12:10 | 12 март 21 4366

Димитър Пашев от Казанлък - втори в листата на Възраждане

Димитър Пашев от Казанлък - втори в листата на Възраждане  / Новини от Казанлък

Димитър Пашев е на 34 години, живее и работи като учител в Казанлък.

Завършва бакалавърска степен по „Български език и и история“ в РУ ''Ангел Кънчев“, магистър е по „Управление на образованието“ от ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”. Занимава се активно с шахмат, като по време на следването си е хонорован като специалист и преподава на деца, юноши и студенти. След завършване на висшето си образование се връща да живее в Града на розите, където възстановява местния шахматен клуб и става негов ръководител и треньор.

В професионалния си път на учител категорично се противопоставя на последиците от целенасочено провежданата политика на унищожаване на здравата социална среда и качественото българско образование. Ясно осъзнавайки, че процесът на деградация и разпад на обществото няма как да бъде спрян без политическа борба, на 30.09.2017 година, заедно със свои съмишленици учредява казанлъшката организация на Възраждане и заема председателския пост. Възраждане-Казанлък се включва бързо в обществено-политическия живот на града. Участва активно в справедливи каузи и протестни действия срещу правителството на ГЕРБ и ВМРО-БНД. Организира подписка за иницииране на референдум за запазване на българския лев като национална валута. В града Пашев е познат и като организатор на групата доброволци по събиране на подписка против разрешителното за добив на злато в Сърнена Средна гора, което беше успешно спряно със съвместните усилия на граждани от 5 общини.

Димитър Пашев се включва в политическия живот преди 4 години с амбицията за изграждане на справедливи социални взаимоотношения и възраждане на българската просвета и култура.

Като председател на казанлъшката структура, член на Организационния съвет на партията и втори в листата за Старозагорски регион, Димитър Пашев заявява, че ще се бори за качествено повишаване на нивото на образование в българските училища и защитаване на авторитета и достойнството на учителската професия. Негови приоритети също са:  съхраняване на историческото ни наследство, прекратяване на незаконната сеч и засилен контрол върху дейността на дърводобивните компании, опазване на околната среда и премахване на нерегламенираните сметища, преразглеждане на концесионните договори за добив на подземни богатства.

Основен приоритет в програмата на Възраждане е образованието:

Унищожението на качественото българско образование започна с въвеждането на делегираните бюджети от Тройната коалиция през 2007 г. в отговор на най-голямата национална учителска стачка. По време на 40 – дневния протест на учителите за достойни условия на труд, политическият елит осъзна силата на обединеното учителско съсловие и предприе съответните мерки да ограничи свободата на педагогическите специалисти и никога повече да не позволи подобни своеволия, които да застрашават управленията на правителствата. Училищата бяха превърнати в търговски дружества, в които основен принцип е, че парите следват ученика. Това доведе до разделение и борба за всеки ученик, защото бюджета на училището се формира от броя на учениците. Паричната стойност на учениците стана по-важна от качеството на образование, което дава училището.

Започнаха да се правят компромиси с нивото на знания, поведението, посещението в училище, за да може да се издържа учебното заведение. На учителите им бяха отнети правата и възможностите да управляват учебния процес, да възпитават и дисциплинират учениците. Делегираните бюджети позволиха да има огромна разлика в нивото на образование, което получават учениците в различните населени места и училища. Малките училища изпитаха сериозни затруднения при промените на начина на финансиране и оттогава насам са закрити над 1100 училища. Директорът се превърна в мениджър (търговец), а политическите назначения, липсата на ефективен експертен и обществен контрол, както и на мандатност, позволи на много места училищата да се феодализират. Педагогическият съвет загуби своята първостепенна роля и неговата функция се сведе единствено до утвърждаване на решенията на директора.

Образователният процес се формализира. Огромната административна работа превърна учителя в чиновник и измести неговия фокус на работа. Липсата на свобода и зависимостта от бюрократичната машина на учителите, учениците и родителите, доведе до дехуманизация на образователната система и разделение на различните групи, участващи в образователния процес. Днес българските деца показват едни от най-слабите резултати в света в международното изследване PISA за функционална грамотност в областта на четенето, математиката и природните науки.

„Политическото вмешателство в образователната система е недопустимо. Деполитизирането й е основен момент в повишаването на качеството на образование в българските училища.“ - твърди Пашев.

Образователни мерки, които Възраждане ще предприеме:  премахване на делегираните бюджети; мандатност на директорите; намаляване на административната тежест в работата на учителите; отпадане на атестацията на педагогическите специалисти до изграждането на ефективна и качествена система за тяхното обучение и квалификация, а не чрез фиктивни и нецелесъобразни обучения; ограничаване на влиянието на чужди фондации и неправителствени организации в системата на образованието; пренаписване на учебните програми и учебниците по хуманитарните науки в дух на родолюбие; подкрепа на индивидуалните качества на всеки един ученик и подпомагане на развитието на ученици с високи постижения в отделните области на науката, изкуството и спорта; възстановяване и развитие на хуманитарното и професионалното образование; намаляване броя на университетите и завишаване на критериите за прием на студенти; пряка взаимовръзка между висшето образование и кадровата политика на държавата;

Според Възраждане дистанционното обучение не може да бъде пълноценен и равноправен заместител на присъствената форма. 

„Елементи от електронното обучение могат да бъдат допълващи и подпомагащи обучителния процес, но масовото преминаване към онлайн среда е пагубно за развитието на децата и успешното провеждане на учебната година.“ - казва Димитър Пашев

Подкрепете регионалните кандидати на Възраждане с номер 5 в интегралната бюлетина на 4.април 2021 г.

Повярвай в България!                                                                                          

Време ни е за Възраждане!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

28724 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

16380 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

12673 | 14 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

6319 | 13 май 2024

Казанлък Мези идва с плеяда от звездни изпълнители

6143 | 10 май 2024

Модерен операционен блок предстои да отвори врати в ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

6143 | 10 май 2024

„Арсенал“ АД e генерален спонсор на Празник на розата 2024

4286 | 10 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

4199 | 14 май 2024

Халил Летифов е водач на листата на ДПС в областта, кметът на Павел баня Иса Бесоолу е втори

3108 | 09 май 2024

Директорът на ПХГ „Св. Св. Кирил Методий“: Да е свято името на патроните на нашата гимназия! Да е свято бъдещето на Хуманитарната гимназия!

2698 | 10 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак