11:58 | 21 септември 21 3315

Колекционери откриват изложба в “New York Pub“ със старинни оръжия и восъчна фигура на Ботев

Колекционери откриват изложба в “New York Pub“ със старинни оръжия и восъчна фигура на Ботев / Новини от Казанлък

Изработена в Санкт Петербург восъчна фигура на Ботев посреща феновете на уникалните старинни оръжия в Казанлък

Фигура на Христо Ботев в цял ръст, изработена по специална технология от специалистите на Санктпетербургския музей на восъчните фигури преди 17 години, ще може да бъде видяна в Казанлък на 22 септември. Тя е част от изложбата на старинни огнестрелни пушкала, собственост на колекционери от Федерацията за стрелба с предно пълнещо се оръжие. Восъчната фигура на Ботев е притежание на гурковеца Николай Тодоров, който откликнал на поканата, отправена от секретаря на федерация и председател и на старозагорското дружество Борис Кръстев, повече хора да я видят редом с пушки, револвери и пистолети, ползвани в далечната епоха на ХVIII – ХIХ век.

Експозицията е подредена в една от залите на заведението „Ню Йорк“ в хотел „Казанлък“, чийто собственик Антон Каракоев е сред притежателите на уникални оръжия, в това число и пушка от типа „шишане“, с която е стрелял хайдутин преди повече 2 столетия. Антон признава, че се запалил по тези „железа“ преди десетина години, съжалява, че не е успял да запише историите на пушките и пистолетите, с които по ведоми и неведоми пътища е успял да се сдобие.

Малко по-дълъг е стажът на Борис Кръстев, горд притежател на Мускет АН от 1777 година и на „братовчеда“ му от 1822-ра, на чийто приклад личат следи от писано на френски писмо.

Втората пушка му се „паднала“ от близо 90-годишен французин, който обяснил, че тя е „пътувала“ до Москва в похода на Наполеон до Русия. Другата пък открил в Белгия и след дълги преговори я откупил и принесъл в новозагорското си жилище.

Федерацията за стрелба с предно пълнещо се оръжие е регистрирана преди 2 години, в нея са обединени 9 дружества с около 200 души. Председател е оперният певец от Търново Христофор Йонов. Въпреки сравнително краткия си живот нейните членове вече могат да се похвалят с международни признания, Кръстев е спечелил деветото място на световното първенство в Унгария в дисциплината „Стрелба с пистолет на 100 м“. Поради ред рестрикции по онова време му се наложило да използва реплика на старинен пистолет, предоставен от италианската компания-производител „Давиде Педерсоле“.

След около месец, в края на октомври, българските колекционери ще участват в първото дистанционно европейско първенство, като ще покажат уменията си на полигона край столицата на Втората българска държава пред съдии от световната организация.

Сред членовете на клубовете има хора с разнообразни професии: лекари, архитекти, учители, бизнесмени, дори еколози. Най-малко били полицаите и бившите военни. В старозагорския има магистър-фармацевт и дори две дами – медицински сестри, които по нищо не отстъпвали на по-силната уж човешка половина с точността на мерника си и грижата към оръжието.

Идеята за подреждането на изложбата се родила съвсем спонтанно, разказват Борис и Антон, сторило им се интересно да покажат част от колекциите на двата клуба в Деня на независимостта и да обяснят на хората какви са разликите между отделните експонати. Споделят, че не са затворена общност, че винаги при проявен интерес са готови да отделят от времето си.

На въпроса за цената, с която са се сдобивали с оръжия за личните си колекции, вдигат рамене. Било различно, в зависимост от състоянието, от продавача, дали се срещат сравнително често, или пък е като берданите, с които са били въоръжени българските опълченци през Руско-турската война, или пък идело реч за шишанета, ръчно ковани в източните провинции на някогашната Османска империя или Афганистан. Можело да се намерят „екземпляри“, струващи 350 – 400 лв., но имало и такива, които гонят сериозните 4 – 5000 лв. че и нагоре.

Скъпи са и репликите, които се използват при състезанията, а черният барут се намирал само от чужбина.

Христо ХРИСТОВ

starozagorskinovini.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак