация на пропилона при Севтоплис“ - съвместен международен доклад на Консуело Манета и Даниела Стоянова и научното изследване на Методи Манов за автора и времето на статуята на Севт III.  В сутрешната сесия във вторник е включен доклада на Георги Нехризов и Надежда Кечева на тема „ Реалността преди Севтополис: животът през ранната Желязна епоха в долината на Казанлък“.

Английски, френски и немски са работните езици на научния конгрес по тракология. В програмата са включени доклади, засягащи всички аспекти на и подходи към проучването на тракийската древност. Историята, археологията, изкуството, културата, езикът, религията, нумизматиката, епиграфиката и интердисциплинарните изследвания на древна Тракия и тракийското културно наследство ще бъдат сред дискутираните теми в широк хронологически обхват, от късната бронзова епоха до късната Античност.

Траколозите от цял свят ще посетят и на място казанлъшките гробници и запазените в казанлъшкия музей съкровища. За тази обиколка е отделен 5 септември, вторник, както и предиобяд на 6 септември, като учените в зависимост от ангажираността си в пленарните сесии ще правят посещенията по групи, в удобни за тях часове.

Официалното закриване на конгреса е насрочено за 6 септември от 18:00 часа в залата на Исторически музей „Искра“. Преди това ще бъдат презентирани близо 30-те учени, които участват задочно в конгреса чрез постери и анотации.

Екскурзиите по земите на траките в България на участниците в XIII Международен конгрес по тракология ще се проведат в последния ден на конгреса – 7 септември. Планирани са 3 маршрута:
1) Казанлък – Александрово (Тракийката гробница) – Стара Загора (Музей неолитни жилища, останки от Римския град Августа Траяна) – Казанлък
2) Казанлък – Хисар (Музей, останки от римския град Диоклетианополис) – Старосел (Тракийска гробница) – Стрелча (Тракийска гробница и музей) – София
3) Казанлък – Пловдив (музей, останки от древния Филипополис) – София

За Казанлък и България, предстоящият форум ще бъде огромна чест, тъй като Международният конгрес по тракология за всичките си 12 досега издания се е провеждал само веднъж у нас – в столицата София.

В Казанлък са вече нащрек да се представят достойно като домакини не само съорганизаторите на форума от музея и общината, но и всички зали, хотели и ресторанти, ангажирани с високия научен форум.

Kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак