14:11 | 07 февруари 22 1918

Чудомировите празници в Казанлък ще са пъстрота от културни инициативи

Чудомировите празници в Казанлък ще са пъстрота от културни инициативи / Новини от Казанлък

“Тазгодишните празници, посветени на големия български хуморист Димитър Чорбаджийски, се очертава да бъдат пъстра картина от културни събития, с отпечатък - тънкия хумор на самия Чудомир”, така кметът Галина Стоянова описа накратко пъстрата  палитра от събития по случай 28-ите Чудомирови празници в Казанлък, на които ще бъде връчена и 53-тата награда “Чудомир” за къс хумористичен разказ.

Програмата, макар и все още неконкретизирана по дни и часове, включва театри, концерти, представяне на книги и изложби. Тя е дело на фондация “Чудомир” и къща - музей “Чудомир” с помощта на Община Казанлък.

По традиция, специално място е отредено на децата на Казанлък, които и тази година ще се представят чрез детския конкурс “Чудонемирчета” и XXV Национален конкурс за весела детска рисунка с международно участие “Малките нашенци”. По-големите - учениците от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ - Казанлък, подготвят своето “Творческо ателие” за художествени инсталации и “Творческа работилница” за създаване на реплики на Чудомирови творби. В специалното “Училище за карикатура” демонстрация на техники и рисуване на авторски карикатури ще представят Дечко Николов и Николай Фитков.

Пъстротата на празниците ще бъде допълнена и от редица изложби, сред които: „Духът на миналото в традиционното облекло на Чудомировите нашенци“ -  оригинали, “Мара Чорбаджийска  - акварели”, “Иван Милев и „Светогорска легенда“,“Съкровища от Чудомировия дом”, фотоизложба „Чудомир пред и зад обектива” и изложба на детски рисунки от арт школата по живопис на Галя Иванова.

Своите книги ще представят и петима автори, а именно: „Тя, Цветана Манева” с автори Яна Борисова и Георги Тошев, „Столетниците - благословия или орисия” от Мира Добрева,„Пасиансът на архангелите” от Мария Лалева, „Хвърчило към рая“ на д-р Неделя Щонова, “Пепел от мислеща тръстика“ от Неда Антонова.

Научната конференция “Под шарената черга” с научен ръководител проф. дин Вера Бонева ще ни разкрие Чудомир, който рисува и разказва.

Разбира се, тазгодишните Чудомирови дни в Казанлък няма да минат и без театрални постановки. Сред тях са заглавия като: „Кекс вместо секс“ – с Роси Русева и Ирен Кривошиева; „Чудомирщини“ - на ТК "МИЛАРТ" - София; „Капан за самотен мъж“ на Драматичен театър - Пловдив; „Направихте ме луд“ – със специалното участие на Силвия Кацарова; „Любовни истории“ – на Драматичен театър – Габрово; „Четири жени без 4 G” на Общински театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък.

Предвидените концерти са: Неделно матине – Китарен ансамбъл „Академика“, с ръководител проф. Стела Динкова; концерт на Донко Марков и Петя Панева - победител в „Гласът на България - 2021“; концерт „Песни от „Златния Орфей“ – на ученици от НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора, с ръководител Надя Тончева.

Пресцентър на Община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак