16:43 | 01 юни 18 10249

Опознай Родината, за да я обикнеш!

Опознай Родината, за да я обикнеш! / Новини от Казанлък

Този девиз ни вдъхновява всеки път, когато се качваме на автобуса и тръгваме към следващите исторически места в България. На 22 май 2018 г. група от 34 човека от КТВ при ТД ,,Орлово гнездо“ потегляме към старопрестолният град Велико Търново. Прекосихме балкана през Шипченския проход и се отправихме към Соколския манастир „Успение Богородично“, който е основан през 1833 г. от униатски архиепископ Йосиф Соколски. През 1836 г. в манастира е открито килийно училище, а обителта се превръща в образователен център, където преподава за кратко и известния просветител Неофит Бозвели. Повече исторически данни за манастира прочете Елена Бозукова. След като разгледахме обителта пихме вода от чешмата с осем чучура, дело на майстор Кольо Фичето, запалихме по свещичка за здраве в църквата и поехме отново на път, а пътят ни отведе в гр. Велико Търново. Първи обект бе мултимедийният център „Царевград Търнов“ – уникална за България и Балканския полуостров туристическа атракция, която отвори врати на 16.02.2013 г. Музеят пресъздава важни събития от бита и културата на Царевград  от 12 и 13 век от времето на българските царе. Центъра е на 2 етажа и съдържа 29 скулптурни фигури на знакови исторически личности – цар Иван Асен и съпругата му Ирина Комнина, цар Калоян, пленяването на Балдуин Фландърски, патриарси, занаятчии, знатни боляри и техните жилища. В две композиции е представен цар Калоян – коронацията на владетеля от папския кардинал Лъв и битката при Адрианапол през 1205 г. Всичко това е на обща площ от 870 кв. м.

Част от групата се изкачихме до крепостта Царевец, разгледахме уникалните стенописи в патриаршеския храм ,,Св. Възнесение Господне“. След като цялата група се събра посетихме църквата „Св. Четиридесет мъченици Севастийски“. Намира се в подножието на крепостта Царевец. Там са погребани цар Калоян, цар Омуртаг, Сава Сръбски, Ирина Комнина и други. Св. 40 мъченици са 40 – те римски войници от арменската кохорта в гр. Севастия, които били жестоко измъчвани заради своята вяра в Христа през 320 г. и били осъдени да замръзнат в леденото езеро до гр. Севастия. Само един от тях на име Мелиос напуснал другарите си и отишъл да си вземе гореща баня, но от рязката  температура починал на място. В църквата се извисяват 6 каменни колони – 3 с паметни надписи – от цар Иван Асен II, втората от времето на цар Крум, третата е дело на цар Омуртаг. Църквата „Св. 40 мъченици“ е следата към последното обиталище на Омуртаг. Църквата празнува на 9 март. Пени Чавдарова ни предложи 5 любопитни факта за църквата „ Св. 40 мъченици“ :

1. Колона с надпис поставена от цар Иван Асен II.
2. Пази телата на двама български царе и мощите на десетки светии.
3. Църквата е била подарена на българската войска.
4. В нея е била провъзгласена независимостта на България.
5. За малко да я разруши земетресение.                            

След като отпочинахме ние отпътувахме към последния за деня обект – Миниатюрите „Търновград – духът на хилядолетна България“. Паркът представлява туристическа атракция, макети на емблематични сгради от цялата страна и инфраструктурни макети. ,, В момента са 43 на брой, но в началото на следващия сезон ще станат 70“.– каза при откриването кмета на града инж. Даниел Панов. Паркът е разположен на площ от 11460 кв. м. в местността „Френкхисар“ в подножието на крепостта Царевец. Макетите са точни копия в мащаб  1:25 , а копието на крепостта  Царевец е единствено в мащаб 1:70. Доста уморени, но и обогатили познанията си за нашата история ние пристигнахме в местността Ксилофор, където се намира туристическия учебен център „ Момина крепост“, в която отседнахме. Настанихме се, освежихме се, починахме си и в 19:30 часа  слязохме на вечеря. Изключително сме доволни от културното отношение на целия персонал. Вечерта премина в разговори, песни, танци, а Елена Бозукова бе подготвила викторина с награди. Веселието продължи до полунощ.

Сутринта на 23 май ни събра около масите с вкусно приготвената баница. Трябваше здраво да се подкрепим,  защото и този ден туристите трябваше да прояват своята издържливост при обиколката на последните два обекта – Арбанаси – селото, което пази българската история  и водопада Кая Бунар /Хотнишкия водопад /.

Арбанаси – името му произлиза от това, че в началото на турското робство тук са се заселили българи – бежанци от западните части на българската етническа територия, известна като Арбанашка земя. Официялната версия за с. Арбанаси гласи, че то е създадено през 15 – 16 в. от преселници от Южен Епир, но две от архиологическите открития около арбанашките църкви“ Св. Арахангел Михаил и Гавраил“ и „Св. Димитър“ дават оповержение на това. Основният поминък на жителите му бил джелепчийството и суватчийството, още били развити медникарството и златарството, отглеждали са и много копринени буби. Днес селото е превърнато в архитектурно– художесвен резерват. Уникалните му природни и културно – исторически дадености, както и непосредствената му близост до Велико Търново, го правят едно от най– привлекателните места за посещения в България.

Ето, че настъпва края на нашето пътешествие. Пристигнахме в покрайнините на с. Хотница, където се намира Хотнишкия водопад, който е предпочитана дестинация от любителитие на природата. Наричан още Кая Бунар е едно от онези кътчета на България, които разкриват в пълния блясък красотата и уникалността на българската природа.Това е малък оазис, където можеш да релаксираш и да се откъснеш от ежедневните си проблеми. Водопадът е висок около 30 м. и пред него има образувано бистро и ледено студено язовирче. Пред водопада има беседка, където поседнахме да се полюбуваме  на прелестта, спокойствието и прохладата на Хотнишкия водопад. Къпането е забранено, но никой не може да ви спре да се възхищавате на това райско кътче. След като запечатахме със снимки тази красота отпътувахме за Казанлък.

                                                                                             

Елена Бозукова
КТВ при ТД ,,Орлово гнездо“ Гр.Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

”Аквапарк” Овощник търси да назначи за предстоящия летен сезон готвачи топла и студена кухня

”Аквапарк” Овощник търси да назначи за предстоящия летен сезон готвачи топла и студена кухня

”Аквапарк” Овощник, за предстоящия летен сезон, търси да назначи с атрактивно заплащане, следните позиции: Готвачи...

Работа 07/05/2024 гр.Казанлък
Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Откраднаха крупна сума от жилище в Казанлък

7138 | 02 май 2024

С пролетно ястие Иван Звездев нагости шейновци и гости

4376 | 04 май 2024

Учениците от ППМГ “Никола Обрешков“ гр.Казанлък, завоюваха медали и купи в Национална олимпиада по информационни технологии

3647 | 02 май 2024

Нарязаха два батута в Казанлък

3609 | 02 май 2024

Катастрофа между “Киа“ и “Опел“ се размина без сериозно пострадали

3349 | 02 май 2024

Художничката Даниела Колева “поднася“ букет с цветя чрез своите картини

2485 | 02 май 2024

Сред най-добрите в конкуренция с 8 държави са казанлъшките гимнастички

2382 | 02 май 2024

Всички обекти на Исторически музей „Искра“ ще бъдат отворени за посещения с изключение на 3 май

2189 | 02 май 2024

Отлично представяне на учениците от ПГЛПТ в състезанията по професия в Златни пясъци

2162 | 01 май 2024

Изложбата „Пазители на паметта”, разкриваща незнайни факти за Казанлъшката гробница, очаква посетители в ИМ “Искра“

1824 | 01 май 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак