10:37 | 02 април 20 3169

Covid-19 и домашните любимци - какво казват световните експерти

Covid-19 и домашните любимци - какво казват световните експерти / Новини от Казанлък

От началото на епидемията в социалните мрежи се разпространяват много въпроси относно коронавируса и домашните любимци - могат ли да се заразят те и да предават вируса Covid-19 на хора и др.. Доброволци, грижещи се за бездомни животни в Казналък също сигнализираха, че именно страхът от заразяване е станал причина хора да изхвърлят домашните си любимци на улицата.

Представяме ви информация по въпроса от световните експертни органи, като започваме и с проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Доказано е, че домашните животни си имат коронавируси, които са други, не е този SARS 2. Кучетата за абсолютно оневинени! За сега не въдят коронавируси, нито този коронавирус.

Не си трепете животните и не ги пускайте!", апелира проф. Тодор Кантарджиев по време на сутрешния брифинг на Националният оперативен щаб.

"Гледайте си животните и както вие се пазите, така пазете и домашните си любимци. Всяка епидемия е изпитание на морала на обществото.", допълни професорът.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията също информира, че няма доказателства, че домашните животни, например кучета или котки, представляват по-голям риск от инфекция отколкото хората. Но все пак центърът съветва като обща предпазна мярка, да спазваме основните принципи на хигиена при контакт с животни.

Световната здравна организация също твърди, че до момента няма доказателства, че куче, котка или всеки домашен любимец може да предаде COVID-19. Вирусът се разпространява главно чрез капчици, произведени, когато заразен човек кашля, киха или говори. Въпреки това СЗО продължава да наблюдава най-новите изследвания по тази и други теми на COVID-19 и ще се актуализира при наличие на нови открития.

Експертите от Световната организация за здраве на животните (OIE) и Световната асоциация за ветеринарномедицински животни (WSAVA), подчертават също, че понастоящем няма доказателства, че домашните любимци могат да предават вируса COVID-19 на хора. За това е важно хората да не се паникьосват и да изоставят домашните си любимци поради неоправдан страх.

Предаването от човек на човек е основният път на предаване, особено чрез капчици кашлица или кихане. Затова се препоръчва да се избягва близък контакт с хора, проявяващи треска и кашлица, редовно да се мият ръцете и да се носи маска за лице, ако кашляте.

Все пак понеже вирусът може да оцелее в околната среда поне няколко дни, експертите призовават да се прилагат добри хигиенни мерки и при взаимодействие с вашия домашен любимец. Избягвайте да целувате домашния си любимец и мийте ръцете.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак