13:56 | 11 септември 19 7139

6 месеца ще отнеме ремонтът на надлеза

На пресконференция вчвера в Община Казанлък Кметът Галина Стоянова и зам.-кметът Даниела Коева представиха фирмата строител, която ще извърши ремонта на най-голямото пътно съоръжение в общината - ЖП надлеза до „Катекс”, свързващ индустриалната зона с Казанлък.

На срещата присъстваха освен строителите от фирма „ГАРАНТ-90-ЦОНЕВ И СИЕ“ ООД, инж.Виктория Генадиева и инж.Кристиян Масларски от Път Проект“ЕООД, гр.София - авторския надзор на проекта, инж.Маргарит Тонев от строителен надзор – „Деомид“ЕООД, гр.Варна, и Венелин Любенов от „Любенов консултинг“, който ще извършва инвестиционния контрол.

„Направихме 3 процедури по закона за обществените поръчки, на двете процедури, преди последната, явилите се фирми не отговаряха основните изисквания за изпълнение на ремонтни дейности на такова мостово съоръжение.Разбира се, че това за Община Казанлък беше най-важното, да има опит и качество и разбира се всички сертификати фирмата, която ще изпълни този проект. За това си позволихме да мине повече време от началото на всички процедури, но да изберем изпълнител, който отговаря на всички условия.”, заяви Кметът в началото на пресконференцията.

Стойността на целия проект възлиза на 2 495 511 млн. лв. Въпреки, че надлезът е част от общинската пътна мрежа и е изцяло собственост на общината, в края на миналата година Министерски съвет отпусна половината сума в размер на 1 200 000 млн. лв, а останалата част е осигурена от АПИ със споразумение за сътрудничество с Община Казанлък.

Преди да стартира ремонта и надлеза да бъде изцяло затворен Галина Стоянова поясни още няколко организационни стъпки, които са нужни да се решат:

- Първата от тях е съгласуването на ремонта с ЖП инфраструктура, тъй като надлеза преминава през главната ЖП-артерия София-Бургас, и ще трябва да се отворят прозорци за работа на строителя, а ЖП линията не може да бъде затворена.

- Следващата стъпка е съгласуване с фирмата, която извършва обществения транспорт, за да се направят новите обходни маршрути

- Следва съгласуване с основните големи предприятия, които употребяват тази обществена линия на транспорт

- И съгласуване с потенциален изпълнител за премахване на тролейбусните стълбове, които са собственост на частния превозвач и трябва да бъдат премахнати с негово разрешение.

Срокът за изпълнение на самото строителство е 6 месеца, като той започва да тече при откриването на строителната площадка, след като преминат всички съгласувателни дейности.

Гаранционният срок на обекта е 8 години.

„Тъй като става дума за ремонт и реконструкция на съоръжение, а не ново строителство е възможно по време на самия строителен процес, след премахване на настилката и отваряне на фугите, в зависимост от тяхното състояние да се наложат допълнителни дейности, които вероятно ще бъдат финансирани от Община Казанлък като непредвидени разходи и дейности”, допълни зам.-кметът по инфраструктура, строителство и транспорт Даниела Коева.

Строително-ремонтните дейности предвиждат:

- асфалтови работи – разваляне на асфалтови и изравнителни пластове на съоръжението, хидроизолации, парапети, тротоари и дилатационните фуги;
- повдигане на връхната конструкция на моста, ремонт на подвижните и неподвижни лагери и сваляне на същата;
- обработка на бетоновите повърхности на конструкцията, включително обмазването им срещу карбонизация
- монтиране на отводнителните системи, парапети и стоманените предпазни огради;
- изграждане на тротоари, изравнителни бетонови пластове, монтаж на дилатационните фуги, полагане на асфалтови пластове;
- полагане на хоризонтална маркировка и поставяне на пътни знаци;
- реконструкция на уличното осветление и други дейности, описани подробно в документацията за участие в обществената поръчка и техническата спецификация.

След затваряне на надлеза обходните маршрути ще бъдат съгласувани с КАТ, като има две възможности, поясни Стоянова:

„За квартал „Запад” и центъра ще се минава веднъж по ул. „Индустриална”, която извежда до фабрика „Кремона”, като другата възможност е да се мине по обходния път I-6, за на запад.

За квартал „Изток” и център – през ул. „Христо Ботев” и ул. „Козлодуй”, на бул. „Никола Петков”. Или по обходния път, който влиза в града от източния вход. Околовръстния път I-6 всъщност ще бъде най-бързия изход за града.”, допълни Стоянова.

Кметът на Казанлък заяви още, че ще бъде направено съгласуване с АПИ за времето на ремонта, автомобилите, които не ползват винетки и не се движат извън града да могат да ползват първокласния обходен път без да си купуват винетки.

Още подробности от строителите, относно ремонтните дейности на надлеза, може да чуете във видеото.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак