11:31 | 26 март 21 2530

785 деца от цялата страна се включиха в конкурсите “Малките нашенци” и „Присмехулници”

785 деца от цялата страна се включиха в конкурсите “Малките  нашенци” и „Присмехулници” / Новини от Казанлък

Приключи  XХIV-тия  Национален  конкурс  за  весела  детска  рисунка “Малките  нашенци”, включен  в  националния календар  на  МОН  за изяви по интереси, както и ХIV-ти Национален конкурс за детски хумористични литературни  творби „Присмехулници”. Организатори на конкурсите са Министерството на образованието, Община Казанлък, Фондация „Чудомир” и Общински детски комплекс „Св.Ив. Рилски” гр.Казанлък, със съдействието на Военен клуб – Казанлък.

За „Малките нашенци” бяха получени 619  рисунки и приложни творби от 91 институции от 48  населени места от цялата страна.

През месец март в ОДК – Казанлък се проведе журиране на произведенията на младите художници от жури с председател Иван Гайдаров. Спазвайки  критериите за идея, настроение и талантлива реализация на въображението и на веселите моменти от детството и юношеството, те присъдиха 80 награди, от които 14 специални, 28 класирани от школи и 21 класирани от училища на І,ІІ и ІІІ място по възрастови групи и категории, както и 11 поощрителни награди. Специалните награди са на:  Фондация „Чудомир”;   Община Казанлък;  ЛХМ „Чудомир”; на журито; на МОН; на РУО – Стара Загора; на Национален дворец на децата – София;  на Човешка библиотека; Специална награда за плакат, за оригинална идея и за най-малък художник.

За „Присмехулници”  бяха получени  166 литературни творби от 99 индивидуални участници от 27 населени места. Жури с председател Иван Желязков – ст.експерт в РУО – Стара Загора, журира получените творби и присъди награди на младите писатели – 6 от тях са специални, 8 допълнителни и 15 класирани на І,ІІ и ІІІ място в трите възрастови групи.

За поредна година Студио за дизайн изработва дипломите на отличените, като отпечатва рисунката на всяко дете върху грамотата му. Издават се диплянки с наградените изящни творби и книжки с класираните литературни произведения  на  талантите от страната.

В двата конкурса взеха участие деца и младежи от 20 административно – териториални области от цялата страна, което е доказателство за високото ниво на провеждане на мероприятията. Големият  интерес  към  конкурсите и многото участници в тях са ги утвърдили като едни от най-престижните в  страната, което доказва, че Казанлък се е наложил като културен център на България.

За двадесет и четвърта поредна година „Малките  нашенци”  и  „Присмехулници”  съхраняват  духа  на  големия майстор на писалката и четката - Чудомир, като същевременно дават възможност да се изяви и усъвършенства талантът на неговите наследници – бъдещото поколение.

Въпреки обявеното извънредно положение в страната, и тази година ОДК успя да организира тези детски инициативи и да зарадва 108 от участвалите  млади таланти. Поради отмяна на Официалната церемония по награждаването, всички отличени ще получат своите грамота и медали чрез куриерски пратки.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Обяви от Казанлък:

Най - четени новини

за последната седмица

Язовир Копринка пълен на 60%. Започва контролирано изпускане

5690 | 22 май 2024

Мъж пострада при инцидент между лек автомобил и мотор

4425 | 23 май 2024

Да спиш в музей: Вангел, който превърна Художествената галерия в свой дом за ден

4389 | 19 май 2024

Състави от цялата страна пристигат в Казанлък за 17-ото издание на “Тъпан бие, хоро се вие“ в събота

4235 | 21 май 2024

Състезание под дъжда: Над 600 участници в старта на “Спици и бодли“ 2024

3899 | 19 май 2024

Традиционно в навечерието на 24 май, връчиха наградата „Кольо Горчев“

3630 | 21 май 2024

“Без какво не може един абитуриентски бал?“, отговарят казанлъчани/ Видео

3254 | 23 май 2024

24 творци от Казанлък представиха своя съвместна изложба “С аромат на рози“

3114 | 22 май 2024

Казанлъшката певица Ивана Иванова спечели Grand Prix от международен конкурс в Малта

2990 | 22 май 2024

За сълзите и усмивките по пътя Камино де Сантяго разказа казанлъчанинът Александрос

2538 | 21 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак