15:39 | 18 май 18 17176

Ева Майдел разясни на казанлъчани какви ще бъдат ползите от постъпване на България в Еврозоната

Ева Майдел разясни на казанлъчани какви ще бъдат ползите от постъпване на България в Еврозоната / Новини от Казанлък

На среща днес с представители на бизнеса, младши посланици на Европейския парламент от Казанлък, граждани и представители на медиите,  Ева Майдел- евродепутат от ЕНП/ ГЕРБ, разясни положителните страни на евентуално присъединяване на България към Еврозоната и по-конкретно ползите за отделните  граждани.

На срещата редом до нея бяха и Галина Стоянова, Общински координатор на ГЕРБ и кмет на община Казанлък и Иван Гитев, член на групата на общинските съветници от ГЕРБ в Казанлък.

Ева Майдел обясни, че трябва да се разсеят страховете у гражданите, които умишлено се създават у тях, за драстично спадане на стандарта на живот и увеличение на крайните цени на стоките след евентуално въвеждане на Единната европейска валута. Тя уточни, че преди няколко седмици е била осъществена среща на представителите на политическите семейства в България, за да се покаже тяхната готовност и обединение по темата. Създаден е бил доклад на Института за пазарна икономика, който показва, че приказките за драстично увеличение на цените на продуктите са мит.

Ева Майдел каза,че хората, които разпространяват  тези приказки разчитат да докоснат емоциите на хората и не желаят да видят един силен и по-проспериращ Европейски съюз.

Според доклада цифрите сочат, че в страните, които последно са приели еврото, стандартът на живот и ръстът на икономиката бележат растеж.
Според Ева Майдел за спекулация трябва да се смята говоренето , че ще има покачване на цените с въвеждане на еврото, тъй като Българската държава има механизми да регулира това.

Тя даде пример с държави като Литва и Словакия, където забелязаният ръст на покачване на цените е много по-малък отколкото при един нормален ръст на инфлацията.

Освен, че България ще стане по-привлекателна за инвеститорите, от което полза ще имаме всички, Ева Майдел разясни, че ще паднат таксите за трансгранични банкови преводи и обмен на валута.

Едно присъединяване към Еврозоната отнема време - поне две години се стои в „чакалнята“  на Еврозоната, преди да се премине нататък, така че ние смятаме, че щом сме финансово стабилни и покриваме критериите, е добре да направим стъпки в тази посока, подчерта младата евродепутатка. Освен че и, както каза тя, това е ангажимент, който сме поели още с присъединяването си към Европейския съюз. Важно е също така, обясни тя, че бидейки част от Еврозоната, България ще може да участва при взимането на решенията, а не просто да търпи последствията от взетите такива.

Освен основната тема за първи стъпки към Еврозоната, Ева Майдел разговаря  с  младшите посланици на Европейския парламент за проблемите, които стоят пред България в областта на образованието и ги насърчи да участват в стажове и доброволчески програми, с което да натрупат опит, за да се подготвят по-добре за бъдещата си професионална реализация.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Най - четени новини

за последната седмица

Вижте всички кандидатки за Царица Роза 2024

30269 | 08 май 2024

Незаконни боеприпаси и оръжие откриха в дома на 22-годишна жена

6139 | 07 май 2024

Модерен операционен блок предстои да отвори врати в ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

5580 | 10 май 2024

Казанлък Мези идва с плеяда от звездни изпълнители

5433 | 10 май 2024

„Арсенал“ АД e генерален спонсор на Празник на розата 2024

3627 | 10 май 2024

Мъж отправи закани на майка си, арестуваха го

2815 | 07 май 2024

Халил Летифов е водач на листата на ДПС в областта, кметът на Павел баня Иса Бесоолу е втори

2779 | 09 май 2024

Директорът на ПХГ „Св. Св. Кирил Методий“: Да е свято името на патроните на нашата гимназия! Да е свято бъдещето на Хуманитарната гимназия!

2398 | 10 май 2024

Вижте кои са казанлъчаните от листата на ГЕРБ – СДС за предстоящите избори

2188 | 08 май 2024

Розоберът подрани заради топлото време

2079 | 07 май 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак