13:08 | 05 февруари 20 3968

Духът на празника Трифон Зарезан и тази година ще се пренесе в Шипка

Духът на празника Трифон Зарезан и тази година ще се пренесе в Шипка / Новини от Казанлък

С оркестър за голямо веселие, руйно вино и курбан за здраве, шипченци канят, и тази година подобаващо да се отбележи любимият на няколко поколения празник Трифон Зарезан. Заповядайте на 15 февруари, събота, на традиционния празник Трифон Зарезан с начало от 12,30 часа, за да се убедите, че Свети Трифон Зарезан обединява шипченци и ги прави по-добри.

С "Конкурс за най-добро домашно вино 2020 г." от 10.00 часа в НЧ "Светлина - 1861" ще започне празничният 15-ти. Ще има дегустация, победители и награди. За трета поредна година ще се излъчи най-големият майстор на вино в района.

Традицията в планинското градче повелява освещаването на два обредни курбана придружени с кукерски ритуали в двата края на града – 12:30 часа на местността „Трифончето”, а в 13:00 часа на „Кръстеца”, след което в 17:30 часа всички жители и гости на град Шипка ще се съберат в центъра на града за общоградско веселие със специалното участие на Клуб по народни танци "Шипка“ към НЧ "Светлина -1861“ гр. Шипка.

Тази обичана и стародавна традиция, някои твърдят, че е от времето на траките, продължава и до днес. Без да се увличаме в исторически анализи, в Шипка продължава да съществува разбирането, че селището е съставено от две части: източната – „Отвъдна махала" (старата махала), и „Чифлика" - западната махала.

На този празник двете махали се делят. Избират се инициативни комитети - трифоджии, които да организират празника по места. Инициативните комитети събират пари по райони за закупуване на обредни животни, за приготвянето на курбаните, както и за оркестър, който да се погрижи за доброто настроение на жителите и гостите на Шипка, дошли да споделят празника. Двата инициативни комитета организират събитието, съответно на местност „Трифончето" - запад и местност „Кръстеца" - изток.

Празникът ще започне в ранни зори с приготвянето на обредни курбани. Обичаят изисква, за трифонджийските курбани жертвените животни задължително да бъдат мъжки. Към обяд ще се осветят от свещеник по места и ще се раздадат на всички жители и гости за здраве, а Кметът от своя страна ще поздрави гостите и трифонджиите, като ги дари с кметски дарове – погачи с грозд - символ на плодородието на земята и вино - символ на Христовата кръв.

Стопанката на града води и кукерска група, за изчистване на старото и за възраждане на нов живот, за здраве, късмет и берекет през цялата година. Една от атракциите на празника е провеждането на традиционния трифонджийски търг по места, както в западния, така и в източния край, всичко онова, което е останало от обредните животни (кожи, карантии и др.) се предлага на търга. С тъпан се оповестява първоначална цена и после следва наддаване докато се чуе .... " халал да му е"..... От миналото е прието, че който спечели от търга, занасяйки в дома си от обредното животно през цялата година ще му е на късмет и берекет.

В късния следобед, трифонджиите от източния и западния край на Шипка, спазвайки традицията ще се обединят на мегдана (центъра) на града, където веселието ще продължи с кръшни български хора в компанията на оркестър „Наздравица".

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак