13:01 | 20 декември 21 1083

Митрополит Киприан с равносметка за петте години като епархийски архиерей

Митрополит Киприан с равносметка за петте години като епархийски архиерей / Новини от Казанлък

На традиционната си среща с представителите на медиите от региона, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан направи равносметка за петте години от каноническия си избор. „Периодът беше основополагащ за мен като епархийски архиерей. Сигурен съм, че той не впечатлява с големината си, но се надявам през него да сме изпратили позитивно послание до нашите епархиоти и цялата ни общественост. С екипа ми, Епархийския съвет и всички енорийски свещеници се старахме да работим за повече духовност и нравственост в нелекото време, в което живеем.“, посочи владиката.

Приоритет за него в епархията бяха децата. Това е и причината през последните години да се увеличат броя на класовете, а и на самите ученици в неделните училища по вероучения, както в енорийските храмове, така и в началните училища. Такива са създадени не само в епархийския център Стара Загора, но и в градовете Казанлък и Чирпан. Тепърва предстои откриването на училища на вярата и в останалите духовни околии на епархията. 6 са стипендиантите, които се подкрепят със средства за обучение – 1 към митрополията и 5 към фондацията „Св. Киприан Цамблак“.

Поради пандемията са преустановени занятията в детската музикална школа в сградата на Културно-просветния отдел, но при първа възможност ще продължат уроците по пеене, пиано, флейта и виолончело. Започна издаването на две печатни издания – за деца „Божествени искрици“ и за възрастни „Нашата вяра“.

Продължава и работата с младежите. След първата национална среща на православната младеж в комплекса Старозагорски минерални бани, такава ще се състои през пролетта на 2022 година, към която има заявен интерес от много младежи в цялата страна.

След възстановяването на камбанарията на храм-паметника „Рождество Христово“ и ремонтните дейности в целия манастирски комплекс на дневен ред е изграждането на Центъра за православно историческо наследство на върха на парк „Аязмото“. Това е проект, който е значим за изграждането му ще изисква време. Продължават и ремонтите в храмовете в епархията, като значимо постижение е, че църковните настоятелства вече съобщават, когато имат проблеми. Сред най-мащабните реконструкции е тази в катедралния храм „Св. Николай“ под ръководството на блаженопочиналия ставрофорен свещеноиконом Емилиан Димов.

Заедно с ръководството на Тракийски университет продължават разговорите за въвеждането на богословски дисциплини, които да подпомагат в бъдещата им дейност лекари, медицински сестри, социални работници, педагози и всички студенти, които проявяват интерес към тях. Съвместно с ръководството на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ се работи по възстановяването и на болничния параклис. Възстановиха се и епархийските конференции. Подстригани са 40 иподякона, ръкоположени са 15 дякона.

Сред целите за новата 2022 година е освещаването на храм „Св. Игнатий Старозагорски“. През месец септември предстои отбелязването на редица годишнини – 150 години от учредяването на епархията, 120 години от освещаването на храм-паметника „Рождество Христово“, 100 години от кончината на митрополит Методий и други. Продължават и съвместните дейности с общините в шестте духовни околии, Държавна опера – Стара Загора и други.

Митрополит Киприан коментира и пандемията. На въпрос за или против ваксинирането, той съобщи, че всеки трябва сам да вземе това решение, а лично е избрал след преболедуването да му бъдат поставени две дози, а наскоро и бустерна. Двама са починалите от коронавирус свещенослужитеи.

По време на събитието с благодарствен знак за заслуги към епархията и по повод осемдесетата й юбилейна годишнина бе удостоена Росица Ранчева – журналист и редактор.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

Мъж избяга с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък / Видео

14652 | 02 декември 2023

Двама души загинаха при тежка катастрофа на разклона за Бузлуджа

8868 | 01 декември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

7944 | 01 декември 2023

Община Казанлък показва за първи път нови археологически открития на проф. Георги Китов

7675 | 05 декември 2023

Катастрофа със загинал на околовръстното

7411 | 07 декември 2023

Любомира Абдишева и Милена Йолдова-Стоянова са допуснатите кандидати за длъжността началник на РУО-Стара Загора

7267 | 04 декември 2023

Задържаха мъж за трафик на 30-годишна жена от Казанлък с цел проституция

5164 | 04 декември 2023

Разследват кражба на пари от магазин в Казанлък

5035 | 04 декември 2023

Джоана Брадшоу – между Дома на Ахинора и Долно Изворово

4951 | 04 декември 2023

Треньорът на “Лястовиците“ ни напусна

4073 | 06 декември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак