11:14 | 24 февруари 22 1191

Професор Иван Гаврилов отново дари частица национална гордост на Стремци

Професор Иван Гаврилов отново дари частица национална гордост на Стремци / Новини от Казанлък

Професор Иван Гаврилов е с пореден благотворителен жест към 61 Стрямска механизирана бригада. Този път освен библиотечният фонд, който беше обогатен с общо 10 нови издания: „България и Македония – История и политика”, написана от авторски екип с ръководител акад. Георги Марков, „Бойни изкуства и военно дело на древните българи” – д-р Дориян Александров, „Победите на цар Калоян” – Николай Овчаров, „500 русских фамилий – българо-татарского происхождения” –Алфред Халиков, „Истини и загадки на антропологията” – Йордан Йорданов, „Борбата въ Костурско и Охридско”, „Великата борба” – Елън Уайт, „Причините за националната катастрофа през погледа на генерал Пантелей Киселов” – Петър Бойчев, „Бойният път на Българската народна армия” 1 и 2 част, професорът дари и копие на меча на Кан Кубрат, който ще обогати експозицията на „Стаята на бойната слава на Стремци”.

Оригиналът е открит при разкопки край с. Малая, днешна Украйна и представлява изкусно изработен меч със златен обков. Неговата внушителност е ярко доказателство за величието и достолепието на българския кан и на ръководената от него държава.

Към дарението е и картина от Пътуващо читалище „Бащино огнище” с ликовете на значими български герои и личности, оставили незабравима диря по пътя на борбата за свободата на България.

Личният състав и командването на 61 Стрямска механизирана бригада изказва своята сърдечна и искрена благодарност към професор Гаврилов за дарителския жест, който е символ на родолюбие и осъзната национална гордост, които се превръщат в духовни ценности за Стремци.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак