13:12 | 23 юли 19 10378

След вчерашната среща в ОУ “Георги Кирков“ отговори и решения все още няма

След вчерашната среща в ОУ “Георги Кирков“ отговори и решения все още няма / Новини от Казанлък

Вчера, в продължение на часове, в учителската стая на ОУ „Георги Кирков”, се проведе срещата на родители на бъдещи и настоящи първокласници с директора на училището Любомира Абдишева,  началника на Регионално управление на образованието Стара Загора, Татяна Димитрова и Митко Пеев – старши експерт за обучение в начален етап.

Повод за срещата бе призива на родителите Абдишева да напусне своя пост като директор, след като понижи длъжността на дългогодишната преподавателка в казанлъшкото училище Стефка Чакалова. Предложената длъжност на Чакалова е като преподавател в занималня, след като вече е бил сформиран цял клас с желаещи именно тя да бъде класен ръководител на първолаците.

След създалото се напрежение в града на розите началникът на РУО Стара Загора Татяна Димитрова се е свързала с директора на училището с молба да бъде сформирана срещата, за да бъдат чути мненията на директора, родителите и инспектората по образование.

„До момента в РУО Стара Загора не е постъпил официален документ, на базата на който ние да извършим съответната проверка. Предвид създалото се напрежение аз се обадих на г-жа Абдишева и я помолих да покани родителите на първокласниците, за да си изясним защо г-жа Стефка Чакалова ще бъде или няма да бъде учител, защо това е нейното мнение и съответно да чуем мненията на родителите”, заяви Димитрова в началото на срещата.

Димитрова допълни също, че се е свързала със Стефка Чакалова и е чула и нейното мнение по този въпрос, понеже тя не е имала възможност да присъства на вчерашната среща.

Стана ясно, че Стефка Чакалова няма да се върне на работа в ОУ „Георги Кирков”, докато Абдишева е на поста директор в училището, не заради това, че е понижена, а поради оказвания натиск на работното ѝ място. За такъв натиск споделиха и родители и бивши учители в училището.

„По никакъв повод не съм казвала на някой колега, не само на г-жа Чакалова, на някой колега, че той няма място в това училище, защото децата му отиват в МГ-то. Имам колеги, които ще го потвърдят.”, отговори Абдишева на обвиненията на родителите, че причината за промяната в длъжността на Чакалова е, че учениците след 4 клас напускат училището и отиват в елитни гимназии.

"Поради това, че имаме план-прием от 3 паралелки, който е утвърден, а и е от три паралелки, защото трябва да минем на едносменен режим, завършваме 5 паралелки в пети клас, автоматично, аз като ръководител на институцията, заедно с останалите хора, до които съм се допитала, примерно синдикалните лидери, трябва да вземем решението. Всъщност и едната госпожа и другата са все начални учители, разликата е единствено в спецификата на задължението – единият учител е със тях сутрин от 4 до 5 часа, а другия всеки ден до 6 часа.”

„Всички родители са избрали целодневната организация по тяхна воля преди да чуят какъв ще бъде екипа в първи клас. Госпожата е с първи клас квалификация, когато правим подбор ние вземаме под внимание не само образованието на съответните колеги, а тяхната професионална лична квалификация.”, допълни директорът.

„Сега е момента, в който директорът трябва да утвърди списъците на първокласниците. Класните ръководители се определят преди началото на учебната година, през месец септември. Но моя въпрос беше, и аз го задавам отново и чакам отговор, след като не сме определили класните ръководители каква е причината да подписваме допълнителни споразумения с някои от учителите.”, с този въпрос се обърна Татяна Димитрова към директора на училището.

„Мотивът ми е защото план приема е приключил и няма как да се увеличи броя на паралелките и да стане нещо чрезвичайно, че да увеличим броят на хората, които трябва да обслужват децата във всичките паралелки в първи клас.”, отговори Абдишева.

Според Татяна Димитрова в случая трябва да се направи компромис и той да дойде от страна на директора, а именно тя да се вслуша в желанието на родителите и да върне г-жа Чакалова на предишния си пост. Но стана ясно, че единствения изход за родителите на този етап е Любомира Абдишева да напусне поста си като директор на ОУ „Георги Кирков”, в противен случай те изразиха готовност да отпишат децата си.

„Проблемът е в директорката, а не само че г-жа Чакалова не е начален учител!”, заявиха родителите.

„Много пъти сме имали взаимоотношения с г-жа Абдишева и моята препоръка, абсолютно колегиална, не от позицията на някаква йерархична структура е точно това – тя да си промени стила и метода на управление.”, сподели старши експертът за обучение в начален етап в РУО Стара Загора, Митко Пеев.

След срещата началникът на РУО Стара Загора така и не успя да получи отговорите на въпросите си към Любомира Абдишева. Димитрова заяви пред родителите, че след като анализира случая ще има развитие по въпроса.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Най - четени новини

за последната седмица

Грозно: Момиче троши търговски обект в центъра на Казанлък / Видео

16059 | 19 февруари 2024

Педиатърът д-р Ралица Пейчева се сприсъединява към екипа на ДКЦ Районна Поликлиника - Казанлък

7016 | 15 февруари 2024

Камион се взриви в митницата до Арсенал

6819 | 17 февруари 2024

Криминалисти от Казанлък иззеха голямо количество марихуана от жилището на криминално проявен

6483 | 16 февруари 2024

Хиляди малини ще бъдат подарени тази събота в Копринка

5937 | 16 февруари 2024

19 задържани при акция за битовата престъпност

5547 | 15 февруари 2024

Проверка на имот от полицейските служители завърши с досъдебно производство

5457 | 15 февруари 2024

Община Казанлък получава собствеността върху държавни имоти

5219 | 16 февруари 2024

Да помогнем на Амая да има ново сърчице

4699 | 20 февруари 2024

Задържаха 50-годишна жена, източила 12 хил. лв от дебитна карта

4492 | 21 февруари 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак