20:46 | 30 ноември 17 11267

В Казанлък отново “тролеи“: съвременни електробуси купува Общината през 2018 година

В Казанлък отново “тролеи“: съвременни електробуси купува Общината през 2018 година / Новини от Казанлък

7 нови електробуса и 4 броя двойни зарядни станции за тях на обща стойност 2,7 млн. лв. предстои да закупи Община Казанлък след Нова година.

С това на практика Галина Стоянова ще възстанови, така да се каже, гордостта на Станчокоевите времена – тролеите.

Открити тържествено преди 31 години през 1986 г. и завинаги закрити няколко години по-късно с безславната приватизация на тролейбусния транспорт, извършена в зората на т.нар. „демокрация“, тролеите за казанлъчани са нещо като сантимент от абитуриентски бал - спомен мил и свиден, нищо че е и тогава, а още повече сега - наивен. Хиляди от нас още си спомнят, а стотици дори настояват да се върнат онези евтини, уютни и екологични времена, когато 12-ката, 10-ката и 11-ката караха народо-населението от зори до мрак от край до край в града. Все пак по онова време Казанлък имаше само три края. Вършеха си чудна работа тролеите и с нищо не могат да им се мерят днешните мръсни, паянтови и студени автобуси, масово твърдят казанлъчани и затова всички си накупиха(ме) таратайки, с които задръстихме града, паркирани надлъж, на шир, че и на кестерме  - наволя и наслуки. Съвсем от край до край, по днешному.

Но ето, че му се вижда краят – общински градски транспорт в Казанлък, при това с електробуси - същински тролеи, хитът на 80-те в Казанлък, само, че без старомодни "тиранти"!

Както днес на сесията каза (по повод други неволи из селото му), кметът на Хаджидимитрово: „Молих се на предишните, даже на Дамянов в двата мандата – глас в пустиня! Но ето, на - дойде тази жена, Галина Стоянова и взе, че настъпи народната власт!“

И сериозно, макар електробусите да станаха пак новина днес, благодарение на питанията на съветниците от БСП  - дали 6, както казали ГЕРБ или 7 буса ще купуваме догодина – действията по възобновяване на общинския градски транспорт с елетрически бусове се оказаха вече налице. И дори препоръчителната във връзка с този проект рехабилитация на бул. „Розова долина“ стартира от днес.

Каква е идеята. Общината кандидатства с проект наречен „Интегриран градски транспорт“, за който от ОП „Региони в растеж“ са заделени за Казанлък около 6 млн. лв. За целта предварително беше направен анализ от оторизирана консултантска фирма, която обследва цялостната ситуация в Казанлък, не само по отношение на транспорта, инфраструктурата, но и демографските тенденции, местоработите, училищата, бизнеса, перспективите за бъдещия пътникопоток.

В препоръките на консултантите четем, че в момента в града функционират 5 вътрешноградски автобусни линии, които покриват както линиите на автобусния транспорт – линия 1 и линия 13, така и действащите преди години тролейбусни линии – 10, 11 и 12. Сегашните линии покриват централната част на града, крайните квартали "Васил Левски" и "Изток", както и част от северните райони на града. Но в някои от участъците по основните булеварди се припокриват две или три линии, докато южната част, където са големите предприятия и индустриалната зона, т.е. основните работни места в града - има връзка с обществения градски транспорт само по бул. „Розова долина“. 

Ето защо проектът за Интегриран градски транспорт включва и рехабилитация на булевард „Розова долина“ с поставяне на нова асфалтова настилка, специални обозначения на автобусните спирки и нови пешеходни пътеки. На практика тази рехабилитация стартира днес с държавния участък, а догодина предстои преасфалтиране и на общинския участък – надлеза до центъра (виж свързаната новина: Започва асфалтиране на пътя пред “Арсенал“) А по-нататък в проекта са предвидени: разширение на Околовръсния път, ремонт на подлеза към гарата, изграждане на велоалеи, подновяване на 40 спирки и изграждане на 23 нови.

Общината вече е кандидатствала по ОПРР за първия етап на проекта „Интегриран градски транспорт на Казанлък“ за около 3,3 млн. лв. - 100% безвъзмездно финансиране от евро-програмата. Част от парите ще бъдат за асфалт, изграждане на спирки, но главното перо е закупуването на електробусите и зарядните станции към тях – 2,7 млн. лв.

Закупуването на електрическите автобуси също става по основни препоръки на консултантите за новия ни градски транспорт. В анализа си, фирмата дава предварително два варианта – закупуване на нови автобуси или закупуване на електробуси. Очевидно Община Казанлък е избрала по-екологичния и адекватен на бъдещето вариант – електробусите.

Новите 7 електробуса ще бъдат два вида, стана ясно днес от отговора на кмета Галина Стоянова на сесията. 5 от тролеите без тиранти ще бъдат с дължина 8 метра, а другите 2 ще бъдат дълги по 10,5 метра. Идеята напомня как навремето 12-ката беше „хармоника“, а 10-ката и 11-ката по-къси тролеи. Сега вероятно 12-ките ще са двата дълги ел.буса – по дестинация Запад-Изток. Ще видим. До тези въпроси предстоят още няколко етапа незвестни. Главният – кой ще управлява тролеите, т.е. електробусите?

„Общината планира да отдаде въпросният подвижен състав под наем на общинско търговско дружество“ - става ясно от решението на Общинския съвет отпреди няколко месеца, с което се одобрява закупуването на ел.бусите. Те трябва да останат, разбира се, собственост на Общината, което е част от изискванията за финансиране по оперативните европрограми.

Предварителните идеи на Общината са именно едно ново казанлъшко общинско предприятие „Градски транспорт“ да стопанисва новите електробуси и да вози пътниците по вътрешно-градските линии или части от тях, сподели и по време на общественото обсъждане на Интегриарния градски транспорт кметът Стоянова, миналата година по това време (виж: Галина Стоянова: За съжаление не може да се възстанови тролейбусния транспорт, но електробусите също са добър вариант)

За да се отдели градския транспорт в общинско предприятие, трябва да има воля на Общинския съвет, което е по-важната страна на въпроса за  бъдещите електробуси на Казанлък от броя им – контрира днес Галина Стоянова поредния актуален въпрос от общо 8-те поставени на сесията от БСП.

Така темата предизвика и нашето припомняне на налчината до момента информация и документация по въпроса. А в нея откриваме още интересни новини от бъдещето: на втория етап предстои да се купят още поне 6 електробуса. Те ще се свържата в електронна информационна система и ще се монтират електронни табла по спирките, с които ще се избегне струпването на ел.буси на едно и също място и ще се дава информация на пътниците, кой рейс се задава и след колко минути пристига. Също като в София, Бургас, Стара Загора – в големите ни градове.

Така, че - дали ще настъпи „Народната власт“ с новите електробуси, които на мнозина ще припомнят светлото минало на тролеите или ще ги наречем „Завръщане в бъдещето“, най-важното е, че ще са нови, общински, съвременни и необходими на работещото и учещо население на Казанлък. Т.е. на бъдещото поколение. Пък, ако ще и да навяват чувства, реминисценции и алегории с миналото, за по-интересно.

Красимира Стоянова
Kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева, агнешки комплект за дроб сърма...

Разни 26/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7627 | 19 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5819 | 22 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

5261 | 19 април 2024

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

4877 | 25 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4370 | 23 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

4313 | 24 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3738 | 22 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

3509 | 23 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

2916 | 23 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2677 | 21 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак