11:57 | 01 ноември 21 1351

Антарктида през погледа на Теодосий Спасов

Антарктида през погледа на Теодосий Спасов / Новини от Казанлък

Виртуозният музикант Теодосий Спасов показва своята първа фотографска изложба „Антарктида” в Казанлък. 27 кадъра ще изпълнят Музея на фотографията на 4 ноември, четвъртък, в 17:30 часа.

Изложбата е посветена на пътуването на най-добрия кавалджия в Антарктида. Теодосий определя фотографията като също толкова вечна, изначална и базисна, колкото са други две изкуства за него – музиката и виното. Музиката запечатва момента в звук, виното – във вкусово усещане, а фотографията увековечава образа на отлитащите мигове, обобщава той. Насърчен и подтикнат да развива уменията си и в тази насока от известния майстор на обектива Зафер Галибов, Спасов и до днес твърди, че за него фотографията все пак е хоби.

От стотици кадри тримата с Галибов и Ани Петрова избират 27, които да разкажат по най-запомнящ се начин пътуването на Теодосий и китариста Християн Цвятков до Антарктида точно преди около 2 години.

Наричат Теодосий Спасов кавалджията на света. Tеодосий Спасов е музикант с огромен кръг почитатели по цял свят. Той е роден на 4 март 1961 година в град Исперих. Завършил е Средно музикално училище „Филип Кутев” в град Котел и Академията за музикално и танцово изкуство в град Пловдив. Познаваме го като виртуозен изпълнител на кавал, който може да изсвири стилно всяка народна мелодия. Още по-известен е със своите оригинални идеи, за осъществяването на които събира музиканти от различни жанрове.

Той беше първият, който започна да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всички авторски пиеси на Теодосий. Теодосий Спасов разработва свой собствен, уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз и класическа музика. В последните години композира филмова и театрална музика и творби за симфоничен оркестър и кавал. Има издадени над 38 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални състави.

През 1995 год. списание “Нюзуик” го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката “Най-доброто от Изтока” е отбелязано: “Спасов не просто оцелява в посткомунистическата културна пустош – той създава нов музикален жанр.”

Освен концертните си изяви, участва в записи за филми и театрални спектакли. Работи с имена, като Енио Мориконе и Карло Селиото. Носител на много отличия и награди, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), “Музикант на годината” (1997 и 2002), Статуетката на Аполон Токсофорос, за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени (2001), награда за филмова музика на Националния филмов център (2007 и 2016) и награда за принос в Българската култура „Добри Чинтулов” (2009).

През 2011 год. получава най-високото отличие на Министерството на културата “Златен век”. Наградата е за големия му принос в развитието и популяризирането на българската култура и традиционен фолклор. Орден “Кирил и Методий – първа степен с огърлие” за изключителният принос към българската култура (2013). Почетното звание “Доктор хонорис кауза” на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство Пловдив (2014). „Златно перо” от Класик ФМ и галерия „Макта” за изключителния принос към българската култура и изкуство, „Артист на ЮНЕСКО за мир“ (2015), Наградата „Кристална лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци (2015), Наградата за театрална музика „Маестро Димитър Вълчев“ (2018), „Награда на София“ за изключителен принос към изкуството на музиката и киното (2021), Театрална награда за музика “Аскеер” (2021), Награда за ярки постижения в областта на културата на Столична община в категория Фолклорни и сценични изкуства, за музикални пиеси, изложби и филми, посветени на Антарктида (2021).

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак