22:33 | 03 септември 21 1827

Кметът към гостите на празниците: Долината ухае не само на рози, но и на много култура, сърдечност, дух и светлина!

Кметът към гостите на празниците: Долината ухае не само на рози, но и на много култура, сърдечност, дух и светлина! / Новини от Казанлък

ЗА ОПАЗВАНЕ НА КУЛТУРНИТЕ ЦЕННОСТИ В ОБЩИНА КАЗАНЛЪК БЯХА ОТЛИЧЕНИ ДВАМА КАЗАНЛЪШКИ ПОЛИЦАИ

Кметът Галина Стоянова приветства гостите на официалното откриване на 16-те Празници в долината на тракийските царе в парк „Тюлбе“, „на уникалната сцена, до паметника на ЮНЕСКО – Казанлъшката гробница“. Тя отбеляза, че централно място на събитията в следващите дни ще бъде язовир „Копринка“, „до уникалния град на траките – Севтополис“ и анонсира трите спектакъла на Старозагорската опера. Кметът на Казанлък обяви премиерата тази вечер на Общинския театър „Любомир Кабакчиев“ с „Мистериите на траките – Орфей“ и благодари на ръководителите на културните институти, които организират събитията. „Специални благодарности към онези, които пазят тракийското наследство, пазят го и го представят за жителите и гостите на града по уникален начин – директорът на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов и неговият екип и отбеляза важното им участие в изпълнението на мащабния проект „Светът на траките“.

„Сред нас са и двама мъже, служители на РПУ Казанлък с изключителен принос за обогатяване на нашето културно-историческо наследство.“, посочи Галина Стоянова. Тя разказа за професионалните действия на Пламен Станев Фитков и Галин Дойчинов Пашалов от Районно управление - Казанлък през 2017 година, благодарение на които важни находки бяха заловени. Последвалата идентификация показа, че се касае за ценни експонати. След продължила години съдебна процедура ценните предмети бяха отнети в полза на държавата. По описания нормативен ред артефактите преминаха всички законови процедури и в последствие бяха вписани във фондовото богатство на Историческия музей в града. „В знак на признателност за изпълнение на професионалните си задължения“ двамата казанлъшки полицаи бяха удостоени с благодарствени грамоти и парични награди.

На гостите на празничните дни, посветени на древната тракийска култура Кметът на Казанлък пожела: „Наслаждавайте се на Празниците! Намерете своето нещо, което ще отнесете в града си от тук, за да усетите колко красива е тази долина – тя ухае не само на рози, но и на много култура, сърдечност, дух и светлина!“.

Тази година  наградата на името на „Професор Александър Фол“ за изследване и голям принос в популяризирането на тракийската култура е присъдена на професора по стара история към СУ „Свети Климент Охридски“ д-р Петър Делев. Заради пандемичната обстановка и карантиниране отличеният учен нямаше възможност да присъства лично и по негово желание отличието прие директорът на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов. Той благодари за признанието от името на проф.Делев: „Проф. Александър Фол е един от моите учители в науката за древността! За мен тази награда е висока чест!“, сподели отличеният проф. Петър Делев. Ежегодната награда на името на видния български учен-траколог проф. Александър Фол е учредена преди шестнайсет години, по предложение на Исторически музей "Искра" с решение на Общински съвет. Наградата се присъжда за проучване и популяризиране на тракийското наследство на Казанлъшката долина и като цяло в България. Първият носител на приза на проф.Фол е проф.Георги Китов през 2006 г. През годините с него са удостоявани утвърдени български учени, с голям принос в изучаването и съхраняването на древната тракийска цивилизация.

Сред официалните гости на вечерта бяха делегация от Община Дидимотика, водена от Кмет на Община Дидимотика Ромилос Хаджигианоглу, бивши и настоящи народни представители, представители на ръководствата на съседни общини, на обществени институции и културни институти. Сред официалните лица бяха и носители на наградата на името на професор Александър Фол в минали години – проф. Валерия Фол, почетни и вписани граждани на град Казанлък, бивши кметове на Община Казанлък, представители на държавни институции и културни институти, общински съветници, кметове на кметства, приятели и гости на Казанлък.

Публиката за първи път съпреживя спектакъла на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ „Мистериите на траките – Орфей“ – интерпретации върху легендите, ритуалите на Тракийските прародители на Долината, завещали ни космически кодове за разгадаване.

Честити 16-и Празници в Долината на тракийските царе!

Пресцентър на Община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак