12:06 | 08 март 21 2488

Нова премиера на казанлъшкия театър, Татяна Лолова и Мира Добрева също ще са част от „Чудомирови празници“ 2021

Нова премиера на казанлъшкия театър, Татяна Лолова и Мира Добрева също ще са част от „Чудомирови празници“ 2021 / Новини от Казанлък

На пресконференция, дадена от Добрина Матова, директор на ЛХМ „Чудомир“ и Борис Кърчев, председател на фондация „Чудомир‘ беше представена пълната програма за предстоящите, емблематични за Казанлък „Чудомирови празници“.

31 събития, които ще се провеждат в продължение на 8 дни, и 3 изнесени в други градове, и тази година ще бъдат факт благодарение на общите усилия на Община Казанлък, Фондация „Чудомир“ и ЛХМ „Чудомир“. В тазгодишните празници, Министерството на културата също застава зад "Чудомирови празници", като отпуска сумата от 10 000лв. за чудомировата фондация.

„За съжаление, миналата година не успяхме да проведем празниците, въпреки нашата организация и желание. Ситуацията беше необичайна.

Надявам се тази година всичко да е в рамките на нормално и да проведем едни ползотворни празници, защото в пандемията всички говорят за икономическа криза, за проблеми, а къде остава духовната криза?“, каза Борис Кърчев, след приветствието си към присъстващите.

„Отново е март и за 27-ма година подред свеждаме глава пред паметта на нашия патрон. Подготвили сме програма, която ще бъде интересна за всички, и за гости, и за казанлъчани.“, каза Добрина Матова, преди представянето на програмата.

На 25 март, традиционно първи ще открият „Чудомирови празници“ малките художници на Казанлък с инсталация в центъра на града.

Още през първия ден на „Чудомирови празници“2021г. ще бъде връчена 52-та награда за къс хумористичен разказ на фондация „Чудомир“ и вестник „Стършел“. „През изминалата 2020г. наградата бе връчена дистанционно. Това е най-старата награда и много се гордеем с нея. Това е причината и да не я прекъснем във време на пандемия.“, допълни Борис Кърчев.

Пет са театралните спектакли, които са част от предстоящите събития. За първи път, по време на празниците ще бъде представена постановката "Чудомирови радости и неволи" от казанлъшкия театър "Любомир Кабакчиев". Гости на Града на розите ще бъдат още две софийски формации и два театъра от страната – Силистра и Кърджали. Всички представления през 2021г. ще бъдат по Чудомир. Това е и причината, от тазгодишната програма да липсва в листите конкурса за спектакли „Комедийният хит на сезона".

Четири ще бъдат представянията на книги, безплатни събития за всички казанлъчани и туристи. Те няма да бъдат провеждани на традиционно място в дома, превърнал се в музей на Чудомир, а ще са в ново преименуваната зала "Иван Милев" на ул. "Искра"4. Гости на "Чудомирови празници" ще бъдат: голямата българска актриса Татяна Лолова с книгата "Дневници и делници"; Георги Тошев с книгата си за Георги Парцалев; журналистката Мира Добрева с книгата си за столетниците и книгата " Началото на предучилищното възпитание - гр. Казанлък на фона на общия исторически процес" на Лилия Димитрова с участието на деца от ЦДГ 13 "Мечо Пух", представена от доц. д-р Магдалена Легкоступ. За малките читатели, "Червените мишки" ще представи Мирела Костадинова.

Меломаните и тази година не са пропуснати, като организаторите са избрали широк спектър от различна музика за посетителите. Рок концерт, "Песни от мюзикъли" и класически концерт изпълнен на пиано и кларинет от Надежда Цанова и Росен Идеалов.

Изложби, четения, научни конференции, изнесени събития и конкурси ще се проведат още по време на Чудомировите празници. Сред изложбите ще бъде представено и едно от последните "съкровища" на ЛХМ "Чудомир", творчеството на Теню Пиндарев. „Миналата година получихме голямо дарение от наследниците на Теню и Донка Пиндареви и сега музеят има удоволствието да притежава една сериозна сбирка. Теню Пиндарев си дойде у дома. Той е бил и ученик и приятел на Чудомир. Тук е мястото, да съхраним голяма част от творчеството му.“, разказа Матова.

За пети път ще се проведе и училище за карикатури, в което можете да се включите и онлайн. В огледала, с изобразени герои от Нашенци, казанлъчани ще могат да се оглеждат. Три ще бъдат детските конкурси през 8-дневната празнична програма. Това са вече познатите "Малките нашенци", "Пресмехулници" и "Чудонемирчета".

През третия ден от празниците, казанлъчани ще имат възможността да създадат реплики на чудомирови творби с помощта на възпитниците на НУПИД "Акад. Дечко Узунов". Мюзикъл по Чудомир, постановка на Гълъбина Михайлова и със специалното участие на група "Грамофон" също ще допълва пъстрата програма.

Част от събитията ще бъдат платени. Цените ще варират между 8-10лв. Билети ще могат да бъдат закупувани след 15 март от билетния център на ул."Искра"4.

Събитията ще се провеждат със стриктно спазване на всички противоепидемични мерки. На спектаклите и концертите ще бъде допускани само 30% публика от седящите места.

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак