15:51 | 10 юли 20 2907

Коронавирусът отмени и възстановките на боевете на Бузлуджа и връх Шипка

Коронавирусът отмени и възстановките на боевете на Бузлуджа и връх Шипка / Новини от Казанлък

Поради обявената епидемична обстановка и след възстановяването на част от здравните мерки, възстановките на боевете на връх Бузлуджа и връх Шипка са отменени.

Възстановката, посветена на героичния подвиг на Хаджи Димитър и неговата чета, пресъздавана в края на месец юли всяка година в подножието на връх Хаджи Димитър, по-известен като Бузлуджа, за първа година няма да се състои. През 2020 г. се навършват 152 години от гибелта на Войводата и четата му. По традиция, над 100 човека от 28 клуба на Национално дружество „Традиция“ представят военно-историческата възстановка „Боевете при връх Бузлуджа“ между четниците и турската потеря. 

143-годишнината от героичните боеве на връх Шипка, останали в историята като Шипченска епопея също са отложени за момента, като организаторите от община Габрово се надяват до тогава обстановката спрямо коронавируса в страната да е облекчена и те да могат да се проведат. Те бяха предвидени за 22 август, а общината съобщи, че има готовност за тяхното провеждане, ако епидемичната обстановка се промени.

Боевете-спектакли събират всяка година гости от цялата страна. Те се изпълняват от Национално Дружество "Традиция", и са очаквани с нетърпение от десетки.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак