13:32 | 25 октомври 18 9252

Община Казанлък ще съди „Пи Ес Ай“ АД за скейтборд площадката

Община Казанлък ще съди „Пи Ес Ай“ АД за скейтборд площадката / Новини от Казанлък

„Площадката за скейтборд е проектирана безвъзмездно, проектът е дарен от колектив казанлъшки архитекти и е изпълнена за ползване от скейтбордисти, посочи Кметът на община Казанлък Галина Стоянова на редовна сесия на Общински съвет – Казанлък, в отговор на питане по темата на общински съветник. „За съжаление, тя се ползва три години основно от велосипедисти и т. нар. „дърт джъмп“ скокове, не по предназначение, което е основната причина за разрушаване на съоръженията.“, отбеляза Кметът на Казанлък.

Осветителните тела са сменяни многократно, но се чупят целенасочено от младежите вечер. На обекта се извършват периодични проверки на място, както от страна на Община Казанлък, така и от страна на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г.

Гаранционните срокове започват да текат от деня на въвеждането на строителния обект в експлоатация (издаване на разрешение за ползване или удостоверение за въвеждане в експлоатация). В договора с Изпълнителя е записано, че гаранционният срок не трябва да бъде по-малък от сроковете предвидени в Наредба №2 от 31.07.2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минималните гаранционни срокове за изпълнение на строителни и монтажни работи.

В изложения в публичното пространство от фирмата - изпълнител договор, цитирания чл. 74, ал.1 гласи: „В случай, че възникнат дефекти в периода от началото на изпълнение на договора до 1 година след датата на подписване на Акт обр.15, Възложителят ще изпрати на Изпълнителя известие за дефект, което съдържа описание на дефекта в срок от 14 дни след настъпване на дефектите“. Това е периодът от началото на изпълнение на договора до 1 година след датата на подписване на Акт обр. 15 (Констативен акт за установяване годността за приемане на строежа), а не издаване на разрешение за ползване или удостоверение за въвеждане в експлоатация.

Съгласно чл.2 ал.2 т.10 от същия договор, „При изпълнение на СМР Изпълнителят ще спазва изискванията на Наредба №2 от 31.07.2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в РБ и минималните гаранционни срокове за изпълнение на строителни и монтажни работи, издадена от на Министъра на регионалното развитие и благоустройството“. Съгласно тази наредба, гаранционните срокове са:

· Минималните гаранционни срокове на изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти са за всички видове новоизпълнени строителни конструкции на сгради и съоръжения, включително и за земната основа под тях - 10 години;

· За всички видове строителни, монтажни и довършителни работи (подови и стенни покрития, тенекеджийски, железарски, дърводелски и др.), както и за вътрешни инсталации на сгради, с изключение на работите по т. 1, 2 и 3 - 5 години;

Във връзка с констатирани дефекти след въвеждане в експлоатация на площадката съгласно чл.2, ал.2, т.10 от Договор с фирма „Пи Ес Ай“ АД, Община Казанлък е предявила писмено и устно претенции като е срещнала отказ за изпълнение от страна на фирма „Пи Ес Ай“ АД, а именно:

· Община Казанлък е изпратила известие за дефект с писмо до Изпълнителя, получено на 21.08.2018 г., с искане за отстраняване на дефекти, съгласно гаранционните срокове по Наредба №2 от 31.07.2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в РБ и минималните гаранционни срокове за изпълнение на строителни и монтажни работи, издадена от на Министъра на регионалното развитие и благоустройство. Искането е за изпълнение на дейности по възстановяване на целостта на облицовката на рампи за скейтборд и монтиране на 6 бр. паркови осветителни тела. Чрез писмо-уведомление, регистрирано в деловодството на Община Казанлък на 24.08.2018 г. фирмата - Изпълнител е изразила несъгласието си за отстраняване на посочените дефекти;

· Последвало е второ искане за отстраняване на дефекти от Община Казанлък, получено от фирмата на 03.09.2018 г., по което не е постъпил писмен отговор. В телефонен разговор е постигнато съгласие за съвместна среща между представители на Община Казанлък и Изпълнителя за констатиране на дефекти на място на обекта;

· Община Казанлък е изпратила уведомително писмо за провеждане на съвместна среща на 4.10.2018 г. от 10:00 ч., като представител на фирма „Пи Ес Ай“ АД не се е явил.

Срокът на устойчивост на проекта стартира от датата на приключване на проекта - 18.12.2015 г. Датата, на която изтича петгодишният срок на устойчивост на проекта е 18.12.2020 г.

В тази връзка, Община Казанлък има право да предяви претенции към фирмата изпълнител и да предприеме всички мерки за защита на своите права.

Предстои предявяване на иск в съда, тъй като фирмата „Пи Ес Ай“ АД отказва да поеме отговорност по Наредба №2.

В последните години наблюдаваме тенденция към увеличаване на вандалски прояви във всички части на града. В тази връзка, успоредно с мерките за отстраняване на щетите са изпълняват мерки за разширяване на вида и на периметъра на видеонаблюдение.

Във връзка с нанесени повреди по рамките е въведена временна забрана за ползване на скейтборд площадката до отстраняване на повредите. Рампите се изпълняват с бетон, за да може да се ползват и от велосипедисти и скейтбордисти, без да се нарушава конструкцията им и за да бъдат по-устойчиви на вандализъм. Към настоящия момент рампите на площадката са в процес на ремонт, а осветителните тела в заградения периметър са подменени. Когато се пусне за ползване цялата площадка ще бъдат подменени и осветителните тела, извън оградената територия, в района на катерачната стена.

Пресцентър на община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Първи стъпки в борбата с рака: Успешно премина операцията на Атанас

24192 | 27 април 2024

Безплатен концерт с български звезди организира Павел баня за Празника на розата и минералната вода

12375 | 30 април 2024

Гробно-култов комплекс „Оструша“ отвори за посетители с безплатен вход

7925 | 30 април 2024

Междусъседски спор прерасна в заплахи с оръжие

5158 | 29 април 2024

Орлин Горанов ще е водещ на Празника на розата в Павел баня

4981 | 29 април 2024

Актьорът Христо Пъдев гостува в ОУ “Св. Паисий Хилендарски“

4460 | 26 април 2024

Три автомобила се блъснаха в района на бензиностанция ОМВ

4208 | 26 април 2024

Взломаджии обраха складово помещение в Казанлък

4160 | 26 април 2024

Български фотограф спечели престижна награда със снимки на бащи и синове

4033 | 27 април 2024

Превенцията е най-доброто лекарство, според д-р Лушка Бошнакова

3801 | 26 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак