20:15 | 23 юли 21 3954

Бъдещи планове за Бузлуджа - за топ дестинация: Изкачване на 70-метровата кула и провеждане на мероприятия

Бъдещи планове за Бузлуджа - за топ дестинация: Изкачване на 70-метровата кула и провеждане на мероприятия  / Новини от Казанлък

Провеждане на културни мероприятия и конференции, изкачване по 70-метровата кула с панорамен асансьор са част от идеите за развитието на паметника Бузлуджа, който е на крачка от получаването на статут на недвижима културна ценност с национално значение. Близо 50 хил души са посетили Бузлуджа през изминалата година, сочат данните от техниката за преброяване. „Това прави Бузлуджа едно от най-посещаваните места в региона, при положение че няма никаква инфраструктура, никаква информация  и сградата е затворена", сподели младият архитект Дора Иванова.

В рамките на два дни Казанлък бе домакин на международната конференция, посветена на Дома паметник на връх Бузлуджа и дисонантното наследство „В действие: Следвоенно архитектурно и художествено наследство в Централна и Източна Европа - интегрирани подходи към дисонантните обекти“.Участници в нея бяха Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места в България и Германия ИКОМОС, Фондация „Проект Бузлуджа“, в партньорство с утвърдени академични и професионални организации в сферата на културното наследство и повече от 30 международни експерти от осем държави.

"Ние привлякохме експертите в рамките на тази конференция, които се обединиха около идеята за опазването на културното, дисонантно и противоречиво наследство, за което един изключителен пример е паметникът Бузлуджа", допълни Иванова.

Тя сподели още, че конференцията е изключително събитие, като отбеляза, че на европейско ниво няма толкова добре развити политики за опазването на дисонантното наследство. По време на конференцията се разработиха препоръки, които ще бъдат представени и използвани за стратегии за подобен вид сгради. Като добра практика и пример за други подобни обекти на противоречивото наследство, не само на територията на България, но и в цяла Европа, определиха опазването на монумента Бузлуджа експертите по време на двудневния научен форум.

„В рамките на проекта представихме "Плана за опазване и управление" на паметника, който представлява едно много подробно проучване на състоянието и стъпка по стъпка как сградата може да бъде опазена и използвана в бъдеще. Три са основните стъпки.

Първата е аварийни мерки, по които в момента работим за опазване на мозайките. Втората стъпка е изграждане на цялостен покрив над сградата, което е доста комплексна и трудна задача, която сме проучили до момента, и по която ще продължим да работим. Необходимите средства за нея са между 3 и 5 млн лв.

Третата стъпка е сградата да се отвори за посетители, дори в сегашния си вид и в процеса на развиване, хората да могат да виждат, да влизат вътре, да следят. Много успешни дестинации развират с този подход обектите си, позволявайки туризма от самото начало.

Във финалния етап, в който сградата ще е не просто модерна руина от миналото време, каквото би било в момента, целта е да се превърне в функционираща сграда, в която да могат да се провеждат разнообразни събития като културни мероприятия, конференции, експозиции.

Целта е архитектурата да остане непокътната, но чрез модерните технологии и чрез интелигентни решения да се използва потенциала на сградата. Наричаме тази концепция “Културен и демократичен център за следващото и по следващото поколение". Включва и посещение на 70 метровия пилон, посетителите да се качат с панорамни асансьори и да се насладят на гледката.", каза Иванова.

Арх. Иванова поясни, че за момента се стремят да спрат разрухата на мозайките, а не да ги реставрират. Това е възможна идея за следващи поколение, но за момента не е цел.

„Смятаме, че е важно да не се възстановяват символите поне на този етап, в това общество, защото не е цел да се възстановява символ или да се възвръща блясъка, а реставрацията би означавала точно това в очите на обществото. Целта е да предизвикаме дебат, който да е конструктивен и да води към толерантност и различни перспективи. Това е възможно не чрез заличаване на липсите им, а чрез показването им.“, каза младият архитект.

Утре, отново по инициатива на фондация "Проект Бузлуджа", поляната под монумента ще се превърне в сцена на известни музиканти в първия фестивал „Open Buzludzha Fest”. Целта е събиране на средства за изграждане на навес на външния кръг за запазване на мозайките. Нужната сума е 64 хил.лв. Дора Иванова разказа, че до момента са откликнали много хора и са подкрепили инициативата дори и с малки суми.

„Това, че сумите са малки ни радва, защото показва, че хората вярват, че заедно можем да опазим сградата. Това не е просто финансова подкрепа, но и морална, на каузата и смисъла, за това, което правим. Всяко най-малко дарение е изключително ценно и значимо за нас.", каза още тя.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Първи стъпки в борбата с рака: Успешно премина операцията на Атанас

24219 | 27 април 2024

Безплатен концерт с български звезди организира Павел баня за Празника на розата и минералната вода

12443 | 30 април 2024

Гробно-култов комплекс „Оструша“ отвори за посетители с безплатен вход

8037 | 30 април 2024

Междусъседски спор прерасна в заплахи с оръжие

5187 | 29 април 2024

Орлин Горанов ще е водещ на Празника на розата в Павел баня

5013 | 29 април 2024

Актьорът Христо Пъдев гостува в ОУ “Св. Паисий Хилендарски“

4490 | 26 април 2024

Три автомобила се блъснаха в района на бензиностанция ОМВ

4231 | 26 април 2024

Взломаджии обраха складово помещение в Казанлък

4186 | 26 април 2024

Български фотограф спечели престижна награда със снимки на бащи и синове

4067 | 27 април 2024

Превенцията е най-доброто лекарство, според д-р Лушка Бошнакова

3823 | 26 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак