15:41 | 04 ноември 21 5050

Баскетболен талант от Казанлък пое по пътя на своята професионална кариера

Баскетболен талант от Казанлък пое по пътя на своята професионална кариера / Новини от Казанлък

Още един баскетболен талант от Казанлък пое по пътя на своята професионална кариера. След като преди три години от казанлъшката школа Георги Бошнаков бе привлечен от „Берое“ Ст. Загора, тази есен Марио Милушев вече официално премина в редиците на вицешампиона и носител на Купата на България за 2021г. - отборът на „Рилски спортист“ Самоков.

По този повод се срещнахме и разговаряхме с неговия досегашен треньор в БК “Розова долина“.

Господин Тенев, поредният талант от Казанлък, този път от баскетбола ни напуска и отива да развива своята професионална кариера извън Казанлък. Как ще коментирате това?

Аз няма да се уморя да повтарям, че Казанлък е специален град с огромен потенциал в спорта и в частност в баскетбола.

Естествено, ние сме удовлетворени от факта, че сме успели да открием и да създадем условия за развитие на таланта на Марио така, че той да привлече вниманието на професионалните клубове. Истината е, че освен „Рилски спортист“  към него проявяваха интерес и други професионални клубове като “Берое“ и „Академик“ Пловдив. „Рилски спортист“ обаче съчетаваха комплексно най-подходящите условия за бъдещото развитие на неговия потенциал и аз се радвам, че Марио и неговото семейство не се подведоха по лесното решение – да бъде по-близо до дома, т.е. в Ст.Загора или Пловдив.

Не е ли жалко обаче, г-н Тенев, че младите ни таланти напускат града ни и реализират потенциала си на друго място вместо да останат тук и поставят основите на един силен, професионален отбор.

Както Ви казах и в началото на нашия разговор, ние като клуб, и в частност ръководство ни в лицето на г-н Денчо Харизанов сме удовлетворени от факта, че начинът ни на работа открива и развива потенциала на казанлъшките деца. Естествено в чисто професионален план винаги остава една неудовлетвореност от невъзможността да реализираш проекта в неговата пълнота, и да, това е проблем.

Той обаче е комплексен. Общината се опитва да подпомага спорта, но липсата на приоритети и критерии води до това, че тя колкото и пари да отделя, те никога няма  да са достатъчни. За да се променят нещата към по-добро, така че да може да се завърши пирамидата в казанлъшкия спорт и освен перспективни и талантливи деца, да може да имаме и представителни мъжки и женски отбори в отделните спортове. Трябва генерална промяна в отношението към спорта и разбирането, че парите сами по себе си не правят спорта. Ако липсва правилно структуриране и организация, финансирането му просто изтича и резултатите са незадоволителни и епизодични. От разговорите, които съм водил с представители на бизнес общността, виждам че те са узрели за тази промяна... А не само те...

Добър пример в тази посока е управителят на Районната поликлиника д-р Красимир Пейчев. В цялата тази пандемична криза той намери начин, средства и професионален екип и за първи път от толкова години този човек организира специален функционален кабинет, в който състезателите от нашия клуб проведе годишните си предсезонни медицински прегледи с най-съвременна апаратура и перфектно обслужване и отношение към състезателите. Амбицията му е да превърне този кабинет в целогодишно функциониращ, за да може всеки клуб и всеки гражданин по всяко време да могат да проследяват своето функционално състояние. Това е един вид превенция и така биха много функционални усложнения да се установяват в зародиш и лекуват успешно. Съветвам всички колеги от другите клубове да го потърсят и се възползват от тази възможност.

Но ако се върнем към същността на въпроса ви – бих обобщил: Трябва да се подготви работна среща между бизнеса и общината, на която да се изработи ясна визия  и критерии за нейното постигане. Тогава инвестираните в спорта средства от община и бизнес ще могат да изградят и инфраструктура  и професионални отбори в традиционните за Казанлък спортове. Не е невъзможно, повярвайте ми. Градът има голям потенциал за това.

Има ли нови таланти в школата ви, които да последват пътя на Марио Милушев и Георги Бошнаков.

Имаме над 70 деца в школата ни на възраст между 8 и 18 години. Сред тях има и талантливи и много талантливи, и такива, които един ден могат да бъдат баскетболните звезди на България. Баскетболът е любим спорт на казанлъшките деца и интересът към клуба ни е голям. За съжаление сме принудени да връщаме деца, тъй като сме със силно лимитиран график за ползване на залата.

Ние сме единственият клуб в града, който не събира такси от децата, а в същото време предоставяме безплатна екипировка и транспорт, а когато играем навън осигуряваме и храна на нашите деца. Въпреки това общината ни третира наравно с другите клубове, таксите на някои от които достигат до 60-70 лв. на месец. Само този пример трябва да ви подскаже колко са объркани нещата в организацията и подкрепата от общината. Благодарение на  Георги и Мирослав Попови и фирмата им „Суперабразив“ и на разбирането и подкрепата, която получаваме от г-н Владимир Спасов  и „М+Ц Хидравлик“, ние успяваме да изпълним със съдържание понятието „клуб със социална дейност“.

Бъдещето е в създаването на структура, която в публично-частно партньорство с общината, и с ясно разписана визия, да развие и реализира на професионално ниво спортния потенциал на казанлъшките деца.

*На снимка 1 - 16-годишният Марио Милушев с призово класиране на турнир 3х3 организиран от БФБ за 19-годишни баскетболисти.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Първи стъпки в борбата с рака: Успешно премина операцията на Атанас

24463 | 27 април 2024

Безплатен концерт с български звезди организира Павел баня за Празника на розата и минералната вода

14101 | 30 април 2024

Гробно-култов комплекс „Оструша“ отвори за посетители с безплатен вход

11198 | 30 април 2024

Откраднаха крупна сума от жилище в Казанлък

6070 | 02 май 2024

Междусъседски спор прерасна в заплахи с оръжие

5461 | 29 април 2024

Орлин Горанов ще е водещ на Празника на розата в Павел баня

5354 | 29 април 2024

Български фотограф спечели престижна награда със снимки на бащи и синове

4362 | 27 април 2024

Военните честваха Деня на храбростта с демонстрации и показ на оръжие в центъра на Казанлък

3735 | 29 април 2024

“Приятели на фолклора“ канят на Празнично Великденско хоро

3328 | 29 април 2024

Декорирана с рози, ЖП гарата на Казанлък става сцена за концерт

3295 | 29 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак