11:35 | 01 декември 20 1384

Гимназия “Акад. Петко Стайнов“ чества днес своя патронен празник

Днес е 1 декември. На тази дата Профилирана гимназия "Акад. Петко Стайнов" чества своя патронен празник. Тази година се навършват 124 години от рождението на именития български композитор.

Петко Стайнов е роден на 1 декември 1896г. в гр. Казанлък. На 11 години загубва напълно зрението си. Завършва Института за слепи в София (1915), където музикалната му дарба се проявява за първи път. Тогава прави първите си композиционни опити. През 1920г. заминава за Германия и в продължение на една година посещава частен музикален лицей в Брауншвайг. През 1923г. завършва Дрезденската консерватория с две специалности: композиция и пиано. Завръща се в Казанлък през 1924, а година по-късно се мести в София и започва да преподава пиано в Института за слепи. Твори предимно в симфоничния и хоровия жанр. Композитор и музикален общественик, обогатил българската музикална култура и допринесъл значително за развитието й. Умира на 25 юни 1977г. в София.

Независимо от влошената епидемиологична обстановка, традицията да се отдаде почит на този забележителен творец, чието име носи нашето училище, отново е спазена. Екипът и учителите на гимназията поднесоха цветя пред паметника на Академик Петко Стайнов в двора на училището. На церемонията присъстваха и Иво Косев – уредник в дом „Петко Стайнов“.

Още новини от Казанлък:
Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак
';