16:21 | 05 март 20 4466

Казанлъчанин режисира най-новия БГ филм “Останалото е пепел“

В последните година-две наблюдаваме ренесанс в БГ киното. На големия екран излизат все по-добри и по-добри български филми, които стават предпочитан избор на зрителите в кино залите.

Едно от последните вълнуващи заглавия е историческата драма „Останалото е пепел” с участието на едни от големите БГ филмови звезди – Асен Блатечки, Диляна Попова, Нейтън Купър, Неда Спасова, Евгени Будинов, Симеон Лютаков и още.

Малко известен факт е обаче, че един казанлъчанин играе главната роля зад кадър, а именно режисьорската.

Георги Костов, сценарист, режисьор и продуцент, е родом от града на розите. Средното си образование завършва в Механотехникума, след което е приет в  НАТФИЗ, където завършва две специалности - филмов монтаж и филмова режисура.

През 22-годишната си кариера в кино-индустрията се е занимавал с документално кино, телевизионни реклами, музикални и фирмени клипове, като в биографията си има и 8 късометражни филма.

Казанлъчанинът е продуцент, сценарист и режисьор на първата българска, гангстерска комедия „Пистолет, куфар и три смърдящи варела”. Режисира и абсолютния блокбастър в България „XI A”. Режисьор и сценарист е на „Секс академия: мъже” и „Опърничавите”.

Ето и какво сподели пред kazanlak.com самият той:

„Любовта ми към киното се зароди много рано, още като ученик. Може би в първи клас, гледах руския филм „Иди и виж” на Елем Климов. Едно време такива филми се гледаха. Филмът разглежда част от нацистката окупация на Беларуска ССР по време на втората световна война и издевателствата и кланетата извършвани от немската армия над местното население.”, каза режисьорът.

„Най-интересният жанр за мен си остава историческият. Общо взето няма много такива проекти в България. Те са скъпи за изпълнение, освен това трудно се финансират. Но все пак имам намерения да продължа с проектите на тази тематика. В „Останалото е пепел” най-трудно бе да хванем духа на епохата и да я пресъздадем.”, допълни Костов.

На въпроса дали се връща към родния си Казанлък той отговори така: „Лятото най-често, обичам да ходя на язовира, на палатка, за риба. Така си почивам. Миналата година често се прибирах до Казанлък, понеже снимахме в Стара Загора следващия ми филм, който ще излезе през есента, и аз постоянно отскачах до там.”

"Останалото е пепел" разказва за една любовна история на Атанас Буров /Асен Блатечки/ с неговата възлюблена Мария /Диляна Попова/. За интервю с банкера в София пристига американският репортер Джордж Смит /Нейтън Купър/, който попада в поредица от интересни ситуации с неочаквани развръзки. След години вече възрастният Джордж / Бен Крос/ се завръща към своите спомени, за да разкаже събитията от онези години.

Лентата тръгва по кината от утре, 6 март, като на 3 бе премиерата ѝ в столицата, която събра родния елит от шоубизнеса.

През октомври се очаква да излезе още един филм на Костов, „Цвете за откъсване”, като част от неговия актьорския състав са: Пламен Манасиев, Галя Сарафова, Свежен Младенов. В главната роля ще дебютира младата актриса Михаела Енчева.

Още новини от Казанлък:
Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак
';