20:43 | 08 януари 18 4556

За първи път историческа възстановка – спектакъл „От война към мир“

За първи път историческа възстановка – спектакъл „От война към мир“ / Новини от Казанлък

За първи път казанлъчани за 140г. от Освобождението на своя град имаха възможност да видят достоверния исторически прочит, разигран пред емблематичната Папазова къща за подготовката на Санстефанския мирен договор, осъществена в техния град.

Публиката стана свидетел на историческата среща между пратениците на Високата порта Сервер паша и Намик паша и Великия руски княз Николай Николаевич и неговата делегация, подкрепена от заможните розотърговци от фамилията Папазови, които ги посрещат в своя дом.

Първите мирни преговори между Руското командване и пратениците на султана се провеждат в паметните януарски дни на Освобождението на Казанлък и за първи път се заговаря за бъдеща свободна България. В следващите 20 дни Казанлък ще живее с надеждата да стане столица на независима България.

„Ако оставим натрупаните емоции пред годините днес, след 140 години бихме могли да оценим историята и Освобождението така, както видяхме във възстановката.“, коментира видяното Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова по-късно в поздрава си към своите съграждани. „На 3-ти март, 1878г. е завършен процесът по възстановяването на българската държавност, който е започнал тук. Великите сили са имали своите цели в тази война, но никога Русия не отстъпва от основния идеал – независима, автономна българска държава. Ако турската страна е приела условията тогава щяхме да имаме „Договора от Казанлък“, вместо Санстефанския договор.“, продължи тя и призова за поклон към всички знайни и незнайни руски войни, наши опълченци и невинни деца, жени и старци, загинали за Свободна България.

Председателят на Парламента Цвета Караянчева символично прие строя на историческата възстановка, а след това – и официалния военен строй в центъра на града за провеждането на тържествената заря-проверка с участието на представителна рота и духов оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада.
В словото си Караянчева отбеляза: „И от дистанцията на годините, ако се вслушаме, все още ще чуем гърмежите и ще усетим битките, ще чуем стоновете на мъчениците и виковете „Ура!“ на войниците.“ Председателят на Парламента заяви, че и днес, когато се прекланяме пред тях ние знаем, че те се биха достойно и храбро, те са нашият пример за мъжество, стоицизъм и любов към България. Те са нашето мерило за любовта към Отечеството. Важно е днес, котато говорим за тях да си спомним какво казва Захари Стоянов : „Те измиха лицето на България и направиха така, че думата „българин“ да се чува по всички краища на света.
Цвета Караянчева заяви още: „Така, както Казанлък е в центъра на България, така малка България 6 месеца ще бъде в центъра на Европейския съюз“, отбеляза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева „Можем да градим бъдещето, защото сме стъпили на делата на титани. Да сведем чела пред всички, останали завинаги в Девическия манастир в Казанлък. Величието на Родината се гради от костите на достойно загиналите за нея!“, приветства тя Старозагорския митрополит Киприан, депутати от Старозагорски МИР, Областния управител на Стара Загора Гергана Микова, представители на Общински съвет – Казанлък, общински съветници и ръководство, патриотични организации, ученици, деца и родолюбиви казанлъчани.

За първи път историческото пресъздаване на решаващите Свободата на България събития даде възможност на всички да се уверят в категоричните думи за Свободна България на руската страна, произнесени от Великия руски княз Николай Николаевич, брат на императора: „Нека това, което чувате тук за първи път бъде казано на всички българи и запомнено завинаги! От името на Негово императорско величество цар всея Росии Александър Втори давам тържествена дума, че връщане назад не може да има! България ще бъде свободна!“.

Във възстановката „От война към мир: 140 години от Освобождението на Казанлък“ участваха около 100 души: от Регионален клуб “23 пехотен Шипченски полк“ към Национално движение “Традиция“, представители на патриотичното движение от градовете Нова Загора, Стара Загора, София, Велико Търново и Шумен, актьори от Общински театър „Любомир Кабакчиев“,  танцови ансамбли при Народно читалище „Искра – 1860“ и Народно читалище „Жар – 2002“, База за конна езда „Тракиан спирит“, с. Голямо Дряново.

Община Казанлък благодари за съпричастността към патриотичната идея на всички участници и на сегашния собственик на Папазовата къща Тодор Колев.

Честито Освобождение, Казанлък!

Пресцентър на община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ град Казанлък съобщава на своите членове , че...

Платени съобщения 10/03/2024 гр.Казанлък
Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес. Без Посредник- Директно от собственик. Възможност...

Платени съобщения 06/03/2024 гр.Казанлък
 Kia Казанлък -Мончев-90 ООД  търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

Kia Казанлък -Мончев-90 ООД търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

За длъжността ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС, трябва да имате средно...

Работа 06/03/2024 гр.Казанлък
Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида край язовир Копринка търси да назначи камериерки на постоянен трудов договор. Работата е целогодишна....

Работа 29/02/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

На 9-ти април отварят архео комплекса „Светът на траките“

10716 | 27 март 2024

Д-р Красимир Пейчев подаде оставка като управител на ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

9421 | 25 март 2024

Изявените възпитаници на МГ: Тихомир Глухарев, който е единственият българин от областта, студент в престижния Оксфордски университет

5568 | 26 март 2024

Старши комисар Красимир Христов е новият директор на ОДМВР-Стара Загора

4489 | 28 март 2024

Голямо количество нелегален алкохол иззеха полицейски служители

3433 | 27 март 2024

Шофьор на “Хонда“ блъсна 82-годишна пешеходка

3355 | 25 март 2024

Абитуриенти от ПХГ ,,Св.Св. Кирил и Методий“ с емоционална и вълнуваща покана за бала към своята класна/ ВИДЕО

2503 | 26 март 2024

Мъж е с опасност за живота след сбиване на междуселски път

2439 | 25 март 2024

След мащабна операция на ГДБОП са иззети над 500 предмета, сред които тракийски шлем и антични златни накити

2418 | 22 март 2024

В музей „Чудомир“ представиха краеведски труд за творчеството на казанлъшката писателка и общественик Лилия Димитрова

2367 | 22 март 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак