12:24 | 12 септември 17 9024

Възпитаници на МГ и фирми осигуриха цялостното обновяване и на старата сграда

Възпитаници на МГ и фирми осигуриха цялостното обновяване и на старата сграда / Новини от Казанлък

Изцяло е обновена старата сграда на Професионалната природо-математическа гимназия в Казанлък, прилепена до новопостриеното крило, в което днес официално бе открит Национален център по природо-математически науки.

На 15 септември, прага на неузнаваемото модерно училище ще прекрачат 687 казанлъшки деца.  Очакват ги прекрасни слънчеви стаи с подменена дограма на прозорците, пребоядисани стени, ламинат навсякъде, нови парапети,  дори мека мебел във фоайетата. Новата актова зала с около 100 места на последния етаж на новия корпус е с широка тераса. Чисто нови компютри, дъски, оборудвания за кабинетите и лабораториите по физика, биология, химия, дори асансьор в новия корпус. Газифицирано и светло училището е основно ремонтирано и новият и старият корпус са вече една цяла обновена сграда.

"С една дума - всичко беше направено" - така отговори пред камерата ни директорът на ППМГ Красимир Дамянов. За двете години докато се изграждаше новия корпус на гимназията с целевите средства от Министерството на образованието, екипът на гимназията  и настоятелството, с много усилия и труд намира дарители, с чиято помощ да се укрепи и ремонтира изцяло и старата сграда, която бе засегната така или иначе след строителната авария през 2015 г.

Около 60-70 хил. лева са набрани за ремонта на старата сграда и още 50 хил. лв. за оборудването й, посочи директорът на гимназията. Допълнително за новия корпус и националния център са вложени около 1 млн. лева, като около 300 хил. от тях са от Общината и към половин милион от министерството.

За стара сграда, обаче средствата са осигурени от фирми и спомоществователи. Сред тях най-големите дарители са бивши възпитаници на училището - Христо Ибушев, изп. директор на „Арсенал-2000“ АД и съпругата му Цветелина, които също като Тенчо Шиков и съпругата му Пламена даряват лични средства за гимназията. Отделно с фирмени средства, при това значителна сума, помага "Арсенал" АД. Лични дарения правят и съветниците от близката до оръжейния гигант политическа сила в общинския съвет "Експерти за Казанлък."

Mениджърският екип на друга наша голяма компания "М+С Хидравлик" АД е сред отличниците, завършили казанлъшката Математическа гимназия. Позната досега с подкрепа за школата в Механото, "М+С" също веднага откликва с дарение и оказва помощ и на Математическата ни гимназия. Сред големите дарители се нарежда и фирма "Кастамону-България" и нейният изпълнителен директор Чаатай Пийадеджи, който също е завършил МГ, макар и не в България. Добродетели на училището са още фирмите "Хидравлика - 96", "Нова - Ф", още много фирми и частни дарители на МГ. Значителен принос в организацията на това мащабно набиране на спонсори има председателката на училищното настоятелство г-жа Донка Муканова, както и много родители, всички  учители и служители на гимназията, които до последният момент участваха в приготовлението на обновената ППМГ „Никола Обрешков“ – Казанлък.


Kazanlak.com


 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак