12:38 | 16 февруари 22 1954

235 граждани са се жалвали през изминалата година на омбудсмана Гинка Щерева

 235 граждани са се жалвали през изминалата година на омбудсмана Гинка  Щерева / Новини от Казанлък

Броят на подадените жалби и сигнали при обществения посредник на Казанлък - Гинка  Щерева е 235, в т.ч. 85 бр. писмени и 150 бр. Броят на входящите преписки е 181, на изходящите 171, а изминалата 2021 година се очертава като годината на анонимните посетители и колективно поставяни жалби и сигнали. Това става ясно от годишния отчет за 2021 година на Гинка Щерева.

Не са малко случаите, когато в приемен ден на Обществения посредник гражданите поставят своя проблем, но отказват да се представят. Съдействие от Обществения посредник се търси за разрешаване на дългогодишни спорове, свързани с проблеми на етажната собственост; междусъседски имотни спорове; некоректно поставяни проблеми пред различни институции, в т.ч. и пред общинска администрация.

Най-много са жалбите в направление „Здравеопазване и социални дейности“- 32 бр. В това направление всяка жалба или сигнал е приключил с резултат със съдействието на Обществения посредник. Профилът на жалбоподателя в това направление е или възрастен, или болен, или самотно живеещ. Резултатът винаги е плод на добрите партньорски отношения на Обществения посредник с всички институции и доставчици на социални и здравни услуги в общината.

Следват жалбите от направление „Транспорт и паркиране“ – 27 бр. Най-честото обяснение за наложено наказание „поставяне на скоба“ е липса в близост на паркомат за таксуване, или че служителите са наложили санкцията за нарушение преди да успее гражданина да си постави талона за кратковременно паркиране. При зачестили жалби от това естество съм отправила предложение до общинска администрация за реорганизация на местата за поставяне на автоматите за таксуване. Слабост в работата на служителите, осъществяващи контрола по кратковременното паркиране, е създадена порочна практика да се толерира паркирането на „постоянни клиенти“ с плащане на талони за времетраене, което не съответства на времето за реален престой. Естествено, непокровителствените граждани стават „информатори“ за допуснатите нарушения. Провеждани са многократни разговори и със служителите от звено „Кратковременно паркиране“ и звено „Екологичен контрол“.

Следват жалбите в направление „Устройство на територията, благоустройство и строителство“- 26 бр. Абсолютна тенденция в естеството на жалбите от това направление се очертава търсенето на възможности за разрешаване на междусъседски конфликти с лост на въздействие общината. Това не прозира към момента на 9 подаване на жалбата, а се установява в хода на работата по преписката. Естествено, стартира се с обявяване на липса на действие от страна на общинска администрация.

Традиционно в „черната петица“ са жалбите срещу доставчиците на комунални услуги – EVN и ВиК- 23 бр., като определено преобладават тези, срещу водоснабдителното дружество. По своята същност проблемите с ВиК са същите, които са констатирани и през изминалите отчетни периоди: аварии на водопроводната мрежа, ниско налягане, проблеми с графика на отчитане на водомерите, разпределение на водата от общия водомер в режим на етажна собственост. Многократно гражданите са консултирани за достъпа до регистрация за получаване на електронна фактура, което на практика дава и възможност за осъществяване и на самоотчет на показанията, връзка с инкасатора по район и графика за отчитане

Със същия брой 23, комуналните доставчици поделят позицията с „топ общинска дирекция“, срещу която гражданите се жалват най-много от отношението на служителите - дирекция „Местни приходи.“

В кои случай гражданите търсят обществения посредник?

Тогава, когато считат, че им е определен несправедлив налог. Тогава, когато считат, че не са били информирани своевременно за установено просрочено задължение и им е наложен акт за установяване на задължения по декларация, а са сюрпризирани със запорно съобщение от частен съдебен изпълнител.

Значимостта на институцията Обществен посредник се определя от създадената възможност гражданите да се обърнат в момент, преди конфликтът да е ескалирал в съдебен процес. Не са редки и случаите, в които Общественият посредник влиза в ролята на медиатор между данъчно задълженото лице и администрацията.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

Мъж избяга с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък / Видео

14679 | 02 декември 2023

Двама души загинаха при тежка катастрофа на разклона за Бузлуджа

8891 | 01 декември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

7960 | 01 декември 2023

Община Казанлък показва за първи път нови археологически открития на проф. Георги Китов

7901 | 05 декември 2023

Катастрофа със загинал на околовръстното

7742 | 07 декември 2023

Любомира Абдишева и Милена Йолдова-Стоянова са допуснатите кандидати за длъжността началник на РУО-Стара Загора

7306 | 04 декември 2023

Задържаха мъж за трафик на 30-годишна жена от Казанлък с цел проституция

5187 | 04 декември 2023

Разследват кражба на пари от магазин в Казанлък

5064 | 04 декември 2023

Джоана Брадшоу – между Дома на Ахинора и Долно Изворово

5000 | 04 декември 2023

Треньорът на “Лястовиците“ ни напусна

4116 | 06 декември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак