13:11 | 01 април 21 4251

Казанлъчанинът Иван Гърбачев с номинация за ИКАР

Казанлъчанинът Иван Гърбачев с номинация за ИКАР / Новини от Казанлък

Талантливият композитор е номиниран за музиката на театралния куклен спектакъл „Кученцето, което не можеше да лае“ по Джани Родари на Държавен куклен театър Пловдив.

Иван Гърбачев е на 31 години, родом от Казанлък. Завършва средното си образование през 2009 г. в СОУ ”Екзарх Антим I” в класа на видния клавирен педагог Елена Юлиянова. По време на обучението си активно концертира и печели редица награди от национални и международни конкурси в София, Добрич, Несебър, Ловеч, Бургас и др. Освен обучението си в класическата музика, той се развива и в областта на популярната - в ученическата рок група „Dream Fall”.

Завършва висшето си образование, със специалност „Педагогика на обучението по музика”, в АМТИИ - Пловдив, а две години по-късно получава и степен „магистър”, специалност „Поп-джаз пиано”. Днес Иван вече е доктор Музикознание, има собствена школа по пиано и солфеж, преподава и в няколко образователни структури.

Има два авторски албума зад гърба си – „Time lapsе” и „Любов”, който излезе преди няколко дни и е съвместен с половинката на Иван – Милена. В момента живее в Пловдив, а от 2019 г. е и горд баща на момиченце.

На 27 март стана ясно, че казанлъчанинът е сред номинираните за престижната награда на Съюза на българските артисти – ИКАР. С вълнение и вдъхновение Иван ни разказа за предизвикателствата, трудностите и удоволствието да композираш за театрална постановка. Вижте какво още сподели той пред kazanlak.com:

Кога започна да се занимаваш с музика? Кой те запали?

Започнах да се занимавам с музика още от дете – на 8 години. Подариха ми случайно детска йоника и аз много я харесах, започнах да повтарям всякакви мелодийки на нея, без да съм музикално грамотен. Това не остана незабелязано и моите родители решиха да ме запишат на уроци по пиано. От там всичко някак си се случи естествено, и така до днес съм изцяло отдаден и свързан с музиката.

Преди броени дни излезе вторият ти албум „Любов”, и първи съвместен с твоята половинка Милена. Разкажи ни за него.

Да, това е първият съвместен проект с Милена. Албумът може да бъде намерен в интернет, и когато успеем да го представим пред публика ще можем да го предложим и на физически носител (CD). Той съдържа седем изцяло авторски песни - аз съм автора на музиката и аранжиментите, Милена е автор на текстовете, които са изцяло на български език. Участват и други музиканти – Александър Леков – бас, Начо Господинов – барабани, Николай Карагеоргиев – Китара, Венелин Георгиев – саксофон и Тодор Бакърджиев – тромпет. Лично според мен се получи добър резултат, който се надявам да се хареса и на слушателите.

Как се сблъска с театъра? За пръв път ли композираш за постановка?

Винаги съм имал интерес към изкуството във всичките му проявления и театъра е едно тях. През 2019 г. от Държавен Куклен Театър се свързаха с мен, и ме поканиха да напиша музика за една от новите пиеси, които подготвят да представят – „Палечка“, с режисьор Ваня Сивинова. Точно по това време, моята половинка беше бременна с малката ни дъщеря, а самата история на Палечка, много ме вдъхнови да напиша музика, свързвайки я по някакъв начин с бъдещото мъниче.  Това беше моят първи сблъсък с композиране в тази насока, резултатът беше добър и на актьорите и Ваня много им хареса. Година след това отново ме потърсиха, този път за въпросната постановка – „Кученцето, което не можеше да лае“.

В „Палечка” вдъхновение е била твоята дъщеричка, какво те вдъхнови в „Кученцето, което не можеше да лае”?

Вдъхновението, конкретно за тази пиеса бе съпроводено и с амбициозната идея на Веселин Бойдев (режисьор). Неговата идея бе доста иновативна, оригинална, трудна за осъществяване и в същото време гениална. Цялата идея бе да се създаде музиката в реално време посредством луп стейшън/лупър (loop station/looper), актьорите, куклите и декорите.

На първо четене бях много скептичен, защото това е меко казано адски трудно. Но пък какво – това няма да ме спре. Декорите бяха две ръчно изработени дървени маримби, които не бяха темперовани и реално не бяха музикални инструменти. Всяка от куклите издаваше характерни звуци – звънтящи, щракащи, тракащи. Различни малки чинели, кофа, микрофон и детска играчка ксилофон. И от всичко това се очакваше да направя музиката за пиесата. Т.е да поясня – да композираш музика на ръчно изработен инструмент, който визуално прилича на маримба, но съвсем не е, с лимитиран тонов обем, различни тракащи неща, след това да я обясниш как да бъде изсвирена в реално време на актьорите, които са много талантливи, но далеч не са музиканти (между другото и професионални музиканти биха се затруднили да музицират на нов инструмент, с нереален строй) и цялото това да бъде лупвано с още една джаджа – loop station.

Да поясня – луп стейшън за тези които не знаят е едно устройство, което наслагва звуците един върху друг на живо, в реално време.
Та голяма борба настана – първо от мен и процеса на композиране, после мен и актьорите, когато трябваше да им обясня, после актьорите с луп стейшъна.... беше трудно, но си заслужаваше.. Признавам си бях много притеснен дали ще успеят, но те са прекрасни професионалисти и се справиха блестящо.

Изненада ли те номинацията ти за Икар?

Да. Определено ме изненада номинацията. Не че някога съм се съмнявал в своите способности, но не мислех, че ще получа такова признание, за което съм благодарен.

И твоята половинка е музикант. Как се справя едно музикантско семейство във време на пандемия?

Добър въпрос. Ние сме музикантско семейство и въпреки това се справяме добре в тези времена. Ние, хората на изкуството, смея да твърдя, сме в по-голямата си част много интелигентни, изобретателни и не на последно място образовани. Повечето от нас са талантливи и притежават умения и познания не само в областта на музиката, така че аз вярвам, че истинските хора на изкуството винаги успяват да се справят добре, дори и в такива критични времена. Аз лично съм стигнал доста напред в образованието си, доктор съм по Музикознание и преподавам пиано и солфеж, имам ангажименти към образователни структури и работя в личната си школа. Вярвам, че предстои по-добро време за всички.

Връщаш ли се често в Казанлък?

За съжаление все по-рядко успявам да се върна. Но когато се върна винаги намирам време да се разходя из града, ако успея да се видя и с някой приятел съм много щастлив. Вярвам, че един ден ще се върна и ще се опитам да допринеса за развитието на музикалната култура на града и да запаля някой малчуган по джазовата музика :D

Свирил си на много фестивали, включително и Джаз Феста в Казанлък. Каква е казанлъшката публика според теб?

Да, миналата година гостувахме на фестивала. Прекрасен фестивал! Организиран според мен от един от съвременните будители на нашия град – Надя Тончева. Само тя си знае какво ѝ коства на нея и на семейството през тези няколко години да постигне това, което успя. Фестивал, който по нищо не отстъпва по качество и организация на останалите национални, а защо не и международни джаз фестивали.

Като дете имах доста концерти в Казанлък, като класически пианист в класа на Елена Юлиянова, един от най-добрите клавирни педагози изобщо,  тя е емблема на града, или трябва да бъде! Повече от 10 години не бях свирил в Казанлък и от последното ми свирене трябва да призная, че съм впечатлен от казанлъшката публика. Бях приятно изненадан и колко много хора се събраха, още по-изненадан бях, че след концерта – те още бяха там! От различни възрастови групи, с интерес слушаха джаз музика. Наистина, никога няма да го забравя!


Националните награди се връчват от 1974 г. и с тях Съюзът на артистите в България отличава постиженията на творците в областта на сценичните изкуства. Церемонията е планирана за 11 май и ще се проведе в Народния театър „Иван Вазов”. Още същата ще може да гледате награждаването по БНТ.

Казанлъчанинът е номиниран в категорията „Постижение в кукленото изкуство”, като самият спектакъл с неговата музика „Кученцето, което не можеше да лае“ е с номинация в същата категория.

Стискаме палци на Иван и му пожелаваме да отнесе ИКАР-а вкъщи!

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ град Казанлък съобщава на своите членове , че...

Платени съобщения 10/03/2024 гр.Казанлък
Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес. Без Посредник- Директно от собственик. Възможност...

Платени съобщения 06/03/2024 гр.Казанлък
 Kia Казанлък -Мончев-90 ООД  търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

Kia Казанлък -Мончев-90 ООД търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

За длъжността ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС, трябва да имате средно...

Работа 06/03/2024 гр.Казанлък
Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида край язовир Копринка търси да назначи камериерки на постоянен трудов договор. Работата е целогодишна....

Работа 29/02/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

На 9-ти април отварят архео комплекса „Светът на траките“

10857 | 27 март 2024

Д-р Красимир Пейчев подаде оставка като управител на ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

9454 | 25 март 2024

Изявените възпитаници на МГ: Тихомир Глухарев, който е единственият българин от областта, студент в престижния Оксфордски университет

5610 | 26 март 2024

Старши комисар Красимир Христов е новият директор на ОДМВР-Стара Загора

5306 | 28 март 2024

Голямо количество нелегален алкохол иззеха полицейски служители

3468 | 27 март 2024

Шофьор на “Хонда“ блъсна 82-годишна пешеходка

3374 | 25 март 2024

Абитуриенти от ПХГ ,,Св.Св. Кирил и Методий“ с емоционална и вълнуваща покана за бала към своята класна/ ВИДЕО

2528 | 26 март 2024

Мъж е с опасност за живота след сбиване на междуселски път

2458 | 25 март 2024

След мащабна операция на ГДБОП са иззети над 500 предмета, сред които тракийски шлем и антични златни накити

2435 | 22 март 2024

В музей „Чудомир“ представиха краеведски труд за творчеството на казанлъшката писателка и общественик Лилия Димитрова

2378 | 22 март 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак