12:49 | 12 януари 22 4632

Казанлъчанин заема един от най-високите постове в испанската администрация

Казанлъчанин заема един от най-високите постове в испанската администрация / Новини от Казанлък

Николай Йорданов е българинът, който заема най-висок пост в испанската публична администрация. Той е генерален директор за младежта към Съвета (министерството) за семейството, младежта и социалната политика в правителство на Мадридска автономна област.

Фактически, роденият в Казанлък 33-годишен Николай Йорданов има ранг на заместник-министър в кабинета на най-богатия регион на Испания. (През 2020 г. Брутният вътрешен продукт на Мадридска автономна област беше четири пъти по-голям от българския – 240 милиарда и 130 милиона евро, а жителите му са колкото има България – 6 752 763 души, в общо 179 общини.)

Пред вестника на българите в Испания „Нова дума“ г-н Йорданов сподели, че е пристигнал в иберийската държава през ноември 2002 година. Тук са родителите и брат му. Установяват се в родния град на Сервантес Алкала де Енарес (на 40 км от столицата). Там завършва гимназия. Учи в мадридския публичен университет „Рей Хуан Карлос“ и се дипломира с две висши образования: „Право“ и „Администрация и управление на компании“. Не е женен, живее в Мадрид.

С какво Ви привлече политиката?

С това, че можеш да помогнеш на много хора чрез инициативи и конкретни решения. Разбрах, че Народната партия (консервативна формация, управляваща Мадридска област непрекъснато от 1995 г. досега – бел „Н.Д.“) най-добре представя моите идеи и защитава интересите на всички граждани на Испания. Бях 20-годишен, когато се включих в младежката организация на партията и станах активен партиен член. Участвал съм в различни работни екипи в партията, повечето свързани с комуникацията. Образованието – право и администрация на компании - ми помогна много за развитието на моята дейност.

Областното ръководство на Народната партия забелязва младия казанлъчанин и дава висока оценка за неговата обществена работа. На 5 март 2020 г. е назначен за генерален директор в Съвета по образование и младежта. След 13 март, когато в Испания беше въведено „положението на тревога“ поради пандемията, той, както всички останали от публичната администрация, работи от дома си.

На изборите за автономен парламент от 4 май 2021 г. партията пак печели с мнозинство. По искане на новоизбраната председателка на регионалния кабинет Исабел Диас Аюсо, която също започна политическата си кариера в младежката организация, Николай Йорданов е преназначен в правителствения екип, но в новия Съвет за семейството, младежта и социалната политика.

„Номинацията приех с голяма отговорност, защото много хора всекидневно зависят от инициативите на мадридското правителство. Приех я и с много радост, тъй като в центъра на моите задължения е младежта – един от най-важните етапи в живота на всеки човек. Благодарен съм на председателката Исабел Диас Аюсо, която управлява икономическия мотор на Испания в един много труден момент с пандемията. Гордея се, че съм член на нейното правителство.“, споделя той.

Какви са основните задачи, които решава Вашата Генерална дирекция? Какви са компетенциите Ви?

Моите компетенции са пространни, но ще се опитам да споделя най-важните:

• Насърчаването, координацията и наблюдението на действия, насочени към младежите от различните области на автономната администрация, както и координацията на младежките политики на областта на местно, регионално, национално и международно ниво, най-вече с Европейския съюз.

• Разработване и насърчаване на политики и програми, които отговарят на нуждите на младите хора, с цел да се улесни и подобри тяхното лично, семейно, социално, образователно, икономическо и културно развитие.

• Насърчаване, управление и наблюдение на програмите за младежка дейност, особено насочените към неформалното образование и свободното време.

• Насърчаване на обмен, програми и инициативи от културен, художествен и социален характер и за насърчаване на пригодността за заетост, в сътрудничество с други държави и, като приоритет, програми за сътрудничество с Европейския съюз.

• Планирането, управлението и поддържането на младежки общежития и други съоръжения; програмиране и изпълнение на необходимите инвестиции.
Николай Йорданов споделя, че ръководи 264 служители. Едно от задълженията му е да взаимодейства с областния Младежки съвет, за обществената и културна дейност на който се отпускат по 200 000 евро годишно от регионалния бюджет, както и да поддържа активна връзка с Националния съвет за младежта.

Помолен да разкаже за един свой работен ден, младият политик отговаря:

Трудно е да опиша точно един мой ден, защото всички са много различни. Винаги има административна работа и много документи за подписване, но се опитвам всеки ден да се срещам с младежки организации. Посещавам различните общини в областта, за да разговарям с кметовете и партийните отговорници, и да науча от какво се нуждаят и какво изискват. Участвам в различни конференции, на които се говори за младежта. Един път месечно се явявам на изслушване в Комисията за младежта в автономния парламент, където отговарям на въпросите на депутатите от различните партии. Аз съм най-щастлив, когато се запознавам с младежи от Мадридска област; споделят своите нужди и как може да им помогнем.

Николай Йорданов казва, че навсякъде е радушно приет от хората, че поддържа „прекрасни“ отношения с колегите си в автономното правителство. „Даже съм председател на координационна маса, на която с по един член са представени всички съвети на кабинета. Целта на този орган е съвместно да се изработват и прилагат правителствените младежки политики.“

Как се чувствате: испанец с българските произход, или българин с испанско гражданство?

Чувствам се повече испанец с български произход. Вече съм почти 20 години във Испания. Тук израснах, тук получих по-голямата част от образованието си. Мисля, че моят българска произход е един плюс, а не проблем в моите отговорностите. Той ми дава възможност да имам по-широк хоризонт.

Вестник „Нова дума“ - вестника на българите в Испания

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Първи стъпки в борбата с рака: Успешно премина операцията на Атанас

24074 | 27 април 2024

Безплатен концерт с български звезди организира Павел баня за Празника на розата и минералната вода

11135 | 30 април 2024

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

9080 | 25 април 2024

Гробно-култов комплекс „Оструша“ отвори за посетители с безплатен вход

6295 | 30 април 2024

Междусъседски спор прерасна в заплахи с оръжие

5019 | 29 април 2024

Орлин Горанов ще е водещ на Празника на розата в Павел баня

4753 | 29 април 2024

Актьорът Христо Пъдев гостува в ОУ “Св. Паисий Хилендарски“

4347 | 26 април 2024

Три автомобила се блъснаха в района на бензиностанция ОМВ

4096 | 26 април 2024

Взломаджии обраха складово помещение в Казанлък

4046 | 26 април 2024

Български фотограф спечели престижна награда със снимки на бащи и синове

3891 | 27 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак