16:21 | 27 август 20 8514

Министър Вълчев обясни как ще протече учебната година

Как ще започне новата учебна година?

Как ще започне новата учебна година?

Публикувахте от Новините на NOVA в Четвъртък, 27 август 2020 г.

Учебната година стартира присъствено във всички училища за всички ученици в дневна форма на обучение. Това заяви днес министърът на образованието Красимир Вълчев. Той допълни още, че се намираме в динамична обстановка и не изключва варианта да има промени.

„С голяма доза увереност можем да прогнозираме, че епидемичната ситуация ще продължи 10-12 месеца, през цялата учебна година. Ние, като родителите, работещи, като система, трябва да намерим начин да бъдем отговорни и предпазливи за нашето здраве и това на децата и да организираме образователната система да работи нормално”, каза още Вълчев.

Той увери, че крайните модели на дистанция не могат да продължат, за това се търсят възможни варианти. „Избрахме съчетанието от две стратегии. Моделът е базиран на превключването и училищата ще имат готовност за него.  Най-вероятно ще се наложи, когато има сезонни грипни вируси“, допълни министърът.

Министър Вълчев поясни още, че проучвания показват, че средно до момента 10% или 3 седмици е била загубата от учебното време в резултат на принудително затваряне на училища, заради грипни ваканции или влошени метеорологични ситуации, но сега вече системата има опита за работа в електронна среда и това време няма да бъде загубено.

„Говорили сме с министъра на здравеопазването и най-вероятно ще имаме прагови стойности за определени области или общини на брой жители при които ще се обявява влошена епидемична ситуация и системата ще трябва да превключи в обучение в електронна среда."

При превключване в електрона среда ще бъдат поставяни оценки и отсъствия.

"Всяко училище ще изготви списък с мерки, а ние сме подготвили списък с избираеми мерки. Задължителни ще бъдат здравните мерки и протоколи, задължително ще бъде и уведомяването веднъж седмично на родителите за епидемичната ситуация в училището и при извънредна ситуация при заболял ученик или учител. Някои училища вече обявиха, че ще работят по график, в който различните класове започват часовете по различно време и така ще се разминават в междучасията."

В случай на дете със симптоми незабавно ще се уведомяват родителите, които следва да го заведат на лекар. При заразен ученик или учител ще се уведомява и РЗИ.

"В насоките, които снощи подписах и вече са изпратени до училищата  има изброени хронични заболявания, въз основа на които учениците могат да отсъстват, но и хронични заболявания на родителите, при които децата могат да изберат да се обучават вкъщи", каза още Вълчев. Той посочи, че ако дете има хронично заболяване, чрез представяне на документ то ще може да премине в дистанционна форма на обучение.

„Най-добрата форма е присъствената. Ще опитаме да направим всички форми на обучение възможно по-пълноценни. Другата възможност пред родителите е за смяна на формата на обучение. Имаме над 15% деца, които имат проблем с ежедневната посещаемост. Средната им посещаемост е под 70%”, посочи Вълчев.

Министърът поясни, че през тази учебна година ще се опитат да направят всяка една от тези форми на обучение по пълноценни – с повече допълнителни консултации, с повече възможности за срещи с учителя и повече часове във виртуална среда. Договорено със синдикатите е тези допълнителни консултации да се заплащат по 15 лв на учителите.

Близо 20 училища ще се превърнат в центрове за дистанционна форма на обучение. „Един такъв център може да обхване ученици от повече училища, дори от повече от една област.“ Очаква се те да стартират до началото на октомври.

Министерството на образованието и науката съвместно с Министерството на здравеопазването изработиха насоки за работа на училищата през учебната 2020-2021 г. в условията на Covid-19.

Това е комплекс от общи (задължителни) и препоръчителни мерки и правила, въз основа на които всяко училище да направи своята комбинация и да осъществи най-адекватния избор от действия за превенция и реакция. Вижте ги ТУК.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак