14:50 | 23 февруари 22 2164

Чавдар Ангелов дари 600 лв. за изграждането на войнишки паметник в Ясеново

Чавдар Ангелов дари 600 лв. за изграждането на войнишки паметник в Ясеново / Новини от Казанлък

Д-р Чавдар Ангелов, директор на парк-музей Шипка Бузлуджа, дари 600 лв. построяването на Войнишки паметник на падналите във войните за национално обединение герои в село Ясеново. Инициативният комитет, който се бори за каузата, с председател Христо Ангелов, връчи свидетелство за дарение на Ангелов.

„Скромна лепта за голямо, народополезно начинание. Успех на организаторите на построяването на Войнишки паметник в с. Ясеново, Община Казанлък. За първи път идеята за изграждането на такъв монумент е подета от жителите на казанлъшкото село в началото на 40-те години на ХХ век. По ред причини до днес тя остава неосъществена. Вярвам, че съвсем скоро това ще се промени. Помагайте!”, коментира Чавдар Ангелов в социалните мрежи.

Набирането на средства за изграждане на мемориал на загиналите в село Ясеново започна още през януари миналата година, и продължава и до днес. Паметникът ще бъде издигнат в чест на 57 герои, загинали в сраженията на Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война. Необходимата сума за издигането на мемориалната скулптура е 15 000 лв. Паметникът, ще бъде разположен в северозападната част на площад „Освобождение“ в с. Ясеново, северно от сградата на кметството.

Проектът за мемориала е изготвен. Той е дело на ясеновския художник и дизайнер Иван Гайдаров, заедно с архитектите Виолета Бакунина и Иван Бакунин. Той ще обхваща близо 70 кв.м. На г-образна стена ще бъдат изписана информация за загиналите герои с трите им имена, годините на раждане и смърт. Карта, ще посочва местата намерили смъртта си ясеновските воини. В центъра ще бъде разположен тристенен гранитен паметник с височина близо 2,5 м. Той ще бъде символ на войнишко писмо, прекършеното перо, зловещия смъртоносен куршум, бойните щикове на защитниците на Родината.

За установяване на имената на загиналите герои от с. Ясеново са направени справки в Държавен военноисторически архив гр. Велико Търново, Държавен архив гр. Стара Загора, архивен списък, съхраняван в НЧ „Алеко Константинов 1919“ с. Ясеново, НПМ „Шипка-Бузлуджа“, като е изготвен списък с имената на 57 души, подофицери и войници от с. Ясеново.

57 са загиналите от 4-те войни. При сраженията на Балканската война, 8 герои загиват. Междусъюзническата война отнема живота на 2 ясеновци. 46 войници падат в боя на Първа Световна война, и 1 загива във Втора Световна война.

40 души от 57-ма герои са загинали в бой, 10-ма са ясеновците намерили смъртта от раните си, а 7 се водят безследно изчезнали. 4-те войни оставят 54 сираци и 23 вдовици в Ясеново.

Списък на загиналите войници може да видите тук.

Инициативният комитет търси помощ от местни фирми и благодетели, също и от Министерство на отбраната. Ако искате да се включите в каузата, можете да го направите като се свържете с Христо Ангелов - тел. O8999 88 200, или по банков път:

BIC: UNCRGSF
IBAN: BG11UNCR70001523598563

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

Поради увеличаване обема на работа фирма “ Туинс 3 “ гр.Казанлък , търси да назначи монтажисти и работници в производствен...

Работа 28/02/2024 гр.Казанлък
Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Етнографски комплекс ”Дамасцена” търси хора да увеличи екипа си на длъжностите Готвач, Барман/ка и Сервитьор. Нашите...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за своя козметичен магазин, намиращ се в Етнографски комплекс ”Дамасцена”,...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Скъпи приятели, СНЦ “Приятели на Фолклора“ гр.Казанлък, отново Ви кани на Празнично хоро по случай Трети Март! Заповядайте...

Платени съобщения 22/02/2024 гр.Казанлък
Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Перфектните очила за теб в Оптика ”Новий зир”! - Безплатен очен преглед от специалист по очна оптика от гр. Варна...

Платени съобщения 31/01/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак