19:23 | 31 август 18 15509

За първи път юбилейна изложба, в памет на проф.Александър Фол в Казанлък

За първи път юбилейна изложба, в памет на проф.Александър Фол в Казанлък / Новини от Казанлък

Документалната експозиция „Пътешественик във времето”, посветена на 85-годишнината от рождението на проф. дин Александър Фол бе открита официално днес в Културно-информационния център на ул.“Искра“№4 в град Казанлък. За първи път в рамките на Празниците в Долината на тракийските царе големият български траколог е почетен с изложба, в памет на неговия всеотдаен научен труд и изключителен принос в изследването на мистичния свят на древните траки.

„Най-звездните мигове на Александър Фол – като министър, сред своите ученици и приятели от цяла България.“, представи съдържанието проф. д.изк. Ваня Лозанова, ръководител на Центъра по тракология при Институт за балканистика с Център по тракология – БАН. Тя посочи, че завещаните от Фол постижения допринасят за самочувствието на българските учени като познавачи на световните цивилизации и представи съпругата на покойния голям траколог проф. дин Валерия Фол като „негов много добър сътрудник, с грижа и за преиздаването на научните му трудове на научно ниво“. Пред председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, директора ни Исторически музей „Искра“ Момчил Маринов, археолози и историци на различна възраст, участници в XI-ата конференция на траколозите в Казанлък проф. дин Валерия Фол тя определи показаното като „малка част от едно архивно богатство, което се надявам в бъдеще някой да седне да напише“ и обърна внимание на младите учени, че в експозицията две от таблата разказват за това как е формирана личността на Александър Фол, как е образован, как семейството и учителите са създали основата за неговата прозорливост.

15 цветни документални постера, разположени на витрините на изложбената зала разказват за огромния размах на делото на големия учен: създател на нова научна и университетска дисциплина – тракология, основател на Института по тракология при БАН, днес Център по тракология „Професор Александър Фол“ при Институт за балканистика с Център по тракология – БАН, основоположник на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ” и на Националния исторически музей, инициатор и ръководител на многобройни международни научни експедиции и интердисциплинарни изследователски програми във времената на Желязната завеса, отдаден посланик пред света на българското културно-историческото наследство.

Експозицията е подготвена съвместно с Нов български университет и се реализира по инициатива на Историческия музей „Искра“ в Казанлък. Материалите, включени в изложбата, са предоставени с любезното съдействие на Университетския архив на Нов български университет; Архива на Института за балканистика с Център по тракология „Проф. Ал. Фол“ – БАН; ДА „Архиви“; Библиотеката на Центъра по тракология „Проф. Ал. Фол“ при ИБЦТ – БАН; Библиотеката на НБУ; лични архиви на сем Фол, доц. д-р Майя Василева, доц. д-р Теодор Леков, доц. д-р Върбан Тодоров. „Материалите, включени в изложбата, са предоставени с любезното съдействие на Университетския архив на Нов български университет; Архива на Института за балканистика с Център по тракология „Проф. Ал. Фол“ – БАН; ДА „Архиви“; Библиотеката на Центъра по тракология „Проф. Ал. Фол“ при ИБЦТ – БАН; Библиотеката на НБУ; лични архиви на семейство Фол, доц. д-р Майя Василева, доц. д-р Теодор Леков, доц. д-р Върбан Тодоров.

„Пътешественик във времето“ може да бъде видяна в Казанлък през целия месец септември. Юбилейната изложба е част от програмата на традиционните Празници в Долината на тракийските царе  2018, чието официално откриване е  тази вечер с връчването на наградата „Професор Александър Фол“ за принос в изследването на тракийската култура и нейното популяризиране .

Пресцентър на община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак