15:35 | 11 август 20 7840

Над 150 касетки с парченца от мозайките на Бузлуджа събраха специалисти

Над 150 касетки с парченца от мозайките на Бузлуджа събраха специалисти / Новини от Казанлък

Преди броени дни, на 3 август, стартира проектът за стабилизиране на мозайките в паметника Бузлуджа. Това е първата консервационна дейност по паметника. Припомняме ви, че за тази цел фондация "Проект Бузлуджа" спечели второ финансиране от фондация “Гети” на стойност 60 000 долара.

Международен екип от 14 души, сред които е и арх. Дора Иванова, започнаха да събират и документират изпопадалите мозайки от пода. Същевременно специалистите картографират съществуващите мозайки на стените, оценявайки кои участъци са изложени на най-висок риск.

Камъче по камъче, екипът събра над 150 касетки, които ще бъдат съхранени за бъдещо ползване.

Много хора попитаха "Защо мозайките преди покрива?" Отговорът е, че до момента, в който започне работа по покрива, няма да има мозайки за спасяване. Те се разпадат много бързо и се нуждаят от спешно укрепване.

"40 процента от съществуващата мозайка може да падне всеки момент. Целта на проекта е не възстановяване на липсващи, а стабилизиране на съществуващите застрашени участъци." разясни проф. Томас Дамцл, ръководител на катедра Реставрация към Техническия университет в Мюнхен.

Мозайките са дело на над 30 от най-известните български художници от края на миналия ХХ век и заемат огромната площ от 937 кв. м. В изработването на всички пана, заедно със свода са били използвани около 2 млн. квадратчета с размери 1х1 см и с дебелина от 0,4 см. Материалът е доста разнороден - естествени речни камъчета, стъкло и полимери, като част от тях са били изработвани по специална поръчка в завод на територията на сегашна Украйна.

снимки: Фондация "Проект Бузлуджа"

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак