12:15 | 04 декември 17 2160

Известният фотограф Темелко Темелков открива необикновена изложба утре в Казанлък

Известният фотограф Темелко Темелков открива необикновена изложба утре в Казанлък / Новини от Казанлък

Фотографът на звездите, Темелко Темелков е един от най-активните и познати на публиката български фотографи. Възпитаник на НАТФИЗ, носител на награди за модна фотография, той снима за най-големите ни модни списания. Освен фотограф е и автор и на видеата за рекламни и музикални клипове, както и оператор и режисьор на филми.

Утре модният фото-гуру пристига в Казанлък за да открие лично изложбата си „Анимус – Анима“ в Музея на фотографията, потвърди за kazanlak.com директорът на музея Стефан Папукчиев.

Анимус и анима са психологически термини, дадени от К. Г. Юнг за да означат вечната двойка противоположности, която обитава душата на човека. Дихотомията анумус - анима е подобна на Ин -Ян, черно – бяло, Рай-Ад и т.н. Опростено - анима е женската природа, царуваща в несъзнателната част от душата на мъжа, а анимус – мъжкият зъл гений, който диктува психическите процеси във всяка жена. Това не са подсъзнателни демони на болните хора, а архетипи – прастари образи, създадени и предавани във всеки от нас чрез, нареченото от Юнг - колективно несъзнавано. Сакралните образи на боговете от митовете, включително и в милиарди днешни превъплъщения – от простата детска рисунка, до професионалната реклама, носят тези архетипови образи и сцени: майка, девица и даже дева-майка; многолики божества, многоръки, еднооки или слепи; човеци с животински глави или тела; сцени на раждане и смърт, насилие и секс, тирания и робство и пр.

Ето такива, сложно-съставни портрети ще ни представи в изложбата си „Animus/Anima“ майсторът на рекламната фотография, а следователно и на внушението - Темелко Темелков. По аналогия с класическия фотографски процес, в който негативът се осветява с лампа и се прожектира върху фотохартия, Темелков осветява човека и заснема скрития му образ проектиран върху платно. От една страна е тази метафора - че това са портрети на самите анима/анимус на актьорите. Но това не е всичко, когато са намесени архетипите. На снимките ще видим силуети с причудливи форми, напомнящи на митологични същества или дълбоко познати ни сцени, които на свой ред могат да бъдат разгадани и преведени от езика на необикновеното на обикновен човешки език - само от нашия собствен анумус или анима. Оставете духът на душата ви, вашия анима/анимус да се развихри във въображението/несъзнаваното и чуйте на какво му приличат портретите. За да научите отговора на вечния въпрос: Какво е искал да (ми) каже с произведението си авторът?...

Официалното откриване на "Anima/Animus" на Темелко Темелков  е от 17:30 часа във вторник, 5 декември в Музея на фотографията. Изложбата ще остане в Казанлък до края на декември.

Красимира Стоянова
Kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак