13:50 | 15 март 18 4798

Предстои откриването на XXV-те Чудомирови празници в Казанлък

Предстои откриването на XXV-те Чудомирови празници в Казанлък / Новини от Казанлък

На пресконференция, дадена от г-жа Добрина Матова, директор на ЛХМ „Чудомир“ беше представена пълната програма за предстоящите събития от Чудомирови празници 2018.

Благодарение на общите усилия на Община Казанлък, Фондация „Чудомир“ и ЛХМ „Чудомир“ и тази година участниците са изключително интересни и са от целия спектър на изкуствата.

33 са събитията, които ще се случат в Казанлък и още три ще бъдат изнесени в други градове на страната. Едното от тях ще се състои утре в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. От 17,30 часа там ще се представи книгата на Лилия Димитрова „С усмивка по житейския друм“ и ще бъде открита фото изложба „За Чудомир и тези, които го познаваха и обичаха“

Пейзажи на Чудомир ще бъдат изложени в галерия „Димитър Добрович“ в Сливен, а ученическите четения „Да открием Чудомир“ се случват и в момента до 25.03.2018г. сред неделните училища извън България и се подпомагат от МОН.

Сред акцентите в музикалните изпълнения тази година ще бъдат концертът на Старозагорската опера и Рок група „Кикимора“ с Николо Коцев, концертът на ансамбъл „Фортисимо“- Бургас, победители в конкурса „Игра на хорове“ от „Шоуто на Слави“, концерт на трио „Реверанс“ , операта „Графиня Марица“, поставена от театър „Константин Кесимов“- Велико Търново, както и концерт и изложба на казанлъшки студенти от ВУЗ-ове по изкуствата.

Две ще бъдат творческите работилници на тазгодишните Чудомирови празници.

На 26.03 от 10,30 часа на пл. Севтополис ще се открие инсталацията „Слово и образ“ на Център АЛОС и ученици от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ –Казанлък, която ще представлява лабиринт, преминавайки през който, посетителите ще откриват различни мисли, акварели или графики на Чудомир.

Второто ателие ще представлява изложба с реплики на Чудомирови произведения, които ще бъдат показани в оригинал на откриването на празниците. Изложбата от реплики е на ученици от училище „Акад. Дечко Узунов“ и ще може да бъде посетена през цялата година.

За втора година ще бъде организирано и училище по карикатура, като тази година участниците ще бъдат разделени в две възрастови групи.

Разбира се, ще има много театрални представления в рамките на конкурса „ Комедиен хит на сезона“. Участниците са от София, Плевен, Русе и Казанлък.

За четвърта година по време на празниците ще се проведе и научна конференция. Тази година тя ще е на тема „Чудомир: с перо и художническа четка в ръка или отново за границите между живописта и поезията“ с ръководител проф. Пламен Шуликов от ШУ.

Литературните премиери ще бъдат общо седем. Сред тях  са филм и книга за Стефан Данаилов, представени от журналиста Георги Тошев.

В галерия „Рувел“ ще бъде представена изложбата на Николай Бебенов- Ник и Стоян Комитски карикатура и комикс.

Благодарност за участието  и помощта при провеждането на Чудомирови празници 2018 г. г-жа Матова изказа към всички културни институции сред които НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ –Казанлък, Музея на фотографията –Казанлък, където  ще се проведе фотоизложба на Петър Илинов, родственик на Чудомир, Военния клуб, където ще се проведе 21-я конкурс за детска рисунка , ОДК и Общинската библиотека, където ще се проведе детския конкурс за изпълнение на хумористична творба.

В рамките на Чудомирови празници 2018 ще бъде връчена и 49-та награда за къс хумористичен разказ на в. „Стършел“ и фондация „Чудомир“.

XXV-те Чудомирови празници в Казанлък ще бъдат открити на 25.03.2018г. /неделя/ в ЛХМ „Чудомир“ с акцент фолклорни изпълнения и откриването на изложба с акварели на Чудомир от проф. д-р Бисер Дамянов, преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Проф. Дамянов има значим принос във включването на творчеството на Чудомир в новите учебни програми на средните училища.

Пълната и подробна програма за Чудомирови празници 2018 можете да намерите на снимките.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

„М+С Хидравлик“ АД сключи Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Проект „Подкрепа за прехода към кръгова икономика”

8688 | 17 юни 2024

Откриха тялото на обявения за издирване Наско Несторов, в гориста местност край Казанлък

6558 | 16 юни 2024

Випуск 2024 на ПГЛПТ получи своите дипломи и свидетелства за професионална квалификация

5865 | 19 юни 2024

В с. Габарево мъж предаде доброволно гладкоцевна ловна пушка и 4 бр. боеприпаси, незаконно притежавани

5626 | 18 юни 2024

Продължава издирването на Наско Несторов от Казанлък

5128 | 15 юни 2024

Село Енина с дълга програма за празника на билките - Еньовден

4872 | 19 юни 2024

Младежи от Полша, Португалия, Испания и България помагат на Шипка

4498 | 17 юни 2024

РЗИ организира в област Стара Загора безплатни изследвания за туберкулоза

4357 | 17 юни 2024

Кола на Гугъл започна ново заснемане на Казанлък

3890 | 17 юни 2024

Обраха къща в Копринка

3710 | 17 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак