12:07 | 08 февруари 19 8814

Казанлъшките медицински сестри се включиха в протеста на общинските болници

Казанлъшките медицински сестри се включиха в протеста на общинските болници / Новини от Казанлък

И казанлъшките специалисти по здравни грижи, работещи в МБАЛ “Д-р Христо Стамболски“ ЕООД, се присъединиха към протестите на сестри и лекари от общинските болници в страната. Това стана ясно от разпространена от тях декларация до медиите в Казанлък.

На събрание вчера в болницата в Казанлък, състава на медицинските сестри гласуваха и приеха декларация, с която се обръщат към Министъра на здравеопазването, НЗОК, Национален съвет за тристранно сътрудничество, Министъра на финансите, НС на БАПЗГ, Национално сдружение на общините в Република България, Кмета на град Казанлък и Общинския съвет - Казанлък, с искане за достойни заплати в Общинските болници, синхронизирани с постигнатите договорености в Колективните трудови договори за 2018 година.

Медиците настояват Община Казанлък като собственик на 51% от лечебното заведение  да поеме ежемесечните комунални разходи на болницата и дофинансиране от преходния остатък на Общината в сектор Здравеопазване.

Също така искат да бъдат предвидени реални средства за постигане на заплати, предвидени по браншово КТД, било то чрез увеличение на цените на КП или допълнително финансиране от Министерство на здравеопазване и Общината.

Сестрите обърнаха внимание в декларацията и на това, че не може да се „договарят заплати само на “хартия“ без да имат визия, откъде ще дойде финансирането, което да покрие плащанията.”

„Изискваме да се намерят допълнителни механизми за финансиране на здравното заведение, освен КП.”, се казва още в декларацията на казанлъшките сестри.

Към днешна дата медицинските ни специалисти работят на 8–часов работен ден и основна заплата под минималната за страната, като допълват, че не са им предоставени допълнителни споразумения към трудовите договори, съобразени с промените на минималната работна заплата.
Въпреки това те продължават да изпълняват отговорно и качествено професионалните си задължения.

Според медиците с предлагането на адекватно заплащане на висококвалифицирания, специфичен и стресов труд, който полагат 24 часа в денонощието, ще бъде решен и наболелия кадрови проблем с недостига на медицински специалисти и ще бъде редуциран извънредния труд.

Също така ще се повиши качеството на работа и обгрижването на пациентите.

„Необходими са незабавни промени в статута на общинските болници и тяхното финансиране. Премиерът и правителството да излязат с предложение за промяна в регистрацията  на лечебните заведения.

В противен случай здравните заведения от този тип ще се самозакрият поради липса на медицински специалисти.”, се казва в края на декларацията, разпространен до медиите в Казанлък.

В същото време управителят на МБАЛ „Д-р Христо Станболски” Казанлък бе на част от тричленната делегация, която присъства на среща на представителите на Сдружението на общинските болници с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, здравния министър Кирил Ананиев и управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

Срещата се състоя по повод финансовите проблеми на общинските болници и недостатъчните възнаграждения на медицинските специалисти.
Премиерът разпоредил на Министерството на здравеопазването да започне анализи на финансовото състояние на всяка една от  общинските болници в страната, като заявил, че в неговото управление „няма да бъдат закривани общински болници”.

Днес здравното министерство трябва да изготви предложение с конкретни решения на проблемите в общинското здравеопазване, което да представи на министър-председателя.

От Сдружението на общинските болници също ще представят анализ на състоянието на лечебните заведения.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак