11:41 | 10 август 21 1932

Върнете се 100 години назад със стъклените плаки на Антип Обущаров

Върнете се 100 години назад със стъклените плаки на Антип Обущаров / Новини от Казанлък

През 90-те години на миналия век наследници на рода Обущарови даряват на Етнографски музей „Чирпанлиева къща“ гр. Шипка над 500 стъклени плаки запечатали образи от миналото през обектива на никому непознатия дотогава фотограф Антип Обущаров.

Дълги години не се намира кой да прегледа и селектира плаките. Преди да бъдат предадени на музея те са стояли над 75 години в ателието на Антип, под стълбите в родната му къща. Повече от 25 години стоят непокътнати и в Чирпанлиевата къща. Влагата и светлината са прониквали в тях постепенно и са предизвикали необратими поражения върху емулсионния слой. За щастие, в началото на 2021 г., плаките най-после намират своя благодетел и ще бъдат показани за пръв път пред публика.

С тази отговорна задача се е заема фотографът Александър Иванов. След като преглежда плаките и е очарован от образите запечатани върху тях, той приема поканата на Етнографски музей „Чирпанлиева къща“ да бъде съставител на изложба посветена на творчество на Антип. Заедно с Гина Хаджиева, Петя Големанова, Христо Тъпанов, Стефан Папукчиев и др. Александър от месеци наред проучва, живота и делото на Антип Обущаров, рови по архиви, издирва фамилни снимки и картички на Антип от частни колекции. Наследниците на фотографа - Стефка Досева, Нели Обущарова и Десислава Вълова съдействат със запазени фамилни снимки, а Петя Големанова се нагърбва с написването на монография за живота и творчеството на Антип. Животът на шипченския фотограф се разкрива пред очите им като филм.

Роден в Шипка на 14 август 1888 г. Антип Обущаров е третото от шестте деца в семейството на обущаря Койчо Димов Шутев. Завършва училище и се посвещава на дърводелството – прави мебели и различни предмети от дърво. Не се знае кога точно започва да се занимава с фотография, но имайки предвид множеството, което всеки ден минава през тогавашното село Шипка, със сигурност още като дете е имал възможността да види много чудновати за времето си неща. Специализира фотография във Виена малко преди Първата световна война. Участва и в Европейската война (1915-1918), заедно с братята си Димо и Христо, под знамената на 23-ти Пехотен шипченски полк. Фотоапаратът му е негов постоянен спътник дори и на бойното поле. Активен общественик с леви убеждения, през 1925 г. е принуден да заснеме труповете на убитите си близки – майка, сестра и зет – негов добър приятел. Документира не само живота в Шипка и околностите, но и дейността на множество прогресивни организации от онова време като дружествата „Зора“ , ‘’Братство“, „Бистра водица“, “Есперанто“, „Залесяване в Шипка“, „Младежи участват при строежа на паметника на връх „Свети Никола“, снима местните розоварни, кръчми, красиви изгледи към Храм-паметника, които издава като картички. Неговите фотографии са изключителни етнографски и исторически свидетелства за живота в Казанлъшкия край между 1906 и 1931 г.. Антип напуска родното си село Шипка около 1930 г. когато свързва живота си с учителката Екатерина от Плевен. Умира през 1942 г. на 54 години.

Идеята на ретроспективната изложба „100 години назад със стъклените плаки на Антип Обущаров“ е да покаже възможно най-отговорно, без никаква намеса и ненужен ретуш, творчеството на единствения за времето си фотограф в село Шипка. Тя включва над 90 изображения, част от които поразени от патината на времето – влагата прояла емулсионния слой – но образувала върху тях причудливи графични образи. Като в приказка, на места Природата е изтрила определени образи, други е запазила. Фамилни портрети, картички, сцени от местния живот и поминък, гости на града и манастира, исторически места от Шипка и околностите.

Изложбата се случва благодарение на частни дарители, сърцати хора от страната и чужбина, които помогнаха да осъществим тази идея. Благодарим Ви от все сърце! Благодарение на всички Вас тя е реалност! Благодарение на Вас фотографиите на Антип Обущаров имат настояще и бъдеще!

Оставаме верни на идеята да осигурим това бъдеще чрез издаване на фото-албум монография посветен на Антип Обущаров, който планираме да излезе до края на годината. Ако искате да подпомогнете това дело, заповядайте на изложбата, за да научите как, или ни пишете на имейл: svetlina1861@abv.bg

Фотоизложбата е посветена на 133-тата годишнина от рождението на Антип Обущаров и ще остане в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства гр. Казанлък до 10 септември 2021 г.

Заповядайте на 14 август, рождения ден на Антип, от 18:00 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства гр. Казанлък да откриете заедно с нас това невероятно наследство!

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Безплатен концерт с български звезди организира Павел баня за Празника на розата и минералната вода

14624 | 30 април 2024

Гробно-култов комплекс „Оструша“ отвори за посетители с безплатен вход

11742 | 30 април 2024

Откраднаха крупна сума от жилище в Казанлък

6642 | 02 май 2024

Междусъседски спор прерасна в заплахи с оръжие

5616 | 29 април 2024

Орлин Горанов ще е водещ на Празника на розата в Павел баня

5519 | 29 април 2024

Военните честваха Деня на храбростта с демонстрации и показ на оръжие в центъра на Казанлък

3915 | 29 април 2024

“Приятели на фолклора“ канят на Празнично Великденско хоро

3488 | 29 април 2024

Декорирана с рози, ЖП гарата на Казанлък става сцена за концерт

3482 | 29 април 2024

Мая Иванова и Кольо Кавръков се отправят към Хималаите в началото на май

3246 | 28 април 2024

Нарязаха два батута в Казанлък

3217 | 02 май 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак