14:21 | 19 февруари 18 3220

Мария Цонева: Трябва да съхраняваме и ревностно да пазим историята си

Мария Цонева: Трябва да съхраняваме и ревностно да пазим историята си / Новини от Казанлък

Мария Цонева е родена на 26 декември в София. Магистър от СА „Димитър Ценов“- Свищов, специалност „Социална икономическа информация“. Работи в частна фирма в Казанлък като „Експерт организация на труда“. Член на Федерацията на независимите синдикати от леката промишленост. Майка на едно дете. Общински съветник от ПП ГЕРБ в Общински съвет – Казанлък. Председател на Комисията по култура, информационни технологии и вероизповедания, член на Комисията по бюджет и финанси, член на Комисията по конфликт на интереси.

Г-жо Цонева, в навечерието сме на 140-годишнината от Освобождението на България. Как ПП ГЕРБ – Казанлък ще отбележи тази дата?

Мария Цонева: На първо място бих искала да отбележа, че 3-ти март не е просто дата в календара, а е паметен ден в историята на България, в самосъзнанието на българина. Трети март е спомен за саможертва, за слава, за устрем към свободата и независимостта. Спомен за героизъм, за непримиримост и за силата на човешките воля и дух. Спомен, но и преклонение пред хилядите загинали за нашата свобода. Затова тази година ние общинските съветници от ГЕРБ – Казанлък, единодушно решихме да „реставрираме” надписите и почистим войнишките паметници в местния девически манастир “Успение Богородично”. На 16-ти и 17-ти февруари с помощта на художника Иван Салабашев успяхме да отстраним натрупалата се по камъка плесен и да подновим надписите върху саркофазите и надгробните плочи на загиналите герои, в т.ч. и на паметника, отбелязващ събитията в манастира по време на войната. Всички колеги общински съветници от ГЕРБ сме единодушни, че не можем да бъдем безучастни към белезите, които времето оставя върху паметните плочи. Това, което ние направихме, не е нещо, което не е по силите на един обикновен човек, но то ни кара да се замислим и да си спомним за всички онези знайни и незнайни войни, дали живота си, за да е свободна днес България, за да сме свободни ние. Това е повод да помним, че трябва да съхраняваме историята си, че трябва ревностно да я пазим.

Лесно ли е да се почисти войнишки паметник?

Мария Цонева: Дали е лесно ли? Зависи от гледната точка. (смее се) За тази работа трябва желание и сърце. Практически погледнато не е трудно едно почистване. Когато обаче се замислиш какво точно правиш, когато усетиш силата на паметника, когато в главата ти нахлуе паметта за загиналите, тогава някак не е толкова лесно, защото си даваш сметка, че смисълът на това, което правиш, е много по-голям, отколкото си предполагал, когато се е родила идеята. Още по-силно е усещането, когато видях, че всички съветници от ГЕРБ сме заедно в това ни начинание.

Защо избрахте казанлъшкия Девически манастир? Има толкова други места.

Мария Цонева: Мнозина може би не знаят, че казанлъшкият Девически манастир „Успение Богородично” е неразривно свързан с решителните сражения, състояли се в казанлъшкия край в хода на Руско-Турската освободителна война 1878-1878г. В заключителния етап на войната манастира се превръща в лазарет на руската армия. В него се лекуват много ранени руски войни и български опълченци. Част от починалите от раните си в лазарета, както и в заключителните сражения при Шипка-Шейново, са погребани в терена, непосредствено от северната страна и до абсидата (олтара) на манастира. Заради това с колегите общински  съветници от ГЕРБ решихме да се погрижим именно за паметниците в манастира. Бих искала да допълня също, че всички ние ще се включим и в тържествата на Трети март в Казанлък, в гр. Шипка и на върха,  за да сведем глава пред смелите герои - хилядите руснаци, финландци, украинци, поляци, литовци, естонци, сърби, латвийци, грузинци, арменци, черногорци, румънци и белоруси, които до последен дъх отстояваха изконното човешко право – свободата.

От думите Ви в интервюто се усеща една сплотеност между вас съветниците от ГЕРБ. Усещане ли е само това или наистина сте едно цяло?

Мария Цонева: Аз не го казвам, заради самото интервю, а защото настина сме едно цяло. Винаги, когато трябва да вземем едно или друго решение, сядаме, всеки  казва мнението си, изслушваме се, обсъждаме и решаваме. Между нас има чуваемост и смятам, че това е от изключително значение за работата ни като група в Общинския съвет и като партийна организация в Казанлък. Имаме смелост да си кажем кривините и в очите – това ми харесва в  групата – откритостта и загрижеността един към друг.

А каква беше 2017 година за групата съветници от ПП ГЕРБ в Общинския съвет?

Мария Цонева: В началото на Новата 2018 година някак е нормално да обърнем поглед назад и всеки да направи своята равносметка за изминалата 2017 година. В личен план за мен тя бе здрава и успешна. Що се отнася до групата съветници от ГЕРБ всеки сам за себе си знае какво хубаво и не чак толкова хубаво му се е случило в личен план. В политически аспект обаче това бе година ползотворна за нас от ГЕРБ, защото успяхме да постигнем онова, което си бяхме поставили за цел. Бяхме единодушни при вземането на решения по въпроси от изключителна важност за развитието на всяка една община. Ще дам само един пример: гласувахме „за” одобрението на Общ устройствен план на Община Казанлък с перспектива в следващите 20 години. Така нашата община е една от първите с такъв план. Благодарение на него се осигурява приоритетно кандидатстване по национални и европейски проекти и не само. С този план се осигурява оптимална среда за развитие на общинската територия, в хармонично единство със съществуващите природни дадености и паметници на културно-историческото ни наследство.

Какво очаквате от 2018 година?

Мария Цонева: От Новата 2018 г. се надявам в политически аспект да няма изненади, като имам предвид следното: ще разчитаме на повече визионерство и далновидност от страна на останалите колеги в Общинския съвет. Добре е да има спорове в Местния парламент, но когато те почиват на достоверни факти, а не просто да се спори, заради самия спор – това не помага на никого, най-вече не е в полза на гражданите, които са ни гласували доверие и са ни изпратили да работим в Общинския съвет.

 

Пресцентър на ПП ГЕРБ - Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева, агнешки комплект за дроб сърма...

Разни 26/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7691 | 19 април 2024

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

5903 | 25 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5880 | 22 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

5326 | 19 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

4580 | 24 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4441 | 23 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

4149 | 23 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3788 | 22 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

3012 | 23 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2725 | 21 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак