17:50 | 18 октомври 19 3319

Преподаватели от ИКТ Център преминаха обучение по Еразъм +

Преподаватели от ИКТ Център преминаха обучение по Еразъм + / Новини от Казанлък

ИКТ Център  получи финансиране за одобрен проект по Програма на Европейския съюз за образование, обучение, младеж и спорт “Еразъм+“. Проектът е “Роботите и технологиите в помощ на обучението“, с помощта на който четирима преподаватели от ИКТ Център преминаха през обучение „ОБРАЗОВАТЕЛНА РОБОТИКА И КОДИРАНЕ С АРДУИНО“ на европейския доставчик ESMOVIA във Валенсия от 2-и до 6-и септември.

Целенасочено избрахме тази тема във връзка с решението ни да предложим на ученици от 7-ми до 9-ти клас обучение за проектиране, програмиране и управление на устройства с микроконтролер Arduino. Новото обучение е част от инициативите във връзка с 5-годишнината от създаването на Детската академия по програмиране и роботика към ИКТ Център.

Избрахме тази тема по няколко причини. Първо – навлизането на роботизираните системи в нашия живот и очакван бърз растеж на професиите, свързани с роботика в бъдеще. Включвайки ги не само като обект за изучване, а и като помощник в обученията, ние ще обогатим възможностите за въздействие над обучаемите, задържане на вниманието им и засилване мотивацията им за учене. Също така, изхождайки чисто емоционално - трудно ни е да се разделим с нашите пораснали деца, някои от които са с нас в обучения от няколко години, затова и наричайки ги "нашите деца", го казваме с много обич.

Изборът на доставчик ESMOVIA, бе след задълбочено проучване. Програмата на предлаганото обучение бе най-близко до нашето търсене и необходимост, добре структурирано и основно с практически упражнения, с пълна информация за кандидатстващия, с оказана пълна подкрепа при комуникации с приемащата организация. Организацията се намира във Валенсия (Испания) и работи в сектора на международната мобилност и обучение повече от 12 години. Основно има участие в европейски програми и национални програми, насочени към насърчаване на използването и прилагането на нови технологии.

Преподавателите са Ани Кадиева, Радостина Кацарова, Мария Георгиева и Иван Рачев. За наша радост в групата имаше още 3 преподавателки от Габрово. Освен тях - италиански и турски представители - Масимо и Четин. Преподавателят също е италианец - Federico Arroyo, директор  и ментор на Академия по роботика. Всички бяхме много ентусиазирани и въодушевени, конструираме и програмираме Ардуино роботите, радваме се като деца при успех. Надявам се Arduino да вдъхновява и нашите пораснали деца.

Учебните занятия бяха всеки работен ден от 9 до 14 ч. В следобедите след учебните занимания нашите домакини организираха за нас различни мероприятия, за да ни запознаят с историята и културата на Испания и в частност на града Валенсия. Латинското име на града е Valentia, което означава „сила“, „мощ“, „енергия“. Кръстен е на император Валент, по чиято заповед е основана новата колония в Испания. Златният период от историята на Валенсия, когато градът е един от основните икономически и културни центрове на Европа, силно е повлиял на архитектурата й – основно в готически стил.

През първия ден - разходка и запознаване с града - стари сгради до архитектурни шедьоври, разнообразие от архитектурни стилове. Катедралата „Успение Богородично“, в която се съхраняват произведения на изкуството, сред които няколко картини на Франсиско Гоя. Известна е и като хранилище на може би най-признатия от учени от цял свят кандидат да бъде автентичният Свети Граал, донесен във Валенсия през XV в. Ла Лоня – старата копринена борса е сред най-значителните готически постройки на Стария континент, а през 1996 г. влезе в Списъка на ЮНЕСКО на защитените исторически забележителности. Националният музей на керамиката, който се помещава в стар дворец, известен с огромната си входна порта от изящни мраморни фигури. Закритият пазар, гарата, музеи и галерии…

В един от следобедите организирано готвихме венецианска паеля. Състезавахме се с друга обучителна група и накрая си устроихме фиеста вместо сиеста – опитахме и други испански кулинарни вкусотии и напитки.

Последният ден посетихме елитно учебно заведение за деца от 1 годинка до постъпване в университет, със СТЕМ насоченост при подготовката. Отново впечатления, сравнения и идеи за нашите обучения.

През останалите следобеди ние си организирахме посещения на знакови места за град и забележителности - Градът на изкуствата и науките - футуристичен пейзаж с музеи и атракции, заемаща площ от 350 хил. кв. м. с пет сгради с уникална архитектура. Специално внимание за петата част –  най-големият аквариумен комплекс в Европа с около 40 хил. животни („Океанографик”). В Делфинариума представлението на делфините е неповторимо!
Биопаркът е ново поколение зоологическа градина, замислена с философията на Зоо-потапяне (Immersion Zoo), където посетителите са максимално близо до естествената среда, в която живеят животните.

И още, и още – завинаги Валенсия остана в сърцата и мислите ни!

След обучението, на 12 октомври, на организираното събитие ОБРАЗОВАТЕЛНА РОБОТИКА И КОДИРАНЕ С АРДУИНО в дните на Еразъм+, инж. Иван Рачев запозна поканените ученици с неограничените възможности на микроконтролер Ардуино. Децата бяха от 8-ми и 9-ти клас, с интерес към програмиране, електроника, микроконтролери, схеми, програмиране и проектиране на устройства.

Няколко дни преди това събитие в Седмицата на програмирането бяхме гости на осмокласниците от Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ с две събития – Робонашествие и Робонашествие 2, където също презентирахме опита от изпълнение на нашия проект с различни електронни устройства с Arduino.   След тези събития дадохме старт и на плануваният курс, пряк резултат от преминалото обучение „ОБРАЗОВАТЕЛНА РОБОТИКА И КОДИРАНЕ С АРДУИНО“. Всъщност резултатите от нашия проект тепърва започват.

Ще актуализираме лицензираните професионални обучения с включване на модули свързани с микроконтролера Arduino; Като организация, ангажирана с квалификационни обучения на учители от област Стара Загора, ще бъдат разработени няколко обучения с теми, съответстващи на 1 или 2 кредита. Тези обучения ще включват както знания за програмируеми устройства, така и за това как да бъдат ползвани роботи за нуждите на обучителния процес като иновативни методи; Като организация, поели сериозен ангажимент да осигуряваме обучители по дигиталните обучения на местния малък и среден бизнес, ще бъдат разработени структурирани обучения, обобщаващи знанията; Използване на добри практики от преминалата визита; Засилен обмен на идеи с колегите от обучението и Esmovia; Нови проекти за повишаване на капацитета и конкурентоспособността на ИКТ Център.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския съюз. ИКТ ЦЕНТЪР носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на  Европейската комисия или Националната агенция /ЦРЧР/.

ИКТ Център

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ град Казанлък съобщава на своите членове , че...

Платени съобщения 10/03/2024 гр.Казанлък
Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес. Без Посредник- Директно от собственик. Възможност...

Платени съобщения 06/03/2024 гр.Казанлък
 Kia Казанлък -Мончев-90 ООД  търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

Kia Казанлък -Мончев-90 ООД търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

За длъжността ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС, трябва да имате средно...

Работа 06/03/2024 гр.Казанлък
Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида край язовир Копринка търси да назначи камериерки на постоянен трудов договор. Работата е целогодишна....

Работа 29/02/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

На 9-ти април отварят архео комплекса „Светът на траките“

10464 | 27 март 2024

Д-р Красимир Пейчев подаде оставка като управител на ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

9357 | 25 март 2024

Изявените възпитаници на МГ: Тихомир Глухарев, който е единственият българин от областта, студент в престижния Оксфордски университет

5478 | 26 март 2024

Голямо количество нелегален алкохол иззеха полицейски служители

3374 | 27 март 2024

Шофьор на “Хонда“ блъсна 82-годишна пешеходка

3329 | 25 март 2024

Старши комисар Красимир Христов е новият директор на ОДМВР-Стара Загора

2769 | 28 март 2024

Абитуриенти от ПХГ ,,Св.Св. Кирил и Методий“ с емоционална и вълнуваща покана за бала към своята класна/ ВИДЕО

2459 | 26 март 2024

Мъж е с опасност за живота след сбиване на междуселски път

2413 | 25 март 2024

След мащабна операция на ГДБОП са иззети над 500 предмета, сред които тракийски шлем и антични златни накити

2390 | 22 март 2024

В музей „Чудомир“ представиха краеведски труд за творчеството на казанлъшката писателка и общественик Лилия Димитрова

2345 | 22 март 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак