16:03 | 05 февруари 20 7962

Ще изграждат нов атракционен парк на розата край Шейново

Ще изграждат нов атракционен парк на розата край Шейново / Новини от Казанлък

Инвестиция на стойност близо 2 млн. лв., от добричкото дружество "Есетере" - България, предвижда изграждане на нов атракционен парк на Розата и розовото масло "Тера Роза" в региона. Проектът се предвижда да стартира веднага, щом всички документи преминат през одобрението на институциите. 

Паркът се предвижда да бъде разположен на площ близо 6 декара, като застроената част ще бъде 1 091 кв. м.. Останалите близо 6 декара от имотът ще бъде земеделска част - полета с различни видове насаждения. Предвиденото място е в южната част на землището на град Шипка, непосредствено до северната граница на село Шейново, в местност „Червената земя”.

В най-новият парк на розата ще представи на посетителите, с максимален капацитет 250 души, реална демонстрация на отглеждането, розобера и розоваренето на маслодайната роза сред интерпретация на българска възрожденска архитектура, подобна на тази в стария Казанлък.

Етнографски музей и розоварна ще разказват за качеството и отглеждането на маслодайната роза, като основен акцент в парка ще бъде реалната демонстрация на добива на розовото масло. Разбира се, в проекта са предвидени и розови градини, както и малка ботаническа градина с други видове растения, от които се добиват етерични масла.

Посетителите ще могат да се включват в розобери и традиционни ритуали. Лекции, фирмени обучения и други мероприятия ще бъдат изнасяни в сцена на открито с капацитет 100 места. Атракционът ще има и зона за отдих, където ще бъде разположена „Шекерджийница” – бюфет, предоставящ кафе, чай и различни розови напитки и хранителни продукти.

Освен с туристическа и културна дейност, новият атракционен парк предвижда развитие и на образователна дейност – обучение на специалисти с курсове и практически обучения за добив на етерични масла.

Проектът предвижда изграждане на стаи и къщи за гости за по-продължително пребиваване в новия парк на розата.

Според РИОСВ-Стара Загора реализацията на проекта ще обогати ландшафта в района, като значително ще увеличи парковото пространство в района на съществуващия парк на село Шейново. Реализацията на „Атракционен парк на Розата и розовото масло” ще доведе до развитие на района и ще допринесе за утвърждаване то му като притегателен туристически център в Розовата долина.

Дружеството "Есетере" - България, една от водещите компании в сферата в страната, притежава няколко дестилерии за етерични масла в Добрич, като се предвижда дестилерията в атракционния парк "Тера Роза" да бъде перлата в короната на компанията, сподели управителят на фирмата Пламен Николов. Той съобщи още, че вече имат контакт с кмета на Шипка и неговото усещане е, че в бъдеще ще работят добре заедно.

*Снимките на проекта са в работен вариант, визията на парка може да претърпи промени.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

11004 | 13 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

7585 | 13 юни 2024

„М+С Хидравлик“ АД сключи Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Проект „Подкрепа за прехода към кръгова икономика”

7447 | 17 юни 2024

Откриха тялото на обявения за издирване Наско Несторов, в гориста местност край Казанлък

6100 | 16 юни 2024

Два дни Казанлък ще бъде домакин на седмия Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“

5592 | 14 юни 2024

Галена Назърова е новата Царица Роза на Павел баня, а Александър Динев е Цар на минералната вода

5463 | 13 юни 2024

Oбявено e частично бедствено положение в Казанлъшко

4899 | 14 юни 2024

Продължава издирването на Наско Несторов от Казанлък

4665 | 15 юни 2024

Младежи от Полша, Португалия, Испания и България помагат на Шипка

3910 | 17 юни 2024

18 м/сек. са били поривите на вятър при вчерашната буря в Казанлъшко. Какво време ни очаква днес?

3575 | 14 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак