14:34 | 10 юли 20 4687

Восъчни фигури на тракийски владетели оживяват в “Светът на траките“

Восъчни фигури на тракийски владетели оживяват в “Светът на траките“ / Новини от Казанлък

Четири восъчни фигури ще привличат посетители в туристическия комплекс „Светът на траките“, изграждащ се в близост до град Шипка. Туристическата атракция ще привлича с реален ръст на фигурите, които ще показват автентичния вид и облик на траките.

За изработката и монтажа на восъчните траки, Община Казанлък е обявила обществена поръчка - „Изработка, доставка и монтаж на восъчни/силиконови фигури с тематично облекло“ по проект „Светът на траките“, с краен срок за подаване на оферти 21 юли 2020. Обществената поръчка ще приема оферти в размер до 48 000 лв. без ДДС. Осигурена е безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“

Фигура на тракийски цар, тракийска царица, тракийски воин и виночерпец, облечени с меродавни одежди, накити и аксесоари, ръст, цвят на коса, кожа и очи, изрисувани върху стените на куполното помещение на „Тракийската гробница“, ще оживеят в новостроящия се комплекс.

Тракийският цар ще бъде в седнало положение, както е изобразен върху стенописите. Върху главата си ще носи венец, копие на златна флорална композиция. Тракийският владетел ще бъде облечен с типичното тракийско облекло, изработено от естествени материали, което включва типичния за епохата бял хитон, пурпурно наметало и обувки от кожа.

Тракийската царица – тъмнокоса, с прибрана коса на кок, в която ще е закичена диадема с бял воал. Царицата също ще бъде седнала, а лицето ѝ ще изразява спокойствие, увереност, целомъдрие. 

Тракийският воин ще държи дълго копие и щит (пелта), с шлем на главата. Той ще е облечен в къс хитон.

Виночерпец - облечен също в къс хитон, който е препасан от колан. Той ще поднася фиала вино.

За изработката на фигурите ще бъдат допустими материалите - силикон, фибростъкло, ethafoam, винил, акрил, уретан, дърво, метал (за конструкция и декоративни елементи). 

„Светът на траките“ ще бъде разположен върху площ от 23 000 кв.м., намиращ се по пътя към прохода Шипка, и граничещ в близост с тракийските гробници „Шушманец“, „Оструша“ и „Голяма Косматка“, „Хелвеция“ и „Грифони“. Той ще пресъздава максимално автентично атмосферата на начина на живот и обичаи на древните заселници в казанлъшката долина, в съчетание с модерните туристически атракции, комфорт и визуални изкуства.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак