16:10 | 26 февруари 21 1788

Очаква се обсъжданане на законодателни промени за дискриминацията на жените

Очаква се обсъжданане на законодателни промени за дискриминацията на жените / Новини от Казанлък

Днес, на първата приемна на Сдружение "Жените на Казанлък“ в гр. Шипка, всички присъствали дами се обединиха около идеята след Парламентарните избори през м. април, т.г. да се предприемат действия за срещи с народни представители, с МТСП и други институции, на които да се обсъдят предложенията за законодателни промени по отношение на дискриминацията на жените.

Един от основните акценти на срещата бе именно дискриминацията на жените на трудовия пазар. Бъдещи майки или жени, върнали се от майчинство са притеснени от неблагоприятно отношение на работодателите към тях. Те често са обект на неравнопоставеност във възможност за повишаване на квалификацията, трудово възнаграждение, или въобще наемане на работа.

Възрастовата граница на пазара на труда вече засяга жените от 40 – 45 годишна възраст, в съчетание и с други стереотипи, като например как изглежда, дали е подходяща за определен вид работа.

Дискриминацията, съчетана с изискването за стаж и възраст е друга тема, по която разискваха жените на срещата. Подчертано беше, че в много европейски страни съществува практика при попълване на формуляри за кандидатстване за определено работно място липсват графи като “пол“ и „възраст“. Защото всички имат право на равни възможности и справедливо отношение. И е незаконно да се прилага дискриминация поради пол, възраст и увреждане.

Жените изразиха увереност, че може да се промени разпознаваемостта на проблемите, свързани с правата на жените като обществено значими, че ще се повиши информираността за възможности за избор и усещането за значимост на жените.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак