10:46 | 13 февруари 19 12025

Над 130 000 лв. прибраха ало-измамници в старозагорско тази година

Над 130 000 лв. прибраха ало-измамници в старозагорско тази година / Новини от Казанлък

130 180 лева, златни накити и сребро дали измамени по телефона старозагорци на ало престъпниците само от началото на януари до сега, информира Дарик.

За месец и половина са станали 15 телефонни измами на територията на Стара Загора и Казанлък. В началото на годината жертва стана и 11-годишно дете от областния град. Момиченцето остави до кола в района на Пето основно училище раница с 53 400 лева и около 12 грама златни накити.

Един от сериозните удари на ало измамниците в региона стана в средата на декември миналата година, когато възрастна двойка от Стара Загора „изгоря“ със 77 600 лева. С почти същата крупна сума пари през лятото се раздели и друго семейство от областния град.

Към момента има установени шестима куриери в телефонни измами в региона.

Най-често прилаганата схема е помощ на полицията за залавяне на ало престъпници. При нея реалните извършители се обаждат на жертвите и се представят за полицейски служители. Обясняват, че в района "действат" телефонни измамници и предупреждават хората, при такова обаждане незабавно да се свържат с тях.

Следва обаждане, измамникът прилага "обичайната" схема с плача. Жертвата "набира" мнимия полицейски служител, подава сигнала, а отсреща му се обяснява, че за да бъдат задържани престъпниците е необходимо да им предаде сума пари, която в последствие ще им бъде върната.

Съветите на МВР към гражданите за предпазване от телефонни измами:

Не давайте пари на непознати хора под какъвто и да е предлог! Не се доверявайте на непознати и не предоставяйте лични данни по телефона. Запазете самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда.

Опитайте да се свържете с него, включително и с помощта на Ваш съсед или познат.  Ако получите обаждане от човек, който се представя за Ваш близък, задайте му въпрос, с отговор, който не би трябвало да е известен на непознати лица - например рождена дата, населено място и т.н. В случай, че получите такова телефонно обаждане и спрямо Вас се направи опит за извършване на телефонна измама, незабавно подайте сигнал на телефон 112.

Често след своевременно подаден сигнал за телефонна измама, полицията успява много бързо да задържи извършителите. Желателно е по-младите хора да разговарят и да предупреждават по-възрастните си родители и близки за престъпните схеми на телефонни измами, на които случайно може да станат жертва.

Не отговаряйте на текстови съобщения със съдържание "Честито, печелиш 5000 $, обади ми се спешно", "Спешно обади се" и други с аналогичен текст, изпратени от непознати номера от чужди държави. Ако близък човек иска да се свърже с Вас, той/тя или ще си напише името, или направо ще звънне. Ако все пак имате близки в чужбина и се притеснявате за тях, свържете се на известните Ви телефонни номера.

 

dariknews.bg

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

10959 | 13 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

7544 | 13 юни 2024

„М+С Хидравлик“ АД сключи Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Проект „Подкрепа за прехода към кръгова икономика”

7270 | 17 юни 2024

Откриха тялото на обявения за издирване Наско Несторов, в гориста местност край Казанлък

6056 | 16 юни 2024

Два дни Казанлък ще бъде домакин на седмия Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“

5545 | 14 юни 2024

Галена Назърова е новата Царица Роза на Павел баня, а Александър Динев е Цар на минералната вода

5430 | 13 юни 2024

Oбявено e частично бедствено положение в Казанлъшко

4846 | 14 юни 2024

Продължава издирването на Наско Несторов от Казанлък

4627 | 15 юни 2024

Младежи от Полша, Португалия, Испания и България помагат на Шипка

3856 | 17 юни 2024

18 м/сек. са били поривите на вятър при вчерашната буря в Казанлъшко. Какво време ни очаква днес?

3534 | 14 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак